Dela, ob katerih se ustavimo

Bo že držalo, da je posebno doživetje obiskati ustvarjalce, ki sodelujejo na likovnem simpoziju Slovenija, odprta za umetnost že med delom na Sinjem vrhu. A njihova dela si je lepo ogledati tudi v galerijah, po katerih potujejo. Do 9. januarja so na ogled v Kosovelovem domu Sežana, kjer jih ponosno gostijo že 29. leto, kolikor je doslej bilo mednarodnih likovnih srečanj.

Razstava  združuje  raznolika dela (na fotografiji levo slika Siniše Kashawelskega, desno Rastka Stefanovića).  Foto: Nives Zadel
Razstava združuje raznolika dela (na fotografiji levo slika Siniše Kashawelskega, desno Rastka Stefanovića).  Foto: Nives Zadel

SEŽANA > Na letošnjem mednarodnem simpoziju, ki ga je v drugi polovici junija na Sinjem vrhu gostila družina Vidmar, je sodelovalo 13 ustvarjalk in ustvarjalcev. Mednarodni del so zastopali Alfred De Locatelli iz Italije, ki je bil obenem častni gost, Mirjana Matić iz Hrvaške, Rastko Stefanović iz Srbije, Siniša Kashawelski iz Severne Makedonije, Laura Hatting iz Avstrije in Gani Llalloshi, ustvarjalna dvoživka med Kosovom in Lucijo.

Med domačimi ustvarjalci so poleg častnega gosta Andreja Pavliča ustvarjali Andreja Srna, Barbara Kastelec, Miha Erič, Mitja Bohun, Vanja Mervič in letos tudi ustanovitelj simpozija Klavdij Tutta. Ustvarjalno druženje Slovenija, odprta za umetnost je letos nosilo simboličen naslov Pogled od zgoraj 2021, raznolika likovna dela pa so po junijski razstavi malih formatov v Lični hiši, soorganizatorki simpozija, sedaj na ogled v Veliki galeriji Ivana Varla, ki se ponaša z novo razsvetljavo.

Simpozij z leti postaja presečišče sodobne likovne ustvarjalnosti, tiste, ki se še vedno opira na zgodovinsko tradicijo, znotraj nje pa raziskuje, v svojem zapisu ob letošnjem simpoziju pojasnjuje Anamarija Stibilj Šajn, umetniška vodja projekta, ki po drugi strani odpira vrata tudi novodobni umetnosti.

“Najpomembnejši likovni prispevek je tisti, ki ga dajejo sodelujoči avtorji. Ta je enkraten, neponovljiv, za posameznika značilen,” je zapisala umetnostna zgodovinarka. Poudarja, da razstavljena dela niso prišla iz osebnih ateljejev: “Ustvarjalni proces se je odvijal v skupnem sinjevrškem prostoru in v vsem enako odmerjenem času.” Kako je vse to vplivalo nanje, vedo povedati le ustvarjalci, dela pa s tem razmislekom izzivajo tudi obiskovalce. “Produkcija Slovenije, odprte za umetnost so na različne likovno-vizualne načine uresničene ideje, ki jih vidimo in ob njih ne zaustavljamo le pogleda, ampak tudi misli,” je prepričana Anamarija Stibilj Šajn, ki je simpozij, likovnike in njihova dela predstavila tudi v Kosovelovem domu.

Razstavo bodo gostili še idrijski mestni muzej na svojem razstavišču Nikolaja Pirnata na gradu Gewerkenegg, Pavlova hiša Pavelhaus na avstrijskem Štajerskem in Muzej radovljiške občine v galeriji Šivčeve hiše.


Najbolj brano