Poklonili so se tudi bistriškim tigrovcem

Natanko na 80. obletnico ustrelitve Viktorja Bobka iz Trnovega in drugih junakov, obsojenih na drugem tržaškem procesu, so člani bistriške študijske skupine Kulturna klepetalnica prisluhnili predstavitvi knjige Lovim pomladni veter, s katero so lani pri založbi Beletrina obeležili dvojni jubilej velikega slovenskega pisatelja Cirila Kosmača.

Nanča Kosmač Kogej je na bistriškem Hribu svobode obiskala 
spomenik TIGR-u. Foto: Andraž Gombač
Nanča Kosmač Kogej je na bistriškem Hribu svobode obiskala spomenik TIGR-u. Foto: Andraž Gombač

ILIRSKA BISTRICA > Obsežen izbor novel, črtic in drugih besedil, ki jih je Ciril Kosmač (1910-1980) v treh desetletjih, od zgodnjih tridesetih do konca petdesetih let 20. stoletja, objavil le v časopisih in revijah, sta predstavila soavtorja knjige, urednik kulturne redakcije Primorskih novic Andraž Gombač in pisateljeva hči Nanča Kosmač Kogej.

Gombač je tokrat knjigo prvič predstavil domačemu občinstvu v Ilirski Bistrici, ki je, kot je dejal, tudi tigrovsko mesto. V odlično obiskani Kulturni klepetalnici, ki jo v okviru bistriške Univerze za tretje življenjsko obdobje vodi Zala Šajn, sta gosta poudarila pomen Ilirske Bistrice in Trnovega, od koder so bili tudi ustreljeni Viktor Bobek (1909-1941), njegova svakinja Marija Urbančič (1907-1988), edina ženska med obsojenci na procesu leta 1941, in drugi antifašisti. Med obtoženimi na drugem tržaškem procesu je bil tudi Bogomil Hvala, mož mlajše sestre Cirila Kosmača.

Najmlajši med obtoženci na prvem tržaškem procesu leta 1930, po katerem so v Bazovici ustrelili štiri člane organizacije Borba, pa je bil Ciril Kosmač, z 19 leti tedaj še mladoletni sodelavec TIGR-a. Veliko zgodb, zbranih v knjigi Lovim pomladni veter, doslej širši javnosti ni bilo znanih. V njih pisatelj priča o uporu, fašističnih ječah, begunskih letih po Sloveniji in Evropi, partizanskem boju …

Nanča Kosmač Kogej je s soprogom poleg drugih bistriških znamenitosti obiskala tudi Hrib svobode, na katerem ob znamenitem Lenassijevem spomeniku stoji tudi njegov manjši, posvečen TIGR-u. Še prej sta v Knežaku obiskala spomenik Miroslavu Vilharju, Alojzu Valenčiču in Tonetu Tomšiču. Vanj so vklesani edini verzi, ki jih je napisal Ciril Kosmač, a jih je čas že tako načel, da bi jih veljalo obnoviti, je še opozoril Gombač.


Najbolj brano