Odbojka iz srebrne v zlato dobo?

Današnji ženski in jutrišnji moški finale slovenskega pokala bosta zadnji tekmovalni dejanji letošnjega za Slovenijo uspešnega odbojkarskega leta. To predvsem velja za moški del igre ob mreži z vrhuncema slovenske reprezentance: osvojitvijo srebrnega odličja na evropskem prvenstvu in vzponom na četrto mesto v svetovni ligi narodov. Res je, da so se naši nosilci igre za ta dva podviga izbrusili v letih kariere v tujih klubih, a do tja ne bi prišli, če slovenski trenerji - od otroških do članskih - ne bi dobro delali.

Zelo vidno vlogo ima tu odbojkarska šola v Kanalu, kjer je zrasel Jani Kovačič in kjer se je v profesionalca razvil Dejan Vinčić. Oba sta stebra članske reprezentance. Kanalec Jure Okroglič bo skupaj s Kovačičem in s soigralci iz ljubljanskega ACH Volleyja jutri verjetno dvignil slovenski pokal.

“V dolini cementa si niti v letih debelih krav niso dovolili prevelikih nakupov in nikoli niso zanemarili piramide mlajših selekcij. Zato jim je vedno ostalo nekaj rezerv za hude čase.”

Tako kanalski klub kot glavni pokrovitelj Salonit Anhovo odlično razumeta zakonitosti razvoja športa v majhnem okolju. Plovba skozi dolgo zgodovino odbojke v mestecu ob Soči je bila marsikdaj zahtevna in denarno (nazadnje ob hudi krizi gradbeništva) težavna, a si protagonisti odbojke v dolini cementa niti v letih debelih krav niso dovolili prevelikih igralskih nakupov in nikoli niso zanemarili piramide mlajših selekcij. Zato jim je vedno ostalo nekaj rezerv za hude čase in zato je OK Salonit Anhovo eden redkih športnih klubov v državi, ki je prav vse sezone od nastanka samostojne Slovenije do danes, ko bo popoldne igral v polfinalu pokala, solidno tekmoval v prvi državni ligi. Žal je kakovostna moška odbojka v slovenski Istri povsem omagala. Njen zadnji vrhunski predstavnik, Izolan Mitja Gasparini, ki je letos zaključil bogato reprezentančno pot, bo danes kot kapetan v polfinalu pokala vodil kamniški Calcit.

Na srečo odbojkarsko pomlad ob morju prinašajo dekleta Ankarana. Najmlajši primorski prvoligaš leto zaključuje na tretjem mestu v prvi ligi. Na domači mladini zgrajen in dobro voden klub je postal dovolj privlačen, da je iz odbojkarsko bolj znanega Kopra in od drugod pritegnil še pravo kombinacijo izkušenih igralk. V Luki Koper so se zadnja leta na igrišču in ob njem iskali in zdrsnili na kakovostno obrobje prve lige. Sledila je odločitev za spremembe v upravi in pomladitev na igrišču. Na rezultate še čakamo, a zdi se, da je smer na dolgi rok strokovno prava in finančno vzdržna. Nakupovalne bližnjice so kratkega veka. V novogoriškem Gen-I Volleyju so velike spremembe opravili prej. Ekipa lanskih mladinskih državnih prvakinj tako že zbira prve članske točke.


Preberite še


Najbolj brano