Komično, čutno, intenzivno, natančno

Severjevi nagradi za igralske stvaritve v poklicnih gledališčih sta v nedeljo na Loškem odru v Škofji Loki prejela Marjuta Slamič iz novogoriškega in Blaž Setnikar iz kranjskega teatra. Za igralko je po tantadruju to že druga nagrada, ki ji jo je prinesla gospodinja Bogdana v predstavi jerebika, štrudelj, ples pa še kaj.

Blaž Setnikar je  nagrado prejel za  Adama in Kristusa v uprizoritvi 
Škofjeloškega pasijona (na fotografiji) in Osvalda v Strahovih. Foto: Nada Žgank
Blaž Setnikar je nagrado prejel za Adama in Kristusa v uprizoritvi Škofjeloškega pasijona (na fotografiji) in Osvalda v Strahovih. Foto: Nada Žgank

ŠKOFJA LOKA, NOVA GORICA, KRANJ > Dobitnike nagrad, ki jih podeljuje Sklad Staneta Severja, ustanovljen v spomin na legendarnega gledališkega in filmskega igralca, je po pregledu vseh predlogov iz zadnjih dveh sezon izbrala strokovna žirija. Predsedovala ji je igralka Nataša Barbara Gračner, članice so bile igralka Silva Čušin ter dramaturginje Diana Koloini, Tea Rogelj in Zala Dobovšek.

Polnokrvna v narečju

Dolgoletna članica igralskega ansambla SNG Nova Gorica Marjuta Slamič si je nagrado prislužila kot Bogdana v komediji Simone Semeničjerebika, štrudelj, ples pa še kaj, ki so je Jure Novak režiral v koprodukciji s Slovenskim mladinskim gledališčem. “V vlogi farovške gospodinje je dar za naravno in detajlirano podajanje - tako tipičen za Marjutino igro pred kamero - nadgradila s smislom za komično, čutnostjo in primorskim temperamentom. Pri tem je izkoristila vse prednosti izražanja v domačem, ajdovskem narečju,” je zapisala žirija in dodala, da je igralka Bogdano oblikovala s toplino in pretanjenim razumevanjem malega človeka, tako da gledalci takoj kupimo in vzljubimo to polnokrvno figuro.

Marjuti Slamič je vloga Bogdane v komediji Simone Semenič jerebika, štrudelj, ples pa še kaj oktobra prinesla že tantadruja. (foto: Peter Uhan)

To je že druga nagrada, ki jo je Bogdana prinesla igralki. Oktobra je za naš časopis povedala, da jo je presenetil tantadruj za najboljšo vlogo, v minuli sezoni ustvarjeno v primorskih gledališčih: “Moja Bogdana za svojim štedilnikom resda največ skuha, ampak to nikakor ni predstava enega igralca ali igralke.”

V drami Ajdovke Simone Semenič zelo rada igra, tembolj ker govori v svojem narečju, v katerem je do pravilne izgovarjave popeljala tudi soigralke in soigralce.

Osvald, Adam, Kristus

Blaž Setnikar iz Prešernovega gledališča Kranj je nagrado prejel za vlogo Osvalda Alvinga v Ibsenovih Strahovih v režiji Igorja Vuka Torbice in za dvojno vlogo v Škofjeloškem pasijonu očeta Romualda v režiji Jerneja Lorencija. Osvalda v Strahovih “intenzivno izživi v skladu s svojo razdelano igralsko noto in izjemno usklajenostjo z idejo režijskega koncepta, ki Ibsenovo dramo upodobi s preciznim posluhom za današnji trenutek”, je zapisala žirija ter poudarila sodobnost in aktualnost igre ter natančno odmerjenost in uravnoteženost med psihološkimi nasprotji. V dvojni vlogi Adama in Kristusa v Škofjeloškem pasijonu se je igralec soočil s povsem drugačno nalogo, ki jo je “odlično udejanjil z izvirno igralsko izraznostjo”. Tu mu je tu pripadla “statična, malodane monolitna figura občečloveškega slehernika, a jo je s stapljanjem lika krivca, žrtve in obenem odrešenika razvil v svojevrstno kompleksnost”.

Severjevo nagrado za študenta dramske igre, letos skupinsko, so prejeli Diana Kolenc, Maks Dakskobler in Nejc Jezernik za vloge v uprizoritvi Harrowerjevih Nožev v kurah, nagrado za stvaritev v ljubiteljskem gledališču pa član Loškega odra Škofja Loka Bojan Trampuš za vlogo Saše v uprizoritvi Antigona v New Yorku Janusza Glowackega.


Najbolj brano