“Kreslin je bil krasen učitelj”

Tudi po petkovem sklepnem tretjem koncertu je Vlada Kreslina v preddverju Cankarjevega doma čakala dolga kolona mladih in mladih po srcu s ploščami, cedeji in knjigami v rokah. Podpisom, fotografijam, pozdravom in nasmehom izza mask ni bilo videti konca. Še posebej ganljivo je bilo pevčevo srečanje z eno od družin.

Kantavtorja je v preddverju čakala dolga kolona mladih in mladih 
po srcu. Še posebej prisrčno je bilo srečanje z nekdanjim učencem 
Aljošo Crkvenjašem in  njegovo družino. Foto: Andraž Gombač
Kantavtorja je v preddverju čakala dolga kolona mladih in mladih po srcu. Še posebej prisrčno je bilo srečanje z nekdanjim učencem Aljošo Crkvenjašem in njegovo družino. Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA > “O, krasno, da ste prišli! Aja, res je, tebi sem lani poslal CD!” je vzkliknil Kreslin in dal roko dečku na invalidskem vozičku, pozdravil njegovo sestrico, njuno babico ... In objel družinskega očeta, mu ves čas govoril moj učenec (?), medtem ko mu je ta vračal z “moj učitelj” (??).

Minuto, dve pozneje, ko so se zaradi vrste čakajočih zadaj vendarle morali posloviti, je možakar zvedavemu novinarju povedal, da Kreslina pozna že od svojega osmega leta, torej štiri desetletja. “Na Osnovni šoli Vide Pregarc v Mostah je bil moj vzgojitelj. Bil je varstveni učitelj. In to krasen, nepozaben!” se z nasmehom spominja Aljoša Crkvenjaš.

Vlado Kreslin s svojim učenci leta 1982

Njegova mama prikima: “Res je. Prišel je s kitaro, na začetku ure sedel na mizo, nogo dal na stol in rekel: 'Zdaj bomo najprej eno, dve zapeli, potem se bomo pa učili.' Nismo mogli preboleti, ko je rekel, da ne more biti več učitelj, ker se mora posvetiti študiju.”

Nekdanji učenec z učiteljem ohranja stike in mu z družino pogosto prisluhne. “Sin si je lani za božič zaželel njegov CD. Pisal sem Kreslinu, ki mu ga je že čez nekaj dni poslal, brez-plačno in s podpisom.”

V petek je Crkvenjaš s sabo prinesel skupinsko fotografijo učencev drugega razreda s Kreslinom, tedaj še kosmatim. Ko bodo časi spet godni za druženje, si želi organizirati srečanje sošolcev - kdo bo igral na žuru, je že jasno.


Najbolj brano