Po Kreslinovem tretjem poživitvenem odmerku

Prekmurski bard Vlado Kreslin je sinoči z odra Gallusove dvorane Cankarjevega doma v Ljubljani ljudstvo na noge dvignil s še tretjim poživitvenim odmerkom odlične muzike.

 Foto: Andraž Gombač
Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA > Tradicionalno - in tudi tradicionalno razprodano - decembrsko srečanje so lani zaradi epidemije morali odpovedati, letos pa je Vlado Kreslin z Malimi bogovi in Beltinško bando vendarle nastopil v Cankarjevem domu, spet trikrat pred občinstvom, ki je bilo tokrat sicer zapovedano razredčeno, a je prepevalo tudi izza mask.

Foto: Andraž Gombač

30 let prvega cedeja v samostojni Sloveniji

Začelo se je s praznovanjem 30-letnega albuma Namesto koga roža cveti, kantavtorjevega prvega samostojnega po nizu hitov z bendom Martin Krpan, ki obenem slovi kot prvi CD v samostojni Sloveniji in je pred dnevi ob jubileju pri založbi ZKP RTV Slovenija izšel na dvojni vinilki, v tisoč ročno oštevilčenih izvodih.

Foto: Andraž Gombač

Na odru, ki ga z vriskanjem in jokom bogati že tri desetletja, je Kreslin najprej zapel Spet doma, nakar so se zvrstile še vse druge s samostojnega prvenca: Tvoje jutro, Ne zapuščaj me, Če bi te imel, Dan neskončnih sanj, Pot v raj, kajpada naslovna Namesto koga roža cveti in Tista črna kitara, med pesmijo S prsti mi greš skoz’ lase je Kreslin snel klobuk in se s prsti sprehodil po goli glavi, ob spremljavi Beltinške bande pa se je ob prekmurski ljudski Vsi so venci vejli najprej spomnil vseh glasbenih tovarišev, ki jih pogreša.

Foto: Andraž Gombač

Tega večera so tako na odru kakor v dvorani pogrešali tudi njegovega očeta Milana Kreslina - Pubija, ki pa je k sreči še med nami in bo kmalu dopolnil 94 let. Še prejšnji večer je nastopil ob sinu, na tretji, petkov večer pa ga je častno zastopala Tista zakartana ura.

Po koncertu pozdravi, fotografije in podpisi v preddverju

Ducat muzikantov je občinstvo večkrat nagradilo s stoječimi ovacijami, pa ne samo ob dobrih starih, ampak tudi ob krepkih mlajših pesmih, kakršna je Reka. In seveda je ljudstvo tudi tokrat pomagalo peti Dekle moje, Poj mi pesem, Z Goričkega v Piran, krpanovsko Od višine se zvrti, Daj mi, Micka, pejneze nazaj ...

Foto: Andraž Gombač

Tudi po sklepnem koncertu je Kreslina v preddverju Cankarjevega doma čakala dolga kolona mladih in mladih po srcu. Podpisom, fotografijam, pozdravom in nasmehom izza mask ni bilo videti konca ...


Najbolj brano