Mihevčeve vile na Sv. Katarini so postale občinska last

Na Sv. Katarini se dogaja pomembna sprememba lastništva. Gostinski objekt in pripadajoče turistične hišice so postale last občine Ankaran, ki je uveljavljala predkupno pravico in za nepremičnine plačala milijon evrov.

Ena od dragocenosti Sv. Katarine, na kateri niso dovoljenje nove 
gradnje, so zidane hišice, namenjene turizmu in tudi športu. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Ena od dragocenosti Sv. Katarine, na kateri niso dovoljenje nove gradnje, so zidane hišice, namenjene turizmu in tudi športu. Foto: Tomaž Primožic/FPA

ANKARAN > Občina se je za uveljavljanje predkupne pravice odločila, ker želi Mihevčeve vile na Sv. Katarini nameniti turizmu, zlasti v povezavi s športom. Sv. Katarina bo namreč v ne tako daljni prihodnosti s športom živela vse leto, saj bodo v tamkajšnjem športno-rekreacijskem parku tudi športni objekti, namenjeni rokometu, odbojki, nogometu in še čemu. Mihevčeve vile pa bodo namenjene tudi nastanitvam športnikov.

Mihevčeve vile in gostinski objekt na Sv. Katarini bo prihodnji teden občina Ankaran prevzela v posest. (foto: Tomaž Primožič/FPA)

1

milijon in 50.000 evrov je občina plačala za nakup nepremičnin na Sv. Katarini

Družba Inan je lastnica območja postala leta 2012, in sicer kot upnica Invest banke, prodajala pa ga je od leta 2018. Peter Kodermac, direktor družbe Inan, ima do ponedeljka čas, da zapusti oziroma izprazni območje na Sv. Katarini. Kot nam je pojasnil, mu bo to tudi uspelo.

Še nekaj lastnikov kamp prikolic

Najemnik prostorov, družba Panorama Belvedere, se je že poslovila, je pa tam še nekaj tako imenovanih pavšalistov - lastnikov kamp prikolic, ki so najem prostora družbi Panorama Belvedere plačali celo do aprila 2022, vendar so se kot kaže s slovesom od Sv. Katarine sprijaznili.

“Na Sv. Katarino smo odšli po tem, ko smo morali zapustiti kamp na ankaranskem Študentu. Najem za ta prostor smo plačali do aprila prihodnje leto, a bolj kot denar nas boli odhod, saj ne vemo, kje naj najdemo nadomestni prostor. Upali smo, da bomo tukaj ostali še kakšnih deset let,” nam je razočarana povedala lastnica kamp prikolice.

Na Sv. Katarini je počitnice preživljalo tudi približno deset lastnikov kamp prikolic, ki pa se morajo posloviti. (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Glede na to, da najema niso urejali z lastnikom, družbo Inan, in da najemnik ni imel dovoljenja, da bi karkoli dajal v podnajem, je pavšalistom jasno, da preplačane najemnine ne bodo dobili vrnjene.

Peter Kodermac še dodaja, da je družbi Panorama Belvedere že leta 2018 potekla najemna pogodba in bi se morala posloviti s Sv. Katarine. Da jo bodo deložirali, ji je Kodermac napovedal maja in zatem še septembra letos.

Načrti z nepremičnino

Načrte z Mihevčevimi vilami namerava občina obelodaniti prihodnje dni. Zaenkrat nam ni uspelo izvedeti, ali bodo iskali najemnika gostinskega lokala, bodo nepremičnino dali v upravljanje občinskemu javnemu zavodu v nastajanju, ne nazadnje tudi, v kakšnem stanju so turistične hišice in koliko denarja naj bi občina še vložila v urejanje območja. Konkretne odgovore naj bi dobili, ko bo občina nepremičnino prevzela v posest, kar naj bi se zgodilo naslednji teden.


Najbolj brano