Za obmejne prebivalce in čezmejne delavce brez sprememb ob vstopu v Italijo: brez skrbi v službo, šolo in po panetone

Za obmejne prebivalce in čezmejne delavce se kljub novim ukrepom na italijanskih mejah od danes pri vstopu v Italijo ne bo spremenilo nič, so včeraj zagotovili na italijanskem ministrstvu za zdravje. Drugi bodo morali medtem predložiti negativen izvid testa na novi koronavirus, tisti, ki niso cepljeni proti covidu, pa bodo morali v karanteno.

Pri obisku Italije ne gre pozabiti  na to, da so tam maske obvezne 
tudi na prostem. Foto: Pierluigi Bumbaca
Pri obisku Italije ne gre pozabiti na to, da so tam maske obvezne tudi na prostem. Foto: Pierluigi Bumbaca

RIM, TRST, GORICA > Cepljeni in preboleli bodo morali od danes naprej ob prihodu iz druge države članice EU v Italijo predložiti negativen izvid hitrega ali PCR testiranja na novi koronavirus. Tisti, ki niso cepljeni, pa bodo morali poleg negativnega izvida testiranja še v obvezno petdnevno karanteno. Ob koncu karantene bodo morali predložiti še en negativen test, je v torek odločil italijanski zdravstveni minister Roberto Speranza. Veljavnost negativnega PCR-testa je 48 ur, hitrega pa 24 ur.

Po torkovi objavi odredbe je bilo odprtih še več vprašanj glede ukrepov, predvsem glede ljudi, ki živijo ob mejah, in čezmejnih delavcev.

Odsvetujejo potovanja

Na slovenskem veleposlaništvu v Rimu pričakujejo, da bodo nova pravila o potovanju v Italijo kmalu objavljena na portalih, denimo, na platformi viaggiaresicuri.it. S slovenskega zunanjega ministrstva so sporočili, da slovenskim državljanom odsvetujejo vsa nenujna potovanja, saj še vedno obstaja možnost za okužbo z novim koronavirusom.

Vse izjeme ostajajo

Kljub negotovosti je že včeraj prevladovalo mnenje, da izjeme za obmejni pas ostajajo, saj italijanska vlada ni sprejela nove odredbe, temveč le dopolnila akt iz 22. oktobra.

Državni sekretar na italijanskem ministrstvu za zdravje Andrea Costa je včeraj popoldne v pogovoru za televizijo La7 razblinil vse dvome ter pojasnil, da se za čezmejne delavce in obmejne prebivalce v pasu 60 kilometrov od meje ne spreminja nič.

Bo nadzor na meji?

Kot so pojasnili v italijanski vladi, ni predvidena vzpostavitev stalnega nadzora na mejah s sosednjimi državami, temveč bodo mejo nadzirali vzorčno oziroma na preskok. Kaj natančno to pomeni in ali bomo na mejnih prehodih večkrat videvali patrulje, se bo izkazalo v naslednjih dneh.

“Tistim, ki mejo prehajajo zaradi službenih ali drugih nujnih razlogov, je zagotovljena pravica, da to počnejo brez omejitev, tako kot do zdaj,” je povedal. Zdi se, da lahko prebivalci obmejnega pasu mejo kot doslej prečkajo tudi iz nenujnih razlogov, na primer, zaradi odhoda po nakupih. Seveda za omejen čas in le do 60 kilometrov od kraja stalnega prebivališča.

Kako bo pa s smučanjem?

V decembru in januarju se marsikdo odpravlja v Italijo na smučarske počitnice, kar pogosto zahteva izhod iz 60-kilometrskega pasu. To pomeni, da se bodo morali pred vstopom v državo cepljeni in prebolevniki testirati. Necepljeni pa bodo morali, če bodo hoteli, na primer, na dopust v Dolomite ali na počitnice na toplo preko letališča v Benetkah, v vsakem primeru v petdnevno karanteno. Kar je obet, ki bo marsikoga najbrž odvrnil od potovanja.

Ampak ali bodo morali cepljeni Slovenci na počitnicah v Italiji test opraviti samo enkrat? Ali vsakih 24 oziroma 48 ur med svojim bivanjem v sosednji državi? To vprašanje smo naslovili na slovensko veleposlaništvo v Italiji, kjer so pojasnili: “Kar zadeva, na primer, Slovence, ki bi se v Italiji zadržali več kot 24 ur oziroma 48 ur ni sprememb, skratka spoštovanje ukrepov za zajezitev covida-19, ki so trenutno v veljavi v Italiji.”

Za obisk prireditev, notranjosti barov in restavracij ter nekatere druge dejavnosti je v Italiji že nekaj časa potreben tako imenovani super green pass, torej potrdilo o prebolevnosti ali cepljenju. Običajno zeleno potrdilo pa je dovolj za večino dejavnosti, tudi za bivanje v hotelih in apartmajih ter vožnjo z žičnicami.


Najbolj brano