Dovolj za smuko, preveč za čiščenje

Pol metra snega je bil nekdaj decembrski standard. Ko ga je v noči na četrtek na Idrijskem spet nasulo toliko, je to ob pomanjkanju delavcev za čiščenje postal problem. Na cestah so bili neprekinjeno dan in noč. Udeleženci cestnih zdrsov so si pomagali, negodovali pa tam, kjer bi za lopate poprijeli najlaže.

Čeprav so bili posamezni delavci Komunale in pogodbeni sodelavci minulo noč in četrtek na cestah 
neprekinjeno 17 in celo več ur,  velike količine snega ni bilo mogoče očistiti sproti. Foto: Saša Dragoš
Čeprav so bili posamezni delavci Komunale in pogodbeni sodelavci minulo noč in četrtek na cestah neprekinjeno 17 in celo več ur, velike količine snega ni bilo mogoče očistiti sproti. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Dobrega pol metra snega v noči s srede na četrtek in še desetina čez dan je še en za cestne delavce neljub slovenski rekord na Idrijskem in tokrat tudi v višjih vaseh Cerkljanske. Na Kredarici ali Kaninu ga je to noč nasulo dobrih 40 centimetrov. V smučarskih centrih je snega več kot dovolj za otvoritev še ene PCT smučarske sezone.

Na SKI BOR v Črnem Vrhu, kjer je pol metra snega padlo na nekaj tehničnega, smuko začenjajo to soboto. Na SC Cerkno, kjer ga je padlo prav toliko, bodo sezono začeli prihodnji petek.

Preobremenjeno, polomljeno drevje je za krajši čas zaprlo posamezne odseke cest, ljudi na vojskarski, krniški in črnovrški planoti pa pustilo brez elektrike. Ker so bili delavci s plugi na cestah neprekinjeno vso noč, ni bilo večjih zamud ne v šole ne v službe. Je pa prišlo do nekaj zdrsov na cestah. Ljudje so si med seboj pomagali in vse rešili, čeprav z vratolomnimi vzvratnimi vožnjami po strmih ovinkastih cestah. Vzvratnimi vožnjami kakopak zato, da so dosegli nekaj ravnine za speljevanje v hrib.

Kar 450 kilometrov lokalnih cest in poti, ki jih čistijo delavci Komunale in pogodbeniki, je razpetih med 300 in 1200 metri nadmorske višine. Vse je potrebno očistiti za nemotene prihode v šole in tovarne. Zadnja leta delavcev in pogodbenih cestnih sodelavcev primanjkuje, a so minulo noč in v četrtek neprekinjeno čistili tudi po 17 ur, nekateri celo več, skupaj.

Ob prednostnem redu čiščenja morajo najmanj obremenjeni in najbolj oddaljeni odseki nekoliko počakati, še dlje pa okrog 70 kilometrov pločnikov. Zato je potrebno nekaj potrpežljivosti. Dobrodošla je tudi vsaka pomoč z lopatami.


Najbolj brano