Pot iz Nove Gorice v Gorico bo šla čez Sočo

Skupno 1,95 milijona evrov bo Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje (EZTS) GO plačalo za kolesarske steze in peš poti, ki bodo povezale Gorici. Urejali jih bodo v prvi polovici prihodnjega leta. Januarja naj bi se lotili tudi gradnje povezave od brvi čez Sočo do kolesarske steze Solkan - Plave.

Kolesarsko povezavo bodo do Trga Evrope  speljali ob Kolodvorski 
ulici.  Foto: Ambrož Sardoč
Kolesarsko povezavo bodo do Trga Evrope speljali ob Kolodvorski ulici.  Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA, GORICA V. d. direktorja EZTS GO Tomaž Konrad je s pravnim zastopnikom družbe I.C.I. COOP Marcom Seibessijem podpisal skoraj 1,7 milijona evrov (oziroma 1,95 milijona z davkom) vredno pogodbo za gradnjo kolesarskih in peš poti, s katerimi bodo v okviru projekta Čezmejni park Isonzo-Soča bolje povezali Gorici. Kot je pojasnil Konrad, bodo poti urejali v dveh sklopih: ena bo vodila od brvi čez Sočo pri kajakaškem centru čez solkansko polje do nekdanjega maloobmejnega prehoda v Solkanu, od tam pa vzdolž državne meje do Trga Evrope in nato po italijanski strani do Erjavčeve oziroma Škabrijelove ulice. Na italijanski strani bodo kolesarske in peš poti urejali z območja brvi čez Sočo preko Štmavra do Pevme, od tam pa preko mostu čez Sočo po Ulici 30. septembra v center Gorice. Obenem bodo po Gorici gradili ali popravljali manjkajoče ali slabo urejene odseke. “Glavni cilj je urediti 14 kilometrov dolgo krožno kolesarsko in peš pot, ki bo povezala obe mesti,” pravi Konrad. “Kolesarska steza po zelenem pasu ob Kolodvorski ulici bo razgibana, drevesa bomo ohranili, tako da bo tam tudi prijetna senca,” dodaja, kaj bodo delali na naši strani. Gradbišče bodo odprli 3. januarja, rok za dokončanje del je osem mesecev, tako da se bodo avgusta, če se kaj ne zalomi, ljudje že zapeljali naokrog med Goricama po novih označenih poteh.

Pot od brvi do kolesarske steze do poletja

Novogoriški župan Klemen Miklavič računa, da bo takrat že zgrajena tudi povezovalna pot od brvi čez Sočo do kolesarske steze Solkan - Plave. Kot je znano, se gradnja, ki jo je ustavila nestabilna brežina, nerazumno vleče. Novi projekti so zdaj končani in potrjeni. “Izvajalec je obljubil, da bo takoj po novem letu odprl gradbišče, računamo da bo do začetka poletne sezone povezovalna pot do kolesarske poti Solkan - Plave končana,” pravi Miklavič. Od tam se bo mogoče s kolesi zapeljati proti Pevmi. Težava pa je, ker je tam, prav tako zaradi nestabilne brežine, že zgrajen manjši del kolesarske poti poškodovan in trenutno zaprt. “Ker gre za državno pot, pričakujemo od direkcije za infrastrukturo, da jo čim prej sanira. Ne bi radi, da bi odprli krožno pot med Goricama, ta del pa bi bil zaprt,” poudarja.


Najbolj brano