Nagrada za mladinski alternativni klub CMAK

Že večkrat nagrajeni mladinski alternativni klub CMAK je Mladinski urad RS za mladino v torek nagradil za prispevek k uveljavljanju mladinskega sektorja. V klubu se državnega priznanja veselijo, a sočasno upajo, da bodo na večjo odmevnost in morda lastne prostore naleteli tudi doma.

Predsednik mladinskega kluba CMAK Sebastjan Razpet na letošnjem največjem dogodku kluba - taboru Karajžewc. Foto: Saša Dragoš
Predsednik mladinskega kluba CMAK Sebastjan Razpet na letošnjem največjem dogodku kluba - taboru Karajžewc. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Na nacionalnem video posvetu mladinskega sektorja je cerkljanski mladinski alternativni klub CMAK skupaj s še štirimi mladinskimi organizacijami dobil letošnje osrednje državno priznanje. Predsednik kluba Sebastjan Razpet pravi, da so ga zelo veseli, a bi si želeli večje odmevnosti doma.

Priznanje, v katerega je vgrajena 25 letna množica delavnic, festivalov, koncertov, razstav in posvetov, se nanaša na četrt stoletno delo kluba. “Vsa leta je mladinski center javno odprt prostor, v katerega lahko vstopi vsak ne glede na starost. Spodbuja sprejemanje različnosti, medsebojnih dogovorov in družbenokritično razmišljanje. CMAK mladim preko različnih dejavnosti kaže pomen zdrave presoje, preizpraševanja o družbeni resničnosti in samopremisleka,” so zapisali predlagatelji - Urad RS za mladino.

“Zaradi večletnega slabega odnosa Občine Cerkno do mladinskih prostorov, CMAK od rušenja kluba v legendarni Tinčkovi bajti nima več primernih prostorov za večino aktivnosti,” je dodal predsednik kluba Sebastjan Razpet.

Dobršen del opreme za dejavnost so od rušenja kluba shranili v skladišču izven večnamenskega centra, kjer delujejo zadnji dve leti. “Delujemo v dveh mini mansardnih pisarnah, od katerih eno uporabljamo za skladiščenje najnujnejše opreme za aktivnosti. V pisarno lahko namestimo dva računalnika, kar je premalo za delavnice. Našo dejavnost res krni covid, v večji meri pa izguba lastnih prostorov. Ohranjamo spletne delavnice in dejavnosti na prostem. Prednovoletna koncerta selimo v večjo dvorano v vas Ravne,” je povedal Razpet.

Prizadevajo si za lastne prostore

Tradicionalna delavnica izdelovanja novoletnih voščilnic in Cmakov štant, na katerem ponudijo značilne rokodelske izdelke Cerkljanske, niti letos ne bosta odpadla. Ohranjajo Cmakino s ponudbo kakovostnih, alternativnih filmov.

Dva prostora in skupno večnamensko dvorano si v centru delijo z različnimi društvi. Uredili so mini vrtiček, v sodelovanju s Foto klubom pa na stopnišču galerijo. Večjo so imeli v Tinčkovi bajti. Ker je pravkar minilo dve leti od njenega rušenja, se z nostalgijo spominjajo živahne dejavnosti in sproščenega druženja. “Nadomestne prostore res imamo, a vanje ne smemo posegati in jih prilagoditi našim potrebam. Zato klub težko diha kot živ mladinski prostor,” je zaključil Razpet.

Če bodo uspeli na razpisu, bodo vendarle ponovno zaposlili organizatorja kulturnih dogodkov. V okviru županove mladinske komisije pa si bodo še naprej prizadevali dobiti lastne prostore.


Najbolj brano