Načelnica po incidentu v službo z varnostniki

Dobrega pol leta po incidentu, ki se je zgodil na koprski upravni enoti, sta se na delovnem sodišču srečala načelnica Nataša Likar in Dejan Dodič, njen predhodnik in hkrati protikandidat na natečaju za šefa te državne ustanove. Po incidentu, v katerem je načelnica utrpela manjšo poškodbo roke, je Dodič dobil odpoved, načelnico pa so do njene pisarne spremljali varnostniki.

Dejan Dodič zaradi odpovedi toži koprsko upravno enoto. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Dejan Dodič zaradi odpovedi toži koprsko upravno enoto. Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Dejan Dodič, ki je vodil oddelek za okolje in prostor na koprski upravni enoti, na javnem natečaju pa se je potegoval za mesto načelnika, je po izredni odpovedi na koprsko delovno sodišče vložil tožbo proti nekdanjemu delodajalcu. Prepričan je, da je bila odpoved nezakonita.

Dejan Dodič

Na tožilstvo poslali kazensko ovadbo proti Dodiču

Maja smo poročali, da naj bi do spora med načelnico Natašo Likar in Dejanom Dodičem prišlo tudi zato, ker naj bi mu odvzela nekatera pooblastila. Tega nam takrat načelnica ni potrdila. Na koprski policijski upravi so kmalu po dogodku le skopo pojasnili, da so z državnega organa, ki ima sedež v Kopru, dobili prijavo o sumu kaznivega dejanja šikaniranja na delovnem mestu in povzročitve lahke telesne poškodbe. Ko smo preverili, v kakšni fazi je preiskava, nam je Anita Leskovec, tiskovna predstavnica PU Koper, odgovorila, da je bila v začetku avgusta po končanem predkazenskem postopku na koprsko tožilstvo zaradi omenjenih kaznivih dejanj podana kazenska ovadba.

Proti načelnici vrgel spisa, poškodovala sta ji zapestje

Po sklepu o odpovedi naj bi kršil obveznosti iz delovnega razmerja, kršitev pa naj bi imela znake kaznivega dejanja lahke telesne poškodbe.

Po neuradnih podatkih naj bi Dodiču očitali tudi nespoštljiv odnos in šikaniranje. Koprsko delovno sodišče je pred dnevi razpisalo obravnavo.

Nekdanji vodja oddelka za okolje in prostor je sodišču predlagal, da izvedenec medicinske stroke preveri, kako naj bi prišlo do poškodbe, ki jo je utrpela načelnica Nataša Likar. Incident se je v začetku maja zgodil v njeni pisarni. Dodič naj bi proti njej vrgel spisa z dokumentacijo. Načelnica je dogajanje prijavila policistom, utrpela je tudi poškodbo zapestja, saj sta ji spisa padla na roko.

Na sodišču je Dodičev odvetnik pojasnil, da je njegov klient v načelničino pisarno prinesel dve mapi, vsaka težka približno pol kilograma, ki pa nista bili zvezani z vrvico, kot je to običajno.

Državna odvetnica Tanja Bergoč Polh, ki zastopa koprsko upravno enoto, je povedala, da je bila Nataša Likar po dogodku na pregledu v izolski bolnišnici, kamor jo je z napotnico poslal njen zdravnik. V bolnišnici so ugotovili, da ima otečeno zapestje, vidne so bile podkožne krvavitve, velike štiri krat devet centimetrov. Dobila je kramarjevo opornico in protibolečinske tablete, ki jih je tudi jemala. “Črnice so bile vidne še tri tedne po dogodku,” je poudarila državna odvetnica.

Načelnica je bila na bolniškem dopustu od 6. do 10. maja. Osebni zdravnik ji je predpisal pomirjevala, ki jih pred tem ni nikoli jemala. Dogodek je pri Nataši Likar zbudil hudo stisko. Počutila se je ogroženo, je nadaljevala državna odvetnica, zato so prostore njenega urada varovali varnostniki, ki so jo zjutraj pričakali v garažni hiši in jo pospremili do pisarne. Pospremili so jo tudi, ko je odhajala domov.

Dodič je predlagal, da glede poškodbe načelnica sodišču dostavi celotno zdravstveno dokumentacijo, sicer pa je z odvetnikom oporekal očitkom o tem, da se je načelnica počutila ogroženo. Državna odvetnica je predlagala, da na obravnavi zaslišijo tudi varnostnike, ki so varovali načelnico. Sodnica Marinela Maras je temu ugodila, pa tudi predlogom obeh strani, da bi zaslišali nekaj zaposlenih iz upravne enote. Pričali bodo o odnosu, ki ga je imel Dodič do sodelavcev. Načelnica je predlagala priče, ki bi potrdile očitke o slabih odnosih Dodiča do sodelavcev. O tem naj bi pričal tudi Frančišek Verk, predsednik sindikata državnih organov. Dodičeve priče, zaposlene na oddelku, ki ga je vodil, pa naj bi potrdile, da očitki ne držijo.

Dodič zahteva ponovno zaposlitev na upravni enoti

Obravnava se bo predvidoma nadaljevala v začetku marca, ko bodo zaslišali Dodiča, Natašo Likar in prve priče. Državna odvetnica je predlagala, da sodišče - če bi ugotovilo, da je bila odpoved nezakonita - ne ugodi Dodičevi zahtevi za ponovno zaposlitev. Dodič se s tem ne strinja. Po odpovedi je sicer našel službo na koprski občini, kjer so ga zaposlili za določen čas. Plača na upravni enoti je bila osnovni vir njegovih dohodkov, s katerim je preživljal družino. “Sodna razveza ne bi bila utemeljena,” je poudaril njegov odvetnik.


Najbolj brano