“Mandolat” ja, “karočke” ne

Zaradi naraščajočega števila okužb, za katero se v FJK bojijo, da jih bo do božiča pripeljalo v rdečo cono, so se na občini Gorica odločili okrniti tradicionalni sejem sv. Andreja. Vrtiljakov, ki jim Goričani z obeh strani meje rečejo tudi karočke, ne bo. V primernem raz maku bodo postavili samo stojnice.

Slaba epidemiološka slika je odnesla vrtiljake.  Foto: Arhiv / Bumbaca
Slaba epidemiološka slika je odnesla vrtiljake.  Foto: Arhiv / Bumbaca

GORICA > “Boli me srce, da našim mladim ne moremo ponuditi te tradicionalne zabave, a bolelo bi me še veliko bolj, če bi se po krivdi množičnih prireditev po slabšale razmere. Zdravje je vedno pomembnejše od zabave in druženja. Zato skušamo narediti vse, da bi našim mladim in družinam omogočili vedre praznike ter normalen odhod v službe in šole po tem,” pojasnjuje goriški župan Rodolfo Ziberna v zvezi s priljubljenim mestnim sejmom, ki vsako leto v prvem decembrskem vikendu privabi obiskovalce iz bližnjih in tudi bolj oddaljenih krajev.

Odločitev, da na letošnjem sejmu ne bo vrtiljakov, so sprejeli po dolgem premisleku. V obzir so vzeli vse možne rešitve, vendar nobena ni zagotavljala popolne varnosti.

Rodolfo Ziberna

goriški župan

“Nismo imeli druge izbire, kot da se odrečemo vrtiljakom, saj je zdravje na prvem mestu.”

Župan pojasnjuje, da bodo med 4. in 6. decembrom po mestu postavili nekaj stojnic, vendar precej manj kot v prejšnjih letih. V prejšnjih dneh so se srečali z upravitelji vrtiljakov; takoj se je izkazalo, da bi bil največji problem v nadzoru vhodov na prizorišče praznika. Ob tem bi bili potrebni brisi tudi za otroke pod dvanajstim letom starosti. Naposled so se, tako župan, z odborniki strinjali, da se odrečejo vrtiljakom, potem ko je tovrstno rešitev predlagal pokrajinski odbor za javni red in varnost. “Odločilnega pomena je bil porast števila okužb v zadnjem obdobju, pri čemer smo v bistvu gotovi, da se bodo v prihodnjih dneh razmere v naših krajih še poslabšale. Tudi v Sloveniji, od koder prihaja na sejem veliko otrok v družbi svojih staršev, razmere niso nič boljše, ravno nasprotno. Zaradi tega nismo imeli druge izbire, kot da se odrečemo vrtiljakom, saj je zdravje na prvem mestu. Upam, da je letošnje leto zadnje, ki ga zaznamujejo odpovedi, in da bodo razmere leta 2022 povsem normalne,” še poudarja goriški župan Rodolfo Ziberna.


Najbolj brano