Dragan Kukanja vztraja, da mame ni davil

Senat koprskega višjega sodišča že drugič presoja pritožbo na sodbo zaradi tragedije, ki se je zgodila pred dobrimi tremi leti v Črničah. Takrat 69-letni Dragan Kukanja je po še ne pravnomočni sodbi v noči na 4. september 2018 najprej pretepal svojo 91-letno mamo, nato pa jo je zjutraj zadavil. “To, kar se mi očita, ni res. To je konstrukt,” je Kukanja vztrajal tudi na današnji seji višjega sodišča.

Dragan Kukanja je tudi danes na višjem sodišču ponovil, da mame  
ni nikoli davil. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Dragan Kukanja je tudi danes na višjem sodišču ponovil, da mame ni nikoli davil. Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Dragana Kukanjo so na koprsko sodišče pripeljali iz solkanskega zapora, kjer prestaja pravnomočno kazen zaradi nasilja nad mamo, ženo in hčerko. Višji sodniki so mu ob presojanju prvih pritožb lani jeseni zaradi nasilja v družini in surovega ravnanja prisodili tri leta in pol zapora, sodbo zaradi uboja pa so razveljavili.

Mamo stiskal za vrat in zadušil

Tožilstvo, ki je Kukanji sprva očitalo umor, je glede na sodbo višjih sodnikov obtožbo nekoliko spremenilo. Kukanji očita, da je v noči na 4. september 2018 med prvo in četrto uro zjutraj 91-letni mami Tatjani Antoniji Kukanja povzročil hudo telesno poškodbo, in to v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Okoli 8. ure pa je zagrešil še uboj, ko je mamo z rokami stiskal za vrat in jo zadušil.

Reševalcem je rekel, da je mama padla po stopnicah

Usodnega dne je Kukanja reševalce poklical šele dopoldne in povedal, da je mama padla po stopnicah. Kriminalistična preiskava pa je pokazala, da se je za zidovi hiše v Črničah že več let dogajalo hudo nasilje. Kukanja se je spravljal na ostarelo mamo, invalidno ženo in takrat še mladoletno hčerko.

Mamo naj bi tako od enih do štirih zjutraj v njeni spalnici, na hodniku in drugih prostorih pretepal, jo vlekel za lase .. Povzročil ji je hude poškodbe reber, obraza in še več drugih manjših poškodb po glavi in obrazu. Grozil ji je, da jo bo zaklal in ubil, nato pa jo je zadavil.

Senat je po ponovnem sojenju sledil obtožbi in Kukanji zaradi hude poškodbe prisodil dve leti zapora, zaradi uboja pa še deset let, kazni je nato združil z že pravnomočno kaznijo zaradi nasilja in surovega ravnanja ter mu prisodil 14 let in pol zapora.

Višji sodnik Aleš Arh, ki je v tej zadevi sodnik poročevalec, je uvodoma pojasnil, da pritožbo v tej zadevi obravnavajo že drugič in da je novogoriško sodišče Kukanjo po ponovnem sojenju obsodilo zaradi dveh kaznivih dejanj, in ne kot prvič, ko ga je obsodilo zaradi uboja. Kaznivo dejanje hude poškodbe naj bi Kukanja storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi alkohola in paranoidne osebnostne motnje, uboj pa naj bi zagrešil prišteven.

Odvetnik Mitja Podgornik, ki predlaga razveljavitev sodbe, je na seji poudaril, da se ne strinja s prvo odločitvijo višjega sodišča. Prepričan je, da dogajanja v tisti noči ni mogoče razbijati na več kaznivih dejanj. Povedal je, da je v zadnji treh letih s Kukanjo preživel največ časa in da lahko pove, da pri njem nikoli ni bilo naklepa, da bi svojo mamo ubil. “Tega ni hotel,” je še dodal odvetnik. Oba sta oporekala uri, ko naj bi Tatjana Antonija Kukanja umrla. Tudi vnukinja je povedala, da je bila babica že prej mrzla, je še opozoril odvetnik. “Osma ura ni ura smrti. Je ura, ko je bilo ugotovljeno, da je mrtva,” je dejal Kukanja.

Odvetnik oporeka strokovnosti izvedenke

Po odvetnikovem mnenju izvedenka psihiatrične stroke Martina Breda Žmuc Tomori izvedenstva ni opravila strokovno. “V treh letih je vztrajala pri do pičice nespremenjenem mnenju,” je poudaril. Tako kot na sojenju je tudi včeraj predlagal, da sodišče postavi novega izvedenca, ki bo pregledal celotno zdravstveno dokumentacijo in po pogovoru s Kukanjo upošteval celostno sliko.

Odvetnik je še dejal, da bi moralo sodišče izvedenko, ki je že v pokoju, ponovno zapriseči. Vendar so mu sodniki pojasnili, da je izvedenka še na seznamu ministrstva za pravosodje.

Obtoženi: “To je konstrukt”

Podgornik je še poudaril, da je pri Kukanji bistvena težava v tem, da se ne zaveda vseh posledic, ki jih njegova ravnanja pomenijo v okolici. Prav tako meni, da je prisojena kazen glede na sodno prakso in okoliščine (tudi starost Kukanje) previsoka.

“To kar se mi očita, ni res. To je konstrukt ... Moje mame nisem nikoli davil, ni logike,” je Kukanja nazadnje dejal sodnikom. Pojasnil je, da je poškodba, ki naj bi bila za mamo usodna, nastala, ko ji je v grlo porinil steklenico, s katero ji je dal piti. Nazadnje je omenil še poškodbo možganov, ki jo je utrpel v mladosti in naj bi vplivala na njegovo ravnanje.

Višja sodnica Mara Bristow, ki vodil senat, v katerem je kot član še Vitomir Bohinec, je napovedala, da bodo sodbo sporočili pisno. V nekaj tednih bo tako znano, ali bo sodba senata novogoriškega sodišča obveljala.


Najbolj brano