Policijski čoln končno na trdnih tleh

Z velikima dvigaloma so v Parku vojaške zgodovine v Pivki dvignili prvi slovenski policijski čoln s prikolice tovornjaka in ga spustili na tla pred paviljonom tankov in artilerije. “Verjamem, da bo zdaj tudi čoln privabljal množice obiskovalcev v vaš muzej,” je dejal notranji minister Aleš Hojs in direktorju parka Janku Boštjančiču simbolično predal ključ čolna.

V pivškem vojaškem muzeju so svečano prevzeli prvi policijski 
čoln v samostojni Sloveniji. Foto: Danijel Cek
V pivškem vojaškem muzeju so svečano prevzeli prvi policijski čoln v samostojni Sloveniji. Foto: Danijel Cek

PIVKA > “Ko sem vam pred tednom dni predstavljal načrt prevoza čolna, sem s težavo skrival zaskrbljenost in strah pred veliko odgovornostjo. Danes pa še težje skrivam veselje in ponos, ko vam poročam, da smo čoln varno prepeljali v naš muzej,” je krajšo slovesnost ob postavitvi prvega policijskega čolna P-111 na svoje mesto v pivškem vojaškem muzeju z “raportom” ministru začel direktor muzeja Janko Boštjančič.

“To, kar počnete, najbolj pristno in natančno dokazuje dejstvo, da ste muzej z največjim obiskom v Sloveniji,” je v svojem nagovoru dejal notranji minister Aleš Hojs, čestital vsem za uspešen prevoz čolna iz Kopra v Pivko in poudaril pravilnost odločitve vlade, ki je pivškemu muzeju podelila “državni” status pooblaščenosti. Boštjančiču je ob koncu govora svečano predal kontaktni ključ policijskega čolna.

Boštjančič ga verjetno ne bo nikoli vtaknil v ključavnico ob krmilu, ga je pa zato po svečanosti še zadnjič “posodil” zadnjemu poveljniku čolna Robertu Žigonu in se z veseljem fotografiral z vsemi člani posadke čolna, ki so se prišli v Pivko poslovit od svojega plovila. Čoln so postavili pred paviljon oklepnikov in artilerijskega orožja nad upravno stavbo muzeja, na mesto, kjer je do selitve v pokriti prostor, stala desantna podmornica jugoslovanske armade.

Čoln naj bi zdaj nekoliko zloščili, nato pa ga do spomladi pripravili za obisk obiskovalcev. “Sem slišal, da boste naredili ena stranska vrata od spodaj,” se je pošalil minister Hojs, ko mu je Boštjančič razlagal, kako in kdaj bodo nanj spustili obiskovalce.

Sicer pa je Boštjančič še poudaril, da se po naših cestah še nikoli ni prevažal za našo dediščino tako pomemben objekt in da verjetno še noben prevoz ni požel takega navdušenja vseh sodelujočih, ki so v njem prepoznali nacionalni pomen. Zato se je vsem zahvalil za njihov trud.

Med drugim je posebej izpostavil ministra Hojsa, ki je prepoznal pomembnost tega plovila, vodjo uniformirane koprske policije Tomaža Čehovina in direktorja sežanske enote Elektro Primorska Žarka Cerkvenika, ki mu je dejal, da zaradi nekaj kablov čez cesto že ne bodo pustili čolna v Kopru.

Posebej pa se je zahvalil podjetju Dvig, ki je čoln z dvigali dvigovalo in spuščalo, in ekipi goriškega podjetja Cem-Tir, ki je čoln pripeljala s tovornjakom. “Iskrene čestitke za operacijo in čudovito partnerstvo, ki se je začelo pred desetimi leti s prevozom podmornice iz Črne Gore. V teh desetih letih smo prepeljali že marsikaj,” je dejal in napovedal, da bodo, ko bo epidemija to dopuščala, čolnu nazdravili, kot se spodobi.


Najbolj brano