“Necepljeni so nam zelo otežili življenje”

Zdravstveni delavci v izolski in šempetrski bolnišnici upajo, da vrhunec četrtega vala epidemije popušča. Zaradi covidnih oddelkov sta morali razpoloviti redno delo, dodatne širitve ne zmoreta več, saj ni kadra, kljub pomoči od drugod. Zaradi dela s covidnimi bolniki so izčrpani in upajo, da bodo zmogli do umiritve razmer, ki praviloma sledi dva tedna po upadu vrhunca vala.

Dolgi turnusi brez odmorov, delo v zaščitni opremi in z zapletenimi 
aparaturami, zahtevna oskrba  težkih okuženih bolnikov, ki se sami 
niti premikati ne morejo, vse to terja skrajne napore in izčrpava 
zdravstvene delavce na covidnih oddelkih.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Dolgi turnusi brez odmorov, delo v zaščitni opremi in z zapletenimi aparaturami, zahtevna oskrba težkih okuženih bolnikov, ki se sami niti premikati ne morejo, vse to terja skrajne napore in izčrpava zdravstvene delavce na covidnih oddelkih.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

PRIMORSKA > V izolski in šempetrski bolnišnici so konec minulega tedna zaznali malce manjši pritisk na covidna oddelka, k čemur je pripomogla razširitev navadnega covidnega oddelka v sežanski bolnišnici. Vse tri bolnišnice so nedavno povečale število covidnih postelj in zato razpolovile preostalo delo in operacije.

Ostaja pa velik pritisk na covidne postelje v intenzivni negi covidnega oddelka. Po dolgem času so v petek v Šempetru prvič imeli nekaj teh postelj celo prostih.

Večina ni cepljena

V izolski bolnišnici je med bolniki na covidnem oddelku dve tretjini necepljenih, tretjina pa je cepljena, a ima kronične druge težke bolezni in trpi za imunsko pomanjkljivostjo. V šempetrski bolnišnici je necepljenih na covidnem oddelku v povprečju 85 do 90 odstotkov.

Izola na robu zmogljivosti

Strokovni direktor izolske bolnišnice Dušan Deisinger poudarja, da covidnega oddelka, ta je zdaj v četrtem nadstropju in ima skupaj 51 postelj (od tega 12 za intenzivno covidno nego), ne morejo več širiti, ker so že na robu zmogljivosti. Delo so okrepile visoko usposobljene medicinske sestre od drugod - pet iz Ortopedske bolnišnice Valdoltra, šest iz koprskega zdravstvenega doma, po ena iz izolskega in piranskega.

“Se je pa zaradi velikega števila covidnih bolnikov in omejenih kadrovskih zmožnosti znižala raven oskrbe covidnih bolnikov, podobno kot v drugih bolnišnicah, čeprav je varnost vsem zagotovljena, a uradnim normativom za tako zdravljenje ne moremo več slediti,” našteva Deisinger.

Sam se je javil

Za prostovoljno pomoč pri delu s covidnimi bolniki se je v šempetrski bolnišnici sam javil duhovnik iz samostana Kapela. Ta duhovnik je sam kot prostovoljec prišel na pomoč že v tretjem valu in je bil kontrolor na vhodu v bolnišnico.

Vse bolnike na vseh oddelkih redno testirajo in občasno odkrijejo koga asimptomatsko okuženega. ki ga takoj premestijo na covidni oddelek.

V Izolo so prišli na pomoč tudi bolničarji koprskega območnega združenja rdečega križa, ki združuje štiri obalne občine. Matjaž Poniž, strokovni sodelavec za javna pooblastila RK in ukrepanje ob nesrečah pravi, da so že doslej pomagali pri oskrbi covidnih bolnikov (v domovih za ostarele, v zdravstvenih domovih, v bolnišnicah Valdoltra in Izola, na mejnih prehodih). “Zdaj smo ponovno pozvani v izolsko bolnišnico. Delati smo začeli v torek, trenutno dela pet bolničark in bolničarjev v dveh izmenah. Pomagajo na urgenci, covidnem oddelku in na oddelku kirurgije.”

Šempeter s skrajnimi močmi

V šempetrski bolnišnici nudi covidni oddelek v stari stavbi 55 postelj, od tega 15 za intenzivno covidno nego. V primeru nuje bo nared še deset navadnih postelj, to pa je po besedah strokovne direktorice Dunje Savnik Winkler njihova skrajna meja. Zdaj na covidnem oddelku delajo ob internistih in anesteziologih tudi kirurgi in specialisti drugih strok, tudi zdravnik iz Stare Gore.

Predstojnik internistične službe in covid oddelka Andrej Bartolič poudarja, da se je obremenitev zdravstvenih delavcev povečala za polovico običajnega obsega dela, zato zaposleni že izgorevajo in obolevajo zaradi preutrujenosti. “Smo pa vsi zaposleni zelo jezni na necepljene, saj so zelo otežili življenje. Res ni nobeno cepivo stoodstotno, a prav zato bi morali biti domala vsi cepljeni, da bi zaustavili virus.”

V Šempeter je prišlo na pomoč pet visoko usposobljenih medicinskih sester iz postojnske porodnišnice, dve iz novogoriškega zdravstvenega doma in ena iz ajdovskega ter deset bolničarjev RK. V dogovoru so še s postojnskim ZD in novogoriškim ZD zobozdravstvo, s civilno zaščito in novogoriško občino.


Najbolj brano