Izolani naj bi šli na referendum v prvi polovici januarja

Šest predstavnikov Civilne iniciative Gibanje za Izolo je včeraj nekaj pred poldnevom na vložišče občine odneslo podpise izolskih volilcev za razpis referenduma o Občinskem prostorskem načrtu (OPN). Zbirali so jih od 15. oktobra in jih po njihovih navedbah zbrali 952, zadostovalo bi jih že 279 manj, torej 673. Po predvidevanjih župana Danila Markočiča naj bi referendum izpeljali v prvi polovici januarja.

“Naš prvotni namen  ni bil  referendum, v  izpeljavo  smo  prisiljeni, 
ker občina od leta 2004 oziroma 2012, ko  se ga je bolj resno   lotila,   
ni pokazala razumevanja za naša prizadevanja,“ je novinarjem 
pred vrati občinske uprave povedala  Viktorija Carli. Foto: Tomaž Primožič/FPA
“Naš prvotni namen ni bil referendum, v izpeljavo smo prisiljeni, ker občina od leta 2004 oziroma 2012, ko se ga je bolj resno lotila, ni pokazala razumevanja za naša prizadevanja,“ je novinarjem pred vrati občinske uprave povedala Viktorija Carli. Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > 673 občanov je pet odstotkov od skupaj 13.451 izolskih volilcev, njihove podpise so predali občinski upravi, da bo občinski svet po zakonu o lokalni samoupravi razpisal naknadni referendum, župan Danilo Markočič pa akt o tem razpisu objavil v uradnih objavah občine.

“Nasprotujejo predvsem pozidavi kmetijskih zemljišč”

“Naš prvotni namen ni bil referendum, v izpeljavo smo prisiljeni, ker občina od leta 2004 oziroma 2012, ko se ga je bolj resno lotila, ni pokazala razumevanja za naša prizadevanja,“ je novinarjem pred vrati občinske uprave povedala Viktorija Carli, članica civilne iniciative, ki je začela z referendumskimi postopki.

952

podpisov so zbrali za razpis referenduma, zbirajo jih še danes

Viktorija Carli, pobudnica za referendum: ”V Izoli moramo v ospredje stopiti domačini, zato je nujno, da gremo na referendum, da Izola ostane istrska in mediteranska in ohrani dušo.” (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Druga članica, Novka Jenko, je pojasnila, da jim krajanov na podeželju ni bilo treba veliko prepričevati: “Na lastno pest so se šli podpisat, tudi mladi.” Izkušnja Carlijeve je bila nekoliko drugačna: “Nekateri niso vedeli, da je občinski svet sprejel OPN. Povedali smo jim, da so predvidene pozidave kakovostnih kmetijskih zemljišč, da je načrtovana sporna pozidava z do 50 odstotki stanovanj na območju Arga in pozidava razglednih pozicij na Maliji. Ugotovili so, da se to ne sme zgoditi, ker je Izola preveč pozidana že brez novih stanovanj in apartmajev.”

Čemu najbolj nasprotujejo? “Predvsem se ne strinjajo z gostoto priseljevanja, ker je občina že zdaj pregosto naseljena (za ljubljansko in mariborsko občino je tretja najgosteje poseljena v državi, op. a.). Ne soglašajo niti s pozidavo najboljših kmetijskih zemljišč,” odgovarja Carlijeva, prepričana, da bi morali v Izoli načeti tudi vprašanje samooskrbe v bodoče. “Kmetijske površine bi morale biti zadnje, na katerih bi načrtovali pozidavo.”

V Gibanju za Izolo so se še zahvalili vsem sodelujočim in Izolane pozvali, naj se udeležijo skorajšnjega referenduma. “Prepričani smo, da bomo samo z vztrajnostjo in le skupaj oblikovali lepšo bodočnost za vse nas in predvsem za zanamce. V Izoli moramo v ospredje stopiti domačini, zato je nujno, da gremo na referendum, da Izola ostane istrska in mediteranska in ohrani dušo.”

Markočič bo upošteval vse zakonske roke

Tudi Danilo Markočič je Izolane pozval, naj gredo na referendum. “Verjamem, da bodo pri tej odločitvi, ki je pred nami, upoštevali srce ter imeli v mislih naše mesto in njegov razvoj,” je povedal novinarjem in zagotovil, da bo upošteval vse zakonske roke in da bodo v občini izpeljali referendum.

Kdaj? “Prvi korak bo sklic izredne seje, na kateri bo občinski svet sprejel ustrezen odlok, zatem bodo začela veljati referendumska opravila in v 45 dneh bo treba razpisati referendum.”

Danilo Markočič se zanaša na to, da bodo Izolani na referendumu upoštevali srce ter imeli v mislih Izolo. (foto: Mandrač)

Ker bodo ob koncu leta božično-novoletni prazniki, dopušča, da bo referendum v prvi polovici januarja. “Odločitev bo sprejel občinski svet na izredni seji, ki jo bom sklical v najkrajšem možnem času. To je mogoče že v nekaj dneh, vendar je treba še pripraviti odlok in referendumsko vprašanje.”

Kot je napovedal, občina ne bo aktivna v referendumski kampanji, češ da je OPN predstavila že v času javne razgrnitve in obravnave.


Najbolj brano