“To je prelomna naložba za Brkine”

Z včerajšnjim podpisom pogodb za gradnjo povezovalnega vodovoda od Ilirske Bistrice do Rodika in stranskih vodovodov do šestih vasi v Brkinih se dobrih deset tisoč ljudi lahko nadeja, da bodo čez poldrugo leto pili neoporečno vodo. Vodovod pa pomeni tudi povezavo bistriškega in kraškega vodovoda, zato bo v primeru izpada enega vse nujne potrebe pokril drugi.

Županji občin  Alenka Štrucl Dovgan in Saša Likavec Svetelšek (ob ministru Andreju Vizjaku) sta včeraj podpisali  pogodbe za posamezna dela 
z zastopniki  družb Grafist, Adriaing, Adriaplan in Godina Brankom Vidovićem, Ninom Filipinom, Andrejem Žiberno in Jasno Godina.  Foto: Marica Uršič Zupan
Županji občin Alenka Štrucl Dovgan in Saša Likavec Svetelšek (ob ministru Andreju Vizjaku) sta včeraj podpisali pogodbe za posamezna dela z zastopniki družb Grafist, Adriaing, Adriaplan in Godina Brankom Vidovićem, Ninom Filipinom, Andrejem Žiberno in Jasno Godina.  Foto: Marica Uršič Zupan

MATAVUN > “To je prelomna naložba za Brkine,” je ob včerajšnjem podpisu pogodb za gradnjo povezovalnega vodovoda od Ilirske Bistrice do Rodika in stranskih vodovodov do vasi dejala hrpeljsko-kozinska županja Saša Likavec Svetelšek. “Prelomna zato, ker upamo, da se bodo tako mladi lažje odločali za vrnitev, da bo kdo morda odprl kak hotelček, gostilno, turistično kmetijo ...,” je dodala.

Naložba za razvoj

Brez osnovne infrastrukture razvoja turistične in drugih dejavnosti ni. Brkini že imajo optično omrežje, hkrati z vodovodom bodo obnovili tudi ceste. Tudi divaška županja Alenka Štrucl Dovgan je poudarila pomen vodovoda za vračanje mladih v Brkine. Sočasno z vodovodom bodo povsod položili ali obnovili tudi telekomunikacijske vode ter ceste, po vaseh pa v prihodnjih treh letih iz občinskega proračuna. “To je eden najpomembnejših projektov v času obstoja občine, saj tako velike investicije naenkrat še ni bilo,” je poudarila.

S Padežem ne bomo silili

Zajetje Suhorca za zagotovitev vodnega vira za slovensko Istro bo izvedeno samo v sodelovanju z lokalnim okoljem, naravo, Škocjanskimi jamami in vsem ostalim na tem območju, je včeraj zagotovil minister Andrej Vizjak.

V okviru priprave Državnega prostorskega načrta bodo opravljene tudi presoje vplivov na okolje in vse podlage, da bodo strokovnjaki lahko ocenili vse vplive, je dejal. “Če bo imel projekt negativne vplive na Škocjanske jame ali sicer na okolje in naravo in se teh vplivov ne bi dalo omiliti, tega projekta ne bo - vsaj jaz ga ne bom podpiral - in bomo iskali alternativne rešitve. Ne bomo silili z njim za vsako ceno,” je poudaril in dodal, da si želijo tudi sodelovanja Unesca.

V vseh treh občinah bo naložba v vodovod in spremljajoče ceste stala 36 milijonov evrov, v divaški občini 5,472.000 evrov, pri čemer bo prispevek občine samo 482.000 evrov, ostalo bodo zagotovili evropski skladi in država. V divaški občini bo nov vodovod zgrajen do šestih vasi: Kozjan, Vatovelj, Barke, Varej, Podgrada pri Vremah ter zaselka Potok.

Podgrad pri Vremah bo ena od šestih vasi v divaški občini, ki bodo dobile nov vodovod. (foto: Marica Uršič Zupan)

Voda v pipah aprila 2023

“Kljub temu, da je pravica do pitne vode zapisana v ustavi, je v Brkinih še nimajo vsi. Nekatere vasi se z vodo oskrbujejo iz lokalnih vodovodov ali jo dovažajo s cisterno, zato sem vesela, da je po dolgih sedmih letih dogovarjanj prišlo do pogodbe,” je še dodala županja. Z deli bodo začeli po novem letu (če bodo vremenske razmere dopuščale), končati pa jih morajo do marca 2023.

Tudi minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je ob podpisu pogodb poudaril, da je “naravna dolžnost” ministrstva, da zagotovi zdravo pitno vodo vsem prebivalcem Slovenije, ne glede na to, ali je to zapisano v ustavi ali ne in ne glede na to, kje živijo. “Na koncu so brez vode ostali predeli, kjer ni vodnih virov ali so ti oddaljeni, zato so tam potrebne večje investicije za isti cilj. Toda za to imamo evropska sredstva,” je dejal.

Veseli so tudi prebivalci vasi: “Lepo, če bomo aprila 2023 dobili nov vodovod. Zdaj imamo lokalno zajetje,” je včeraj povedala prebivalka Potoka, zaseka pod Podgradom pri Vremah.

Vodovod bo povezal ilirskobistriški in kraški vodovodni sistem in tako omogočil, da bi v primeru izpada enega drugi začasno zagotavljal najnujnejšo količino pitne vode.


Najbolj brano