Zaradi višjih plač v zdravstvu in sociali dražji domovi za ostarele

Prav je, da se bodo povišale plače v zdravstvu in socialnem varstvu, a hkrati neodgovorno, da država ni zagotovila vsega denarja za to povišanje, opozarjajo domovi za ostarele. Oskrbnine se bodo po izračunih ministrstva za delo zvišale v povprečju za 5,6 odstotka. Te dni, ko poslanci odločajo o proračunih za prihodnji dve leti, se vrstijo pozivi, naj denar v proračunu najde država.

Za višje plače zdravstvenih delavce bo denar prišel iz zdravstvene blagajne ZZZS, za izplačilo višjih  plač 
zaposlenim, ki skrbijo za osnovno in socialno  oskrbo domskih stanovalcev, pa naj bi se povišale oskrbnine.   Foto: STA
Za višje plače zdravstvenih delavce bo denar prišel iz zdravstvene blagajne ZZZS, za izplačilo višjih plač zaposlenim, ki skrbijo za osnovno in socialno oskrbo domskih stanovalcev, pa naj bi se povišale oskrbnine.  Foto: STA

LJUBLJANA, PRIMORSKA > “Od ministrstva za delo, družino, socialne zahteve in enake možnosti zahtevamo, da sredstva za pokritje višjih plač zaposlenih v osnovni in socialni oskrbi zagotovi vlada v proračunu in tako prepreči, da se rast stroškov dela prevali na stanovalce prek višjih oskrbnin,” pravi sekretar Skupnosti socialnih zavodovo Slovenije Denis Sahernik. Odgovora, ali ima vlada oziroma vladna koalicija namen najti ta denar, še nima.

Dodatno breme za stanovalce in svojce

Za zdaj je znano, da se vlada ne strinja s predlogom, ki ga je dala poslanska skupina Levica. Ta bi 16 milijonov evrov, kolikor bi morali za višje plače zaposlenih prispevati stanovalci domov, vzela vojski. Državni zbor bo o proračunih za prihodnji dve leti odločal v četrtek.

Jasmina Tomažič

direktorica Doma starejših občanov Ilirska Bistrica

“Tega bi se lahko spomnil vsak. Tudi jaz bi bila lahko dobrotnica in bi vsem povečala plačo na stroške drugih. To tako ne gre.”

Izračunov, koliko bi se zaradi višjih plač pri njih zvišale oskrbnine, v Domu starejših občanov Ilirska Bistrica še nimajo, pravi direktorica Jasmina Tomažič. “Podpiram povečanje plač tako zdravstvenim delavcem kot socialnim oskrbovalcem, vendar se mi zdi grozno, da gre to na stroške naših stanovalcev,” pravi. Višanje plač na takšen način je po njenem neodgovorno: “Tega bi se lahko spomnil vsak. Tudi jaz bi bila lahko dobrotnica in bi vsem povečala plačo na stroške drugih. To tako ne gre.”

Stanovalci in njihovi svojci že zdaj komaj zmorejo plačevati oskrbnino v domu, opozarja. Več kot 60 odstotkom stanovalcem oskrbo doplačujejo svojci, znatnemu deležu stanovalcev bivanje v domu doplačujejo občine, še najmanj pa je takih, ki si domsko oskrbo lahko v celoti plačajo s svojim premoženjem.

Alenka Curk

direktorica Doma upokojencev Postojna

“Stanovalci si oskrbnino pretežno plačujejo sami, je pa kar visok delež takih, ki jim morajo doplačevati svojci. Breme višjih oskrbnin se tako vali na družinski proračun.”

Višji stroški zaradi več razlogov

35.000 zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu lahko višji znesek na plačni listi pričakuje že z novembrsko plačo. Od vseh, ki se jim bo plača zvišala, jih 12.000 dela v javnih socialno varstvenih zavodih. Denar za izplačilo višjih plač bolničarjem in medicinskim sestram, ki v domovih za ostarele izvajajo zdravstveno nego, bo dala zdravstvena zavarovalnica ZZZS, za socialno oskrbo pa denar ni zagotovljen.

Oskrbnine bi se povišale s prvim marcem, razen če bi država izredni dvig dovolila že prej, pojasnjuje direktorica Doma upokojencev Postojna Alenka Curk. “Mi smo vsem dolžni izplačevati višje plače že zdaj,” opozarja na to, da jim bo že zdaj nastala finančna luknja. Obenem pa se tudi ona zaveda, kako težko je za stanovalce: “Glede na to, kakšne so pokojnine in kako malo denarja ostaja ljudem, bo povišanje oskrbnin zaradi višjih plač kadra zanje hudo breme. Manjka zagotavljanje vira s strani države, ne pa višanje plač v breme stanovalcev.”

16

milijonov evrov bi morali prispevati stanovalci domov za izplačilo višjih plač zaposlenim v osnovni in socialni oskrbi

Domovi so v težkem položaju; manjše prihodke imajo še zaradi zagotavljanja sivih in rdečih con, saj ne smejo zapolniti vseh kapacitet. Kmalu se lahko zgodi tudi to, da bodo morali cene oskrbnin višati še zaradi dražjega ogrevanja, hrane ter drugih podražitev materiala in surovin.


Najbolj brano