Dan začetka popravljanja krivic

Včerajšnji dan je pomemben pri reševanju statusa in plač v poklicih zdravstvene nege, saj so predstavniki vlade in branžnih sindikatov končno podpisali dogovor o nujnih ukrepih na področju plač v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva in nadaljevanju pogajanj. A to je le prvi korak v urejanju razmer. Čakajo jih še zahtevna pogajanja o normativih in standardih.

Teh Slovenija za ti dejavnosti še nima. Za razliko od zdravništva, ki si jih je izborilo že pred leti. Standardi in normativi so najosnovnejši temelj za opis del in nalog za ta delovna mesta in z njimi za odmerjanje plač. Te zadnja leta in mesece - ob vse hujših obremenitvah in naporih - medicinske sestre, bolničarje, zdravstvenike ženejo na lažja delovna mesta in v druge dejavnosti.

Podpis dogovora je le začetek popravljanja krivic, storjenih tem poklicem, ko je jasno, da moraš imeti za to delo še veliko mero humanosti, sočutnosti in etike, da zdržiš in ostaneš.

Da bi brez teh zaposlenih ohromel celoten zdravstveni in sistem institucionalnega socialnega varstva, je dobro znano. Kot tudi, da bi bili bolniki in onemogli ostareli prepuščeni zlasti sami sebi. Čeprav to vedo za zdravstvo in zdravstveno ter socialno politiko odgovorni, se že desetletja slabšajo razmere v teh dejavnostih. Najodgovornejši so namreč ta vprašanja vztrajno zanemarjali in jih prepuščali naslednikom na oblasti ...

Tudi ta koalicija in ministra za zdravje ter za delo bi najbrž tako ravnala, če jih ne bi presenetil zdajšnji razmah epidemije, ki nas je vse privedel v izredne razmere. Čeprav sicer epidemija ni uradno razglašena, se z njenimi posledicami morajo vedno znova soočati vlada in resorna ministra. Prav sedanji podivjani četrti val epidemije je v vsej razsežnosti razgalil doslej najhujše zagate zlasti v zdravstvu in zdravstveni sistem prignal na rob zloma. V najhujši krizi še bolj kot bolniških postelj za težke covidne bolnike zdaj akutno primanjkuje medicinskih sester in bolničarjev ob covidnih bolnikih. Ti, kot vsi vemo, potrebujejo ob sebi prav te zaposlene, in to 24 ur na dan. Zaradi naporov ti zaposleni pospešeno izgorevajo in sami zbolevajo, saj so izčrpani! Obenem so njihove plače tako pičle, da se jih vse več sprašuje, ali je sploh še smiselno delati v bolnišnicah, kjer so pogoji za delo vse hujši in najtežji ...

Tako je včerajšnji podpis dogovora šele začetek popravljanja velikih krivic, storjenih tem poklicem. Po zaslugi epidemije je razkrita vsa beda delovnih razmer - od plač do obremenitev. Tako je zdaj tudi odločevalcem končno jasno, da moraš imeti za to delo, zlasti v intenzivni negi, še veliko mero humanosti, sočutnosti in etike, da sploh zdržiš in ostaneš.


Preberite še


Najbolj brano