Bodo Primorci morali v Trst in Videm?

Število covidnih postelj bi še lahko zvečali, a za skromno število; v Šempetru za pet do deset in postopoma, v Izoli brez dodatnih kadrov ne več, je bilo znano po včerajšnjem sestanku na zdravstvenem ministrstvu. To poziva na pomoč vse zdravstvene zavode in koncesionarje. Ob zaostrovanju razmer bo sledil vpoklic upokojenih zdravstvenih delavcev, vojske in civilne zaščite, v igri je tudi pošiljanje težkih covidnih bolnikov čez mejo.

Širjenja postelj  izolska bolnišnica ne zmore brez dodatnega kadra.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Širjenja postelj izolska bolnišnica ne zmore brez dodatnega kadra.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

SLOVENIJA > Vsak dan se na koordinaciji bolnišnice in zdravstveni domovi z zdravstvenim ministrstvom zaradi stopnjevanja zaostrenih razmer zaradi bolnikov z zapleti po covidni okužbi, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, dogovarjajo in sprejemajo dodatne ukrepe. Tako je po včerajšnjem sestanku povedala strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler in pojasnila naslednje korake.

Dunja Savnik Winkler

Dunja Savnik Winkler, strokovna direktorica šempetrske bolnišnice

“Po navedbah zdravstvenega ministrstva je v Sloveniji na zavodih 1700 brezposelnih z zdravstveno izobrazbo. Ni pa znano, kje in kdo to so.”

Pomoč s kadri od drugod je pičla

Obe primorski regionalni bolnišnici sta imeli včeraj zasedene vse postelje na navadnih covidnih oddelkih, izolska tudi na intenzivni negi, v Šempetru sta bili tam še dve prosti. “Možne so še manjše postopne širitve, a moramo še dodatno krčiti redno delo in druge oddelke, kjer je veliko drugih nujnih bolnikov. Ob koncu tedna bi lahko dodali še pet covidnih navadnih postelj.”

Ministrstvo je že pozvalo vse zdravstvene zavode, naj pomagajo. “To pomeni tako v javnih zavodih kot pri koncesionarjih,” poudarja strokovna direktorica. “Bo pa zdaj pozvalo na pomoč še upokojene zdravstvene delavce, načrt predvideva tudi vpoklic vojske in civilne zaščite ter povezavo z območnimi zavodi za zaposlovanje. Tako naj bi menda v Sloveniji angažirali skupaj 1700 brezposelnih z zdravstveno izobrazbo. Ni pa znano, kje in kdo so ti prijavljeni brezposelni!”

Dušan Deisinger, strokovni direktor izolske bolnišnice

“Le izolski ZD bi lahko posodil kakšno medicinsko sestro, enako Medicor, Ortopedska bolnišnica Valdoltra pa kakšnega zdravnika.”

Širjenja postelj izolska bolnišnica ne zmore brez dodatnega kadra. Že pred tednom so se po pomoč obrnili na vse bližnje zdravstvene domove in koncesionarje. Večina to zavrača zaradi lastne kadrovske stiske. “Le izolski ZD bi lahko posodil kakšno medicinsko sestro, enako Medicor, Ortopedska bolnišnica Valdoltra pa kakšnega zdravnika. Čakamo še obvestilo ministrstva o prijavljenih brezposelnih zdravstvenih delavcih na koprskem zavodu za zaposlovanje. Ko ga dobimo, se bomo povezali še s tem zavodom,” pravi strokovni direktor izolske bolnišnice Dušan Deisinger.

Dušan Deisinger

O tujini še nič konkretnega

Glede pošiljanja težkih covidnih bolnikov v tujino Savnik Winklerjeva pravi: “Ministrstvo za zdravje navaja, da obstaja možnost, da bi s Primorske te bolnike pošiljali v Trst (na Katinaro) in v Videm, koordinator bi bila izolska bolnišnica, ki je prek mednarodnih projektov že povezana tudi s tema italijanskima bolnišnicama. S severnega dela države naj bi te naše bolne pošiljali v avstrijske in nemške bolnišnice, z vzhodnega dela pa v bližnje madžarske.” To je za TV Slovenija v ponedeljek potrdil Robert Carotta, državni koordinator za bolnike s covidom: “Nekako je ideja, da bi iz bolnišnic Izola in Šempeter bolnike s covidom pošiljali v bližnje bolnišnice v Italijo.”

Deisinger omenja, da jih je ministrstvo s tem seznanilo, ni pa jim naročilo, naj se povežejo. Danes bo bolnišnica določila svojega koordinatorja, “ki bo stike navezal takrat, ko bo to naročilo ministrstvo.”


Najbolj brano