Reševanje krize z več, ne z manj kulture

“Tudi to krizo bomo rešili z več, ne manj kulture!” je odlični harmonikar Janez Dovč poudaril že med uvodnimi besedami v koncert s Tinkaro Kovač. Poslastica za zvočne hedoniste je v dvorani sv. Frančiška sklenila koncertni cikel Šelestenja.

Janez Dovč in Tinkara Kovač sta v dvorani sv. Frančiška sklenila jesenski koncertni cikel Šelestenja.    Foto: Maja Pertič Gombač
Janez Dovč in Tinkara Kovač sta v dvorani sv. Frančiška sklenila jesenski koncertni cikel Šelestenja.  Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER > Cikel Šelestenja je lani nastal v želji, da bi podprli glasbenike, ki jih je koronska kriza tako kot mnoge kulturnike posebej prizadela, a je lani jeseni kmalu moral presedlati na spletno različico, pri čemer je koprskemu Zavodu za mladino, kulturo in turizem priskočil na pomoč Radio Koper, ki je koncerte gostil v studiu Hendrix. Tokratni cikel je pravzaprav znova sovpadel z razmerami, ko je sicer nov val epidemije že začel kazati zobe, a je uvedba PCT pogojev omogočila varno izpeljavo koncertov v živo. Uvedla sta jih domača vokalna virtuoza Štefica Stipančević -Steffy in Gregor Ravnik, slediti bi jim morala Janez Dovč in Tinkara Kovač, a je bil zaradi Tinkarine “angine, ne covida”, kot je v četrtek dejala pevka, koncert prestavljen. Odzvanjala sta še četrtka s Tomažem Hostnikom in Matijo Krečičem ter Slavkom Ivančićem in Dragom Mislejem - Mefom, ki bi moral pravzaprav cikel zaključiti.

V četrtek pa je sledil še podaljšek v veliko veselje hvaležnega občinstva, ki je lepo zapolnilo dvorano, in to v času dnevnih apokaliptičnih novic, ob katerih sta tako organizacija kakršnekoli prireditve kakor udeležba na njih že svojevrstna zmaga in upor.

Tinkara Kovač je na Kanarske otoke poklicala Tomaža Domicelja, ki je prepesnil nosilno skladbo iz filma La vita è bella v Življenje teče še naprej, melanholično, a obenem bodrilno himno za današnji čas. (foto: Maja Pertič Gombač)

Janez Dovč ni le izjemen glasbenik, harmonikar in skadatelj, temveč tudi kapetan vesoljske postaje, kot jo je poimenovala Tinkara, s katero je odpeljal občinstvo na bogato zvočno popotovanje. (foto: Maja Pertič Gombač)

Tinkara Kovač in Janez Dovč sta stara glasbena znanca, ki sta moči združila že spomladi, ko je Dovč z Goranom Krmacem Tinkaro povabil na svoj spletni cikel koncertov od doma, poimenovan @sneberska33. Ker sta se takrat odlično ujela, jo je povabil tudi na nastop v okviru cikla, ki ga gosti njen domači kraj.

Nadvse toplo in prisrčno vzdušje je zaznamovalo večer izjemnih interpretaciji tako znanih Tinkarinih uspešnic, kot so Mars in Venera, Ljubezen je padla z neba, Pojdi z mano do konca in nepogrešljiva Veter z Juga, s katero sta sklenila nastop, kakor svojstvenih biserov, kakršna so bile priredba Almeno tu nell' universo Mie Martini, ljudska Šetala se gori, doli, čudovita uglasbitev O, saj ni smrti Srečka Kosovela ali priredba Je so' pazzo Pina Danieleja.

Priredbo Rastemo Marka Breclja je posvetila kantavtorju, se mu zahvalila za vse čudovite pesmi, mu zaželela zdravja in se ob tem spomnila, da jo je že kot otroka v koprski MKC, ki ga je vodil Brecelj, večkrat peljal stric Matjaž Morgan, kar jo je tudi na svoj način zaznamovalo.

Ob izvrstni spremljavi Janeza Dovča, ki je z midi harmoniko in elektroniko poskrbel za vzneseno bogat zvok, je v večer posebej zarezala prepesnitev La vita è bella, nosilna viža istoimenskega Benignijevega filma. Besedilo podpisuje Tomaž Domicelj, ki se je po telefonu oglasil s Kanarskih otokov. Pesem Življenje teče še naprej se oglaša kot himna časa, v katerem ni več nič samoumevno. Niti krasen koncert, ki smo mu bili priča v četrtek.


Najbolj brano