“Poezija je zakon, ki ga je treba izvajati!”

Vsak dan je pravšnji za branje pesmi, petek pa sploh, zlasti za poezijo, kakršna je svoje mesto našla v drobceni, a krepki antologiji, naslovljeni Poezija je zakon! Vanjo je po eno svojo protestno pesem prispevalo 45 avtoric in avtorjev, ki so lani brale in brali na vrtu Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani, pod geslom Svoboda je glagol!

 Dr. Boris A. Novak je  s  poezijo protestiral tudi ob vhodu v predsedniško palačo.
Dr. Boris A. Novak je s poezijo protestiral tudi ob vhodu v predsedniško palačo.  

Aprila 1941, ob izbruhu druge svetovne vojne pri nas, je v Slovenskem poročevalcu, ilegalnem glasilu OF, izšla pesem, podpisana s psevdonimom Anton Pesnik. “Veš, poet, svoj dolg!” je spraševal Oton Župančič. “Nimaš nič besed? Kaj zagrinjaš se v molk! Vrzi pesem v svet, pesem za današnjo rabo; vsi jo bomo povzeli za tabo.”

Razmere so danes drugačne, a tudi v letu 2021 še kar odmevajo besede fašizem, nasilje, begunstvo, svoboda, upor ... Pojavljajo in ponavljajo se tudi v žepni antologiji Poezija je zakon! Uredil jo je pesnik, prevajalec in kantavtor Matej Krajnc, izdalo pa Društvo slovenskih pisateljev, ki je lani na svojem vrtu v Ljubljani petkove proteste spremljalo z nizom pesniških večerov Svoboda je glagol in sloganom: “Poezija je zakon, ki ga je treba izvajati!”

Svoboda ni slaven spomin spomenika, ni prazna beseda politika, ni bunker iz tone betona, svoboda je dih in zrak, ki ohranja, ne zagotavlja nam je država, svoboda je dražja, je drža - svoboda je glagol, na prvi strani antologije dr. Boris A. Novak pribija v najslavnejši pesmi petkovih protestov, na katerih poeziji v množici prisluhnejo tudi mnogi tisti, ki je sicer sploh ne berejo.

Zatem se v knjižici po abecednem redu zvrstijo še drugi, od Petra Andreja do Maje Vidmar. Pesmi so mlajše in starejše, angažirane, jezne, povečini precej direktne, nekatere tudi zavite, mnoge duhovite, igrive. “Usodo si pišeš sam z udom, ki nejeverno rase,” piše Marko Kravos. Vinko Moderndörfer našteva, kaj sta mu dala starša: poštenje, delavnost, čut za solidarnost, ljubezen do sočloveka, spoznanje, da krivica boli, a je zmerja poplačana: “Nič mi nista dala, kar bi mi v današnjem času prišlo prav,” sklene. “Begunci smo vsi,” pravi nespečna Cvetka Bevc. “Janez Janša ne bo nikoli umrl,” ugotavlja Dejan Koban, Ksenija Jus zapoje “pendrek šou”, Svetlana Makarovič opisuje iglo, ki nas šiva “enega na drugega”, medtem ko tam visoko sije “tista zvezda nad goro”.

Še jih je, pesnic in pesnikov, tudi Ervin Fritz, ki buržujem žuga izpod rdeče zastave in bodri ljudstvo: “Prihaja naš čas.”


Najbolj brano