Pristnost pogovora priznava, a ne namerava odstopiti

Z objavo novega pogovora izpred 14 let med Andrejem Vizjakom in Bojanom Petanom afera o dogovarjanju in vmešavanju ministra v gospodarske posle dobiva nove razsežnosti. Minister Vizjak obtožbe zanika, opozicija pa zahteva odstop.

Izjavo glede sodstva (“Veš, da bomo kateremu sodniku
Izjavo glede sodstva (“Veš, da bomo kateremu sodniku 'jajca' strli.”) Vizjak obžaluje in pravi, da se od nje distancira. Foto: STA

LJUBLJANA > Andrej Vizjak, ki je bil v prvi Janševi vladi minister za gospodarstvo, se je res pogovarjal z menedžerjem Bojanom Petanom, ki je skušal prevzeti Terme Čatež. Pristnost zvočnih posnetkov, ki jih je v sredo objavil POP TV, je ob Inštitutu za forenziko informacijskih tehnologij potrdil tudi sam Vizjak. V daljšem delu pogovora je Vizjak skušal prepričati Petana, naj ne odkupi lastnih delnic, vrednih 34 milijonov evrov, in tako prihrani denar tako termam kot sebi, ker da bo med drugim moral plačati tudi davek. Če bi Petan pristal na dogovor, naj bi mu Vizjak ponujal dobrohotnost države pri nakupu Term Olimia. Posnetek se nanaša na tedanji javni spopad za prevlado v Termah Čatež iz leta 2007.

Vizjak je na današnji tiskovni konferenci pojasnjeval ozadje pogovora. “V funkciji ministra za gospodarstvo sem želel preprečiti škodljivo delovanje za državo in oškodovanje Term Čatež. Pri tem imam čisto vest. Kasneje se je izkazalo, da je prevzem Terme finančno močno in usodno izčrpal, zaradi razvrednotenega premoženja pa je bila oškodovana tudi država,” je povedal. Interes za objavo izsekov posnetkov pogovora s Petanom je sicer pripisal smetarskemu lobiju, saj meni, da jim je s svojimi dejanji v napoto.

Priznal, da je govoril neprimerno

Ob tem je priznal, da je v neformalnem pogovoru s Petanom izrekel tudi marsikaj neprimernega. Za izjavo glede sodstva 'Veš, da bomo kateremu sodniku jajca strli' je izrazil obžalovanje in se je od nje distanciral. A kljub temu ne namerava odstopiti.

Opozicija zahteva odstop Vizjaka ali Janše

To so namreč danes zahtevale vse opozicijske stranke. “Javnost pričakuje odstop ministra Vizjaka. Če ne bo tako, pričakujemo, da to namesto njega stori predsednik vlade,” je v imenu Socialnih demokratov dejal Matjaž Nemec. V stranki LMŠ poudarjajo, da gre za gospodarski kriminal in koruptivne povezave. Levica in SAB zahtevata takojšnje predčasne volitve, vse štiri stranke pa pričakujejo tudi odziv Toninove NSi, ki bi po njihovem morala odtegniti podporo Vizjaku.

Sicer pa so na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani potrdili, da v zadevi Vizjak-Petan vodijo predkazenski postopek, na policijski upravi Novo mesto pa, da policija vse razpoložljive informacije v zvezi s pogovorom celovito preverja z vidika morebitnega obstoja razlogov za sum kateregakoli kaznivega dejanja. Konkretnejših odgovorov zaradi zaradi varstva osebnih podatkov niso mogli posredovati.

Bojan Petan se je na trditve Vizjaka odzval pisno in zapisal, da ima “laž vedno kratek noge”.


Komentar novinarja

Denis Sabadin

Odstop, ki ga ne bo

Ker se je izkazalo, da je Andrej Vizjak konkurentu oziroma partnerju za prevzem gospodarske družbe napovedal, da bo s svojimi kompanjoni sodnikom že “strl jajca”, bi moral odstopiti kot minister za okolje in prostor. Pika. Ko javnost dobi politika s prsti v marmeladi, kar se je tokrat zgodilo z Vizjakom, je pač kriv, ne glede na časovno odmaknjenost dogodka ali olajševalne okoliščine. Napako je namreč storil v vlogi gospodarskega ministra, torej s pozicije moči. Odstop ali odslovitev takšnega ministra ...

Preberi več

Najbolj brano