Po jutranjem je znova pričakovati tudi večerno razlivanje morja

Pirančani si lahko oddahnejo. Plimovanje je bilo višje, a morje je zjutraj zalilo le nekaj metrov roba Tartinijevega trga, potem pa se je postopoma umikalo.

 Foto: Sonja Ribolica
Foto: Sonja Ribolica

PIRAN > Malo pred 8. uro se je po Piranu razlegel zvok sirene. Zvočni alarm je opozarjal, da je plimovanje morja višje, toda za Pirančane, ki so malo višjo plimo izkusili že sinoči, je bilo predvsem opozroilo, da plima in valovi, ki jih krepi jugo, zalivajo Prešernovo nabrežje, ki vodi proti Punti.

“Kar je bilo, je mimo. Ob 7.30, ko je bil vodostaj morja najvišji, je bilo preplavljene nekaj več kot polovica ceste ob mandraču. Morje se umika, za sabo zdaj na cestišču pušča travo, ki jo že odstranjujejo,” je povedal Robert Zirnstein, poveljnik piranske civilne zaščite.

Sinoči, ko je bilo plimovanje visoko, so na robu Tartinijevega trga postavili protipoplavno baražo, okoli 22. ure pa so jo odstranili. Jugo se je okrepil šele nekaj ur zatem, ko je morje doseglo najvišjo točko, zato ni bilo nevarnosti za večje poplave.

Na Arso napovedujejo, da se danes med 19. in 22. uro in jutri med 8. in 11. uro lahko morje ponovno razlije na nižjih delih obale v višini okoli 10 centimetrov.


Najbolj brano