Tudi v Novi Gorici je danes zmanjkalo Pfizerja

V koprski in novogoriški zdravstvenemi dom že dober mesec med naročenimi in nenaročenimi na cepljenje prihajajo tudi tisti, ki želijo tretji odmerek cepiva proti covidu-19. Število teh se je danes tako povečalo, da je v Novi Gorici zmanjkalo cepiva proizvajalca Pfizer. Novo pošiljsko pričakujejo jutri. Težave z zagotavljanjem cepiva za vse, ki so čakali pred vrati, so imeli po vsej Sloveniji.

Petra Kokoravec Foto: Leo Caharija
Petra Kokoravec Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > Doslej so se za tretji odmerek odločali tako polno cepljeni z mrna cepivi kot tudi prejemniki vektorskih cepiv. Po tem ko je posvetovalna skupina za cepljenje v torek bistveno razširila skupino ljudi, ki jim priporoča cepljenje s tretjim odmerkom, so bile ponekod po državi danes pred cepilnimi centri dolge vrste. Ljudje so čakali tudi po več ur.

V novogoriškem zdravstvenem domu, kjer v cepilnem centru v občinski stavbi cepljenja izvajajo vsak dan, je sredi dneva zmanjkalo cepiva proizvajalca Pfizer. “V hladilniku smo imeli dovolj doz, ki bi nam ob običajnem zanimanju za cepljenje več kot zadostovale do začetka naslednjega tedna. A je bilo povpraševanje presenetljivo veliko,” je pojasnila direktorica Petra Kokoravec. “Cepivo smo takoj donaročili in upamo, da nam ga bodo dostavili še danes.” Pričakujejo torej, da bo v cepilnem centru, kjer so dobrodošli vsi, brez predhodnega naročila, čim prej steklo kot običajno.

Nekateri so se obrnili

V cepilnih centrih po Sloveniji so danes beležili povečan obisk, marsikje so se vile dolge vrste. V Ljubljani se pripravljajo na povečanje števila cepilnih ekip. V Mariboru ugotavljajo, da gre večina povečanja na račun tretjega odmerka. Zanimanje za prvi odmerek je še vedno nizko.

Cepivo Moderne je sicer na razpolago, a Kokoravčeva pojasnjuje, da po njem ni velikega povpraševanja. V koprskem zdravstvenem domu zaenkrat cepijo ob četrtkih. Strokovna direktorica Ljubica Kolander Bizjak je danes popoldne napovedala: “Nocoj, po cepilnem dnevu, bo znano, koliko ljudi upošteva najnovejše torkovo navodilo strokovne skupine za cepljenje, ki je priporočeni čas za poživitveni odmerek z m-RNA cepivom po predhodnem prejemu vektorskega cepiva (enega Janssena in dveh AstraZeneca) skrajšala na dva meseca. Ob velikem zanimanju bomo spet cepili vsak dan.”


Najbolj brano