Vsaka nova covidna postelja skrči število operacij

Covidna oddelka v izolski in šempetrski bolnišnici imata poslej skupaj 19 postelj več, oddelek v Sežani ostaja z 22 posteljami. Regijski bolnišnici prenaročata bolne za nenujne operacije, kmalu bosta začeli prenaročati bolnike tudi na preglede pri specialistih, ker vsaka nova covidna postelja skrči ostalo delo. Bati se je, da bodo vsak čas težko okuženi ostali pred vrati bolnišnic, zato zdravniki vse pozivajo k samozaščitnemu obnašanju.

V bolnišnicah zaposleni udi na Primorskem  opozarjajo, da je 
število covidnih postelj omejeno že zato, ker je omejeno število 
zdravnikov in medicinskih sester, ki lahko zanje skrbijo. Zato vse 
pozivajo k spoštovanju varnostnih ukrepov.    Foto: Tomaž Primožic/FPA
V bolnišnicah zaposleni udi na Primorskem opozarjajo, da je število covidnih postelj omejeno že zato, ker je omejeno število zdravnikov in medicinskih sester, ki lahko zanje skrbijo. Zato vse pozivajo k spoštovanju varnostnih ukrepov.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

PRIMORSKA > Skokovita rast okuženih s covidom-19 botruje pospešenemu polnjenju bolnišničnih covidnih postelj tudi na Primorskem.

Primorska: skupaj 98 covidnih postelj

Covidni oddelek v izolski bolnišnici je bil včeraj natlačen (27 bolnikov), v šempetrski bolnišnici so imeli dopoldne še pet prostih navadnih covidnih postelj in so tako zdravili skupaj 30 bolnikov, od tega na intenzivnem oddelku same doslej necepljene.

Covidni bolniki zlasti Primorci

Covidni bolniki v izolski bolnišnici so iz iIstre in s Krasa. Zaradi prostorske stiske so nedavno tri obolele morali namestiti v Ljubljani. Na navadnem covidnem oddelku je povprečna starost 70,5 leta, na intenzivnem 59. V Šempetru je 80 odstotkov obolelih z Goriškega, povprečna starost je 73 let, na intenzivnem covidnem oddelku pa 63. Najmlajši je star 36 let, najstarejši 90. Na sežanskem covidnem oddelku so oboleli z vseh območij države, v povprečju so stari od 55 do 70 let.

Oba oddelka sta danes število postelj razširila - Izola za osem, Šempeter za deset navadnih in eno intenzivno covid posteljo. Tako skupaj nudita še 19 dodatnih postelj in ponujata skupaj 76 postelj (skupaj enajst za intenzivno nego). K številu postelj na Primorskem je treba dodati še 22 navadnih covidnih postelj v sežanski bolnišnici. Tako poslej Primorska razpolaga 98 covidnimi posteljami.

V Sežani je bilo včeraj zasedenih 14 postelj.

27

covidnih bolnikov se je včeraj zdravilo v izolski bolnišnici

30

covidnih bolnikov je bilo včeraj v šempetrski bolnišnici

14

covidnih bolnikov pa v sežanski bolnišnici

Sežana brez sprememb, širitve v Izoli in Šempetru

Sežanska bolnišnica ima covidni oddelek v prvem nadstropju. “Tam zdravimo bolnike na rehabilitaciji zaradi kroničnih pljučnih obolenj in zaradi oskrbe po operacijah in smo jih morali odpustiti domov. Tako je tod zdaj covidni oddelek z 22 posteljami, širitev ni možna, kot nimamo možnosti za intenzivni covidni oddelek,” pravi direktorica Silvana Šonc. Ljudi poziva, naj vsi dosledno spoštujejo vse varnostne ukrepe.

Silvana Šonc (foto: Tomaž Primožič/FPA)

V izolski bolnišnici so včeraj na navadnem covidnem oddelku zdravili 22 bolnikov, na intenzivnem covidnem oddelku pa pet. “Po sklepu zdravstvenega ministrstva smo navadni covidni oddelek zdaj razširili z osmimi posteljami,” pravi strokovni direktor Dušan Deisinger. Širjenje gre na račun dodatnih odpovedi nenujnih operacij.

Dušan Deisinger (foto: Zdravko Primožič/FPA)

Eno operacijsko dvorano so ob odprtju covidnega oddelka takoj zaprli, tri za zdaj še delujejo. Če bi morali še širiti covidni oddelek, bosta sledila dodatna odpoved nenujnih operacij in zapiranje specialističnih ambulant zaradi prerazporejanja kadra. “Ljudje bi morali upoštevati priporočila stroke, ne pa kršiti vse ukrepe!” poudarja Deisinger.

Tudi v šempetrski bolnišnici gre vsako širjenje covidnih postelj na račun ukinjanja nenujnih operacij in dela specialističnih ambulant. “Oboje okrni že vsaka nova covidna postelja,” izpostavlja strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler, ki dodaja, da imajo ta hip na intenzivnem covidnem oddelku same necepljene okužene in tudi sicer pristane na covidnem oddelku veliko več necepljenih kot pa cepljenih. Zato vse poziva k spoštovanju varnostnih ukrepov, da se izognejo okužbi.

Dunja Savnik Winkler (foto: Sta)

Včeraj je ta bolnišnica na navadnem covidnem oddelku zdravila 20 covidnih bolnikov, v intenzivni enoti pa pet. “Po sklepu zdravstvenega ministrstva zdaj večamo število covidnih postelj na skupaj 40 (dodatnih 15) na navadnem covidnem oddelku in na šest na intenzivnem covidnem oddelku (še ena dodatna postelja),” pravi sogovornica. Bati se je, da bodo zaradi pričakovanega večjega števila covidnih bolnikov morali že prihodnji teden število operacij zmanjšati še za 20 odstotkov zdajšnjega obsega in ambulantne preglede prilagoditi prerazporeditvam zdravstvenega osebja na covidni oddelek.


Najbolj brano