Staro življenje, cena z obrestmi

Obalno-kraška regija je na covidnem zemljevidu med najtemneje obarvanimi območji z največ na novo okuženimi. Tudi covidni oddelek v izolski bolnišnici je natrpan. Sodeč po porastu okužb bo kmalu zapolnjen tudi tisti v Sežani, ki ga bodo spet odprli.

Ta regija ni edina, kjer okužbe strmo naraščajo. Ob njej se to najbolj množično dogaja še na nekaj območjih na severnem Primorskem in v Podravju. A zdravniki opozarjajo, da vzrok za porast okužb ni le v vse bolj razpasli navadi, da se ljudje brez spoštovanja zaščitnih ukrepov veselo družijo, pijančujejo in veseljačijo. Temeljni vzrok je, ugotavlja stroka, pičla precepljenost ljudi. Po uradnih podatkih je v obalno-kraški regiji polno cepljenih le 50 odstotkov ljudi, enako kot v Podravski regiji. Na Goriškem je stopnja pet odstotkov višja.

Stopnja precepljenosti v nekaterih državah že potrjuje, da potreba po cepljenju ni cenena politična in še kakšna propaganda, ampak porok za vrnitev v normalno življenje.

A mnogi, še zlasti nasprotniki cepljenja in nošenja mask ter zanikovalci varnostnih ukrepov in zagovorniki teorij zarot, raje izpostavljajo druge dejavnike, krive za poskok okužb. Še najbolj omenjajo turiste, brezskrbne študente in dijake, ki brezglavo veseljačijo ... Vladajoča politika pa za razmah okužb vneto krivi le protestnike, svojih shodov brez ukrepov pa ne upošteva.

Morda kdo kakšni od navedb celo prikimava. Pritisk obiskovalcev na obalno-kraško območje je res nenehno velik, gneča ob vikendih izjemna. A to se dogaja v vseh turističnih krajih v Evropi. Res so se začela predavanja in se vrstijo žuri. A ponekod drugod po Evropi celo že prirejajo rock koncerte. Je pa tamkaj precepljenost prebivalstva 80- do 90-odstotna.

Ponekod v Evropi se torej že vračajo v stare tirnice življenja. Ker se lahko, saj je precepljenost zavidljivo visoka. Tako stopnja precepljenosti v nekaterih državah že potrjuje, da potreba po cepljenju ni cenena politična in še kakšna propaganda, ampak porok za vrnitev v normalno življenje. Drugod pa življenje še naprej obvladuje drobceni virus, ki nenehno mutira. Ker lahko, saj ima dovolj gostiteljev. Napada necepljene, ki zbolijo in nekateri celo umrejo. Okuži tudi nekatere že cepljene, ki so manj odporni ali imajo težke kronične bolezni. Napada tudi take, ki ne zbolijo in jih uporabi le za prenašalce okužbe.

Tako se seli, mutira in človeštvu vsiljuje neprijeten način življenja, saj mu ga še ni uspelo omejiti in iztrebiti. Da je to mogoče narediti, potrjuje iztrebitev vrste drugih nalezljivih bolezni, kot sta davica in ošpice. Prav zaradi visoke precepljenosti nista več nevarni. Vrnitev v staro življenje terja svojo ceno. Z obrestmi in pomisleki vred.


Preberite še


Najbolj brano