Ljubislava Škibin: “Ljudje so povsem razpuščeni in neodgovorni”

Skokovit porast okužb s sars-cov-2 na obalno-kraškem območju zdravnice Ljubislave Škibin ne preseneča. Izpostavlja dva vzroka: nizko stopnjo precepljenosti ljudi (ta znaša 50 odstotkov) in neodgovorno lahkotnost z razpuščenostjo, ko večina več ne upošteva nobenega varnostnega ukrepa.

Ljubislava Škibin Foto: FPA
Ljubislava Škibin Foto: FPA

PRIMORSKA > “Ljudje se nikjer več nič ne pazijo! Zanemarjajo vse varnostne ukrepe in hočejo za vsako ceno normalno živeti, kot da virusa ni!” ugotavlja zdravnica Ljubislava Škibin, direktorica sežanskega zdravstvenega doma. “Predrzno razpuščeni so. Morda tudi zato, ker se hočejo okužiti in čim prej prekužiti ...”

Ker je precepljenost prebivalstva na obalno-kraškem območju med najnižjimi v državi (z enim odmerkom je cepljenih 53 odstotkov, polno cepljenih pa je 50 odstotkov), je možnost za okužbo toliko večja: “Cepljeni in necepljeni bi morali v vseh zaprtih prostorih nositi maske, si razkuževati roke, ohranjati poldrugi meter varnostne razdalje in temeljito umivati živila, preden jih nesejo v usta! Gre za učinkovite higienske ukrepe. Ti s kljubovanjem politikom nimajo nobene zveze! Gre za samozaščitno ravnanje in za zaščito vseh okrog nas! Mnogi ne verjamejo, da so lahko prebolevniki in cepljeni le prenašalci virusa in ne zbolijo. A ker so, moramo vsi spoštovati te ukrepe!”

Ljubislava Škibin, zdravnica

“Ljudje se nikjer več nič ne pazijo! Zanemarjajo vse varnostne ukrepe in hočejo za vsako ceno normalno živeti, kot da virusa ni!”

Škibinova je zgrožena nad egoizmom, ki ob razdražljivosti, napadalnosti in duševnih stiskah v epidemiji narašča. “Vsi smo nekako soodvisni drug od drugega. Lahko se družimo, a počnimo to na svežem zraku, v naravi. Kar je tudi bolj zdravo in sprošča!”

Opozarja, da so hitri antigenski testi dokazano nezanesljivi in so v vseh valovih epidemije doslej pripomogli k razmahu okužbe. Zdaj pa celo nekateri v primeru pozitivnega izvida nočejo še na PCR testiranje in tudi v samoizolaciji ne ostanejo. “To je skrajno nesramno in neodgovorno!” pravi sežanska zdravnica.

Prizadeva si za priznanje testa o številu protiteles v krvi, ki bi tistim prebolelim, ki potrdila o prebolevnosti nimajo, slednje omogočil. Hkrati bi preiskava pomagala odkrivati tihe prenašalce virusa. Izvid bi bil tudi podlaga za odločitev, ali je potreben še tretji odmerek cepiva.


Komentar novinarja

Jasna Arko

Staro življenje, cena z obrestmi

Obalno-kraška regija je na covidnem zemljevidu med najtemneje obarvanimi območji z največ na novo okuženimi. Tudi covidni oddelek v izolski bolnišnici je natrpan. Sodeč po porastu okužb bo kmalu zapolnjen tudi tisti v Sežani, ki ga bodo spet odprli. Ta regija ni edina, kjer okužbe strmo naraščajo. Ob njej se to najbolj množično dogaja še na nekaj območjih na severnem Primorskem in v Podravju. A zdravniki opozarjajo, da vzrok za porast okužb ni le v vse bolj razpasli navadi, da ...

Preberi več

Najbolj brano