Za življenje v blagostanju

Na jugu Sibirije, na meji z Mongolijo, v ruski republiki Tuva domujejo prastare šamanske tradicije, ki jih pred pozabo ohranjajo lokalni šamani.

Skrita za sibirskimi planinami Tuva s svojo edinstveno naravo privablja številne obiskovalce, ki iščejo kraje s kozmično energijo in želijo izkusiti starodavne rituale.

Rituali v Tuvi igrajo pomembno vlogo v vsakodnevnem življenju ljudi, katerih sestavni del so šamani. Vsakodnevno življenje in nadnaravno se tukaj ves čas prepletata. Šamanov in šamanizma se pogosto drži nekakšna mističnost, a je pravzaprav ni. Osnovna vloga šamanov je namreč, da posredujejo med tem in onim svetom - da posredujejo nasvete onega sveta, da bomo v našemu svetu živeli v zdravju, miru in blagostanju.

V daljni Tuvi domujejo prastare tradicije, ki jih pred pozabo ohranjajo lokalni šamani.

Deset zlatih pravil

Pravila za srečno življenje in blagostanje podaja tudi sam vrhovni šaman Karaul Dopčun. Pa si jih poglejmo: deset osnovnih pravil in najpomembnejši nasvet.

1.Kadar med hojo na tleh uzrete pero, ga vzemite in odnesite domov. Postavite ga v posodico ali na polico, lahko ga tudi obesite, saj je to močan talisman, ki vam ga pošilja nebo.

2.Kamenčke, zbrane iz rek, hranite v hiši, saj imajo močno energijo.

3.Vedno se trudite pomagati drugim, ne da bi pričakovali kaj v zameno, saj bo tudi vas nebo nagradilo.

4.Težave so samo privid - kot oblaki na nebu. Če letite z letalom, boste videli, da je nebo nad oblaki čisto in lepo.

5.Da bi se približali svojim sanjam, je včasih dovolj že en sam korak. Ne ustrašite se problemov, temveč jih sprejmite kot sestavni del življenja in glejte samo cilj.

6.Vaš osnovni morali princip naj bo: “Nikoli ne bom nikomur škodoval.”

7.Ne mečite smeti v reke in potoke, ker boste razjezili vodnega duha. Če ga želite obdariti, vrzite v vodo kovanec, košček kruha ali malo mleka.

8.Dež ... lahko vpliva na občutke, nas spomni na lepe trenutke življenja ali opere tiste slabe. Kadar se mi zgodi kaj slabega, stopim iz hiše in stojim na dežju. Če ne dežuje, stopim pod tuš.

9.Ko se odločite, da boste nekaj naredili, nikoli ne dvomite vase. Kajti strah vas nagovarja, da se umaknete s prave poti - zato je glavni inštrument vsega hudega. Ne izgubljajte upanja, če vam ne uspe takoj. Zapomnite si: vsaka majhna zmaga vas približuje tisti veliki.

10.Kadar ženska kupuje hrano, s tem kupuje prihodnje dni sreče za svojo družino. Vsak kos zrelega, dišečega sadja ali zelenjave pomeni dan srečnega družinskega življenja. Moški pa mora ženski zagotoviti denar, da lahko kupuje tisto, kar je najbolj kvalitetno. Družina, ki varčuje pri kvaliteti hrane, postaja siromašna in nesrečna. Velja namreč pravilo: prihranki v hrani - prihranki v sreči.

Osnovni nasvet šamana

Za konec pa smo prihranili še prvi in osnovni ter naj najboljši duhovni nasvet, ki ga je podal vrhovni sibirski šaman Karaul Dopčun: človek je otrok narave in samo narava ga lahko pozdravi.

Neja Kralj, raziskovalka energij


Najbolj brano