Agraria in Fama ne bosta obrnili hrbta lokalnim dobaviteljem

Trgovci, še posebej lokalni, so v primežu. Dobavitelji zaradi višjih stroškov pri njih višajo cene, podražitve že čutijo tudi kupci. A v Fami in Agrarii pravijo, da bodo cene zviševali samo toliko, kolikor jih bodo lokalni dobavitelji, ali pa še manj. Nikakor pa ne bodo obrnili hrbta svojim zvestim lokalnim dobaviteljem. Ne bodo jih zamenjali s tujimi, ki bi morda res ponujali cenejše, a manj kakovostne izdelke. Veliki trgovci se bodo v konkurenčni bitki z dobavitelji trdo pogajali.

Lokalni trgovci napovedujejo, da bodo cene zvišali le toliko, kolikor jih bodo lokalni dobavitelji, ali pa še manj. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Lokalni trgovci napovedujejo, da bodo cene zvišali le toliko, kolikor jih bodo lokalni dobavitelji, ali pa še manj. Foto: Tomaž Primožič/FPA

PRIMORSKA > “Vsak dan dobivamo najave novih cen naših dobaviteljev. Razumemo jih - smo v enakem položaj, vse se draži. A cene izdelkov bomo zvišali le toliko, kolikor jih bodo zvišali naši dobavitelji, ali pa še malo manj. Težko bo, pazimo na vsako kalkulacijo posebej,” pravi Aleksander Lemut, direktor podjetja Fama iz Vipave.

 

Aleksander Lemut (foto: Alenka Tratnik)

 

Aleksander Lemut

direktor Fame

“Podražitve so in še bodo, to je dejstvo. Toda zvestih lokalnih dobaviteljev ne bomo odpisali.”

Fama: višje cene doslej napovedala tretjina dobaviteljev

Od 450 slovenskih dobaviteljev so v Fami od poletja do zdaj od 150 dobili najave novih cen, Lemut je tako nazadnje podpisal nove cene za izdelke Ete, veljati bodo začele z decembrom. “Podražitve so in še bodo, to je dejstvo. Toda zvestih lokalnih dobaviteljev ne bomo odpisali. Ne bomo jim obrnili hrbta in jih zamenjevali s tujimi, ki bi morda ponujali nižje cene. Naši kupci so navezani na kakovostne izdelke lokalnih dobaviteljev, ” še pravi Lemut.

Agraria se s kakovostjo se ne bo igrala

Da bi zaradi višjih cen lokalne izdelke zamenjali z uvoženimi in cenejšimi, ne razmišljajo niti v Kmetijski zadrugi (KZ) Agraria, ki ima v Istri niz trgovin. “S kakovostjo se ne igramo, je na prvem mestu, pred ceno. Podražitvam se ne bomo mogli izogniti, a bomo poskušali narediti vse, da bodo čim manjše. Cene bomo zvišali le toliko, kolikor jih bodo zvišali dobavitelji ali pa še manj. Bomo pač malo odškrnili pri marži,” razlaga Nikola Šavle, direktor Agrarie. Razume, da so njihove dobavitelje, člane KZ Agraria, udarili veliki skoki stroškov.

Nikola Šavle

direktor Agrarie

“Našim članom, lokalnim dobaviteljem, se je zelo zvišala proizvodna cena. Če ne bi dvignili cen, ne bi preživeli.”

 

Nikola Šavle (foto: Leo Caharija)

 

“Domača zelenjava in sadje bosta dražja. Našim članom se je zelo zvišala proizvodna cena - od repromateriala do embalaže. Cena gnojil se je zvišala za 100 odstotkov, nekaterih pa ni mogoče niti dobiti. Če lokalni dobavitelji ne bi dvignili cen, ne bi preživeli,” še pravi Šavle.

Po nakupe čez mejo?

Lemut je zaradi podražitev zelo v skrbeh za upokojence in druge skupine z nižjimi dohodki. “Podražitve tepejo vse, a upokojenci so najbolj na udaru.” V Fami so že v času korone našli svojo pot do cenejših tujih evropskih znamk izdelkov. Obšli so slovenske distributerje, izdelke uvažajo neposredno in tako dosegajo boljše cene. Pri testeninah znanega tujega proizvajalca denimo razlika med obema cenama znaša 30 odstotkov. Tudi tako poskušajo ublažiti podražitve in se približati svojim kupcem. “Že tako se bojim, da bodo nekateri zlasti ob nedeljah spet začeli kupovati čez mejo. Tudi tam gredo cene gor, a manj, saj so osnove nižje. Odliv dela kupcev čez mejo je realna nevarnost,” ocenjuje Lemut.

Pogajajo se z vsakim dobaviteljem posebej

Kako bodo ravnali ob napovedanih višjih cenah dobaviteljev, da to ne bo na škodo slovenske prehranske verige, smo vprašali tudi nekaj velikih trgovcev.

V Mercatorju odgovarjajo, da so prejeli napovedi dobaviteljev za spremembe nabavnih cen za goveje in telečje, pa tudi za svinjsko meso. “Pogajamo se z vsakim dobaviteljem posebej in skušamo z vsemi mehanizmi, ki jih imamo na voljo - tudi na račun dela lastne marže - naše maloprodajne cene stalno ohranjati konkurenčne, s tem pa tudi čim bolj stabilno povpraševanje, ki je izjemno pomembno za vso verigo, od potrošnikov do domačih rejcev in kmetov.”

V Sparu pravijo, da upravičenost vsake napovedi povišanja cen dobaviteljev natančno preučijo in na njih pristanejo le v primeru, da je razlog za dvig nabavne cene utemeljen. “Pri izdelkih, kjer ugotavljamo upravičenost dviga cen, smo še v fazi pogajanj, zato vam konkretnih podatkov še ne moremo posredovati. Zavedamo se trenutne situacije in stiske zaradi napovedanih dražitev, zato nam je pomembno, da smo se uspeli v Sparu z mnogimi dobavitelji dogovoriti, da se cene številnih izdelkov ne spreminjajo najmanj do konca leta 2021.” Kot dodajajo, si čim nižje cene prizadevajo ohraniti tudi na račun lastne marže.

Tudi v Hoferju dogajanje na trgu pozorno spremljajo, napovedi dvigov cen predvsem svežih izdelkov pa so že prejeli tako od slovenskih kot tujih dobaviteljev. “Utemeljene dvige cen sprejmemo, sicer pa imamo z dobavitelji sklenjene letne pogodbe in se o morebitnih menjavah dobaviteljev odločamo v sklopu letnih razpisov.” Prenašanju zvišanj nabavnih cen na kupce pa se skušajo v čim večji meri izogniti tudi z lastno optimizacijo in dovršenim logističnim sistemom. “Do povišanj prodajnih cen tako pride le v skrajnih primerih, ko je ohranjanje enake cene poslovno nevzdržno, zaenkrat pa večjih dvigov cen ne načrtujemo,” napovedujejo.

Trgovci izpostavljajo tudi različne akcije in popuste, s katerimi se približujejo cenovno bolj občutljivim kupcem.


Komentar novinarja

Tina Milostnik Valenčič

Iz krize v krizo

Svet drvi iz krize v krizo. Iz gospodarske v zdravstveno, iz zdravstvene v ekološko, iz ekološke v osebnostno ... “V končni fazi so to samo simptomi istega problema: naše netrajnostne proizvodnje in potrošnje,” bi rekel prvi mož evropske agencije za okolje Hans Bruyninckx. Tudi v tem duhu je mogoče gledati na napovedane podražitve bolj ali manj vsega, kar menda potrebujemo za normalno življenje. Preveč proizvajamo in porabljamo preveč naravnih virov - že sedaj so naše potrebe takšne, da bi ...

Preberi več

Najbolj brano