Popovič bi dobil četrtino, Bržan še trdno v sedlu

Po javnomnenjski raziskavi agencije Ninamedia se podpora aktualnemu županu Alešu Bržanu v Kopru giblje nekoliko pod polovico. Glede na precejšnje kritike in na povečano dejavnost njegovega protikandidata na zadnjih volitvah, je to presenetljivo visoka številka. Medtem bi na morebitnih županskih volitvah Borisa Popoviča podprla slaba četrtina volilcev, je pokazala anketa.

Referendum v MO Koper je potekal 10. oktobra, po njem pa je 
agencija Ninamedia opravila telefonsko javnomnenjsko raziskavo. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Referendum v MO Koper je potekal 10. oktobra, po njem pa je agencija Ninamedia opravila telefonsko javnomnenjsko raziskavo. Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Telefonsko raziskavo je agencija Ninamedia opravila med 500 naključnimi prebivalci Mestne občine (MO) Koper med 12. in 16. oktobrom, torej v tednu po referendumu. Naročnik raziskave je bilo podjetje Komuniciranje, analize in svetovanje, ki nam je anketo odstopilo za objavo. Struktura anketirancev po spolu je bila reprezentativna, prav tako jih je bila približno polovica iz mesta, druga polovica iz nemestnih predelov, glede na starost pa je odgovarjalo nekoliko več starejših prebivalcev (32 odstotkov nad 60 let, 16 odstotkov med 18 in 30 let).

Volilci Levice bi podprli Bržana

Na morebitnih volitvah za koprskega župana bi dosedanji župan Aleš Bržan prejel precejšnjo podporo. Med vprašanimi ga je podprla skoraj polovica (46 odstotkov). Borisa Popoviča kljub vsemu še vedno podpira 22 odstotkov anketirancev, 20 odstotkov je še neodločenih, pet odstotkov se volitev ne namerava udeležiti, 4,4 odstotka pa bi glasovalo za druge kandidate. Navedli so Jadranko Šturm, Mateja Vatovca Tašnerja in Janeza Starmana.

Na volitvah v občinski svet bi po anketi zmagala LAB (24) pred KJN (17), SD (12) in Levico (8).

Pri križanju odgovorov glede strankarske preference in oddaje glasov za županske kandidate se izkazuje, da volilci LAB povsem podpirajo svojega voditelja, medtem ko deset odstotkov vollcev KJN ne bi glasovalo za Popoviča, temveč za Bržana. Polovica volilcev Levice bi podprla Bržana, nihče med njimi pa ne bi namenil glasu Popoviču. Med volilci Socialnih demokratov in SDS bi več podpore dobil Bržan, volilci Oljke pa so večinoma neodločeni, med njimi pa je podpora Popoviču in Bržanu enakomerna.

LMŠ in NSi sploh niso zaznali

Podatki razkrivajo, da bi na volitvah, če bi slednje bile minuli vikend, zmagala Lista Aleša Bržana, za katero bi glasovalo 24 odstotkov vprašanih. Koper je naš bi prejel 17 odstotkvo glasov, Socialni demokrati 12, Levica osem, SDS šest in Oljka tri odstotke glasov. Volitev se ne bi udeležilo tri odstotke vprašanih, neopredeljenih je še 21 odstotkov anketirancev, za ostale stranke pa bi glasovalo skupno sedem odstotkov volilcev. Med njimi so Naš kraj, DeSUS, Akacije, Naša dežela, SLS, SMC, SAB, GAS in lista Skupaj. Parlamentarnih strank LMŠ, NSi in SNS ni omenil nihče od anketirancev.

Ker je bila anketa opravljena po referendumu o prostorskih aktih na območju Toncityja, so raziskovalci tudi ugotavljali korelacijo med glasovanjem na referendumu in strankarsko podporo. Po pričakovanjih so volilci LAB v veliki večini podprli občinski odlok, volilci KJN pa so bili proti njemu. Prav tako so prostorski akt podprli volilci Socialnih demokratov, med volilci SDS pa jih je bilo nekoliko več proti kot za. Čeprav občinski odbor Levice ni zavzel jasnega stališča o referendumu, so skoraj vsi njeni volilci podprli občinske načrte. Prav tako presenetljivo pa so skoraj vsi volilci Oljke in liste Naš kraj (G. G. Mišič) zavrnili predstavljeni občinski odlok.


Najbolj brano