Gledalci bodo zares zadihali skupaj z igralci - in uživali dišeče skrivnosti

Na velikem odru Kulturnega doma v Trstu bo Slovensko stalno gledališče drevi ob 20. uri premierno uprizorilo predstavo Dišeče skrivnosti - Sprehod po zgodovini vonjav. Ponudila bo posebno doživetje, saj bodo v njo vključeni senzorialni elementi - tokrat omejeni na vonjave -, ki bodo skupaj z običajnimi gledališkimi prvinami poskrbeli za še bolj avtentične izkušnje gledalcev.

 Igralci bodo nastopili v režiji Barbare Pie Jenič in kostumih Alana Hranitelja.  Foto: FOTODAMJ@N
Igralci bodo nastopili v režiji Barbare Pie Jenič in kostumih Alana Hranitelja.  Foto: FOTODAMJ@N

TRST > Za scenarij, scenografijo, oblikovanje luči, videa in vonjav pri predstavi, ki jo Slovensko stalno gledališče (SSG) pripravlja v sodelovanju z Zavodom Senzorium ter ljubljansko Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, je zaslužna strokovnjakinja na tem področju, režiserka Barbara Pia Jenič, v kostumih priznanega oblikovalca Alana Hranitelja pa bodo nastopili Nebojša Rako, Nikla Petruška Panizon, Maja Blagovič in Franko Korošec. Uprizoritev s pripovednim in dokumentarnim pristopom prepleta prizore iz sedanjosti in preteklosti, gledalca pospremi od starega Egipta do 20. stoletja, vonjave pa sooblikujejo ozračje kraja in časa.

Režiserka Barbara Pia Jenič združuje senzorialno in klasično gledališče. Foto: FOTODAMJ@N

Klasično in senzorialno

Barbara Pia Jenič že več kot dvajset let v senzorialno gledališče interaktivno vključuje občinstvo in spodbuja neposredno komunikacijo med gledalci in izvajalci. Orodja čutnega sporočanja vključujejo tudi vonje, okus in dotik, ki občinstvu omogočajo popolnejšo interakcijo in izkušnjo, seveda pa je tokrat senzorialna plat iz zdravstvenih razlogov omejena na vonjave.

Elementi senzorialnega doživljanja so bili prisotni že pred rojstvom teatra, za utemeljitelja senzorialnega gledališča pa velja kolumbijski režiser Enrique Vargas s svojim Teatrom de los Sentidos.

Barbara Pia Jenič, ki se je ukvarjala tako s senzorialnim kot s klasičnim gledališčem, je do zamisli, da bi ju združila, prišla leta 2010, ko je z igralkama Štefko Drolc in Ivo Zupančič na oder postavljala Večer z Milo Kačič. Vprašala se je, ali bi vonjave vplivale na dojemanje predstave. Poskusila je z njihovim dodajanjem in zaznala, da se je med gledalci ustvarila posebna atmosfera. Vsekakor so vonjave od vedno drag element, in to je treba upoštevati med ustvarjanjem predstave, kot tudi njihovo izbiro in količino - sama ima raje naravne kot sintetične. Kakorkoli že, samo raziskovanje o vonjavah v raznih zgodovinskih obdobjih, o njihovi uporabi, a tudi o njihovem pridobivanju, ji je vzelo veliko časa, potem se je bilo treba odločiti, kaj bi bilo za gledalce primerno, kateri naj bi bili ključni momenti, in izbrati vonjave, ki naj bi jih opredeljevale.

Nov začetek decembra

Dišeče skrivnosti bodo na sporedu v Trstu do 7. novembra, v ponedeljek, 8. novembra, pa bodo kot abonmajska ponovitev gostovale v Kulturnem centru Lojzeta Bratuža v Gorici. To je zadnja produkcija Slovenskega stalnega gledališča v tej podaljšani sezoni, kot je med pozdravnim nagovorom na predstavitvi povedal direktor SSG Danijel Malalan. Od 19. novembra bo na sporedu še gostujoča predstava Trije milijoni minut, nova sezona pa se bo izjemoma začela decembra.

Bojana Vatovec, Primorski dnevnik


Najbolj brano