Odprli so novi center za hemodializo v izolski bolnišnici

Izolska bolnišnica (SBI) je danes odprla enega najsodobnejših centrov za hemodializo v Evropi. Umestila ga je v prvo nadstropje, v trakt nekdanjega radiološka oddelka. Center je danes v sklopu vladnega obiska hkrati s predstavniki bolnišnice predala namenu državna sekretarka na zdravstvenem ministrstvu Alenka Forte, pognali pa ga bodo prve dni novembra.

Ena od bolniških sob v prenovljenem centru za hemodializo v 
izolski bolnišnic, opremljena z najsodobnejšimi aparaturami in s 
pogledom na morje.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Ena od bolniških sob v prenovljenem centru za hemodializo v izolski bolnišnic, opremljena z najsodobnejšimi aparaturami in s pogledom na morje.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

IZOLA > Nove prostore hemodializnega centra je SBI gradila približno pol leta, z deli so začeli maja, ko se je iz teh prostorov v nove v kletni etaži izselil radiološki oddelek. Naložba je stala 2,5 milijona evrov, denar je v celoti zagotovila SBI sama iz naslova nujnih investicij. Center obsega 700 kvadratnih metrov površine, 70 kvadratnih metrov je namenjenih pripravi dializnih tekočin.

SBI skrbi za približno 60 kroničnih hemodializnih bolnikov, ki prihajajo trikrat na teden in tam prebijejo vsakič štiri do pet ur. V sezoni se število obiskov poveča v povprečju za 24 bolnikov od drugod.

Že novi načrti

SBI načrtuje več investicij zaradi potrebe po novih prostorih in dejavnostih. Prva na vrsti je zdaj obnova centralnega operacijskega bloka. V izpraznjene prostore stare hemodialize v tretjem nadstropju se bodo po obnovi prostorov preselile ginekološke ambulante. V sklopu državnega zakona o investicijah v zdravstvu je SBI prijavila več potreb, ker potrebuje nove površine. Tako namerava infekcijski oddelek zgraditi nad obstoječo stavbo, a tako drage investicije sama ne bi zmogla.

Najsodobnejši prostori v Evropi

Novi center za hemodializo obsega skupaj 24 postelj in tri ločene sobe za izolacijo, vsaka s po dvema posteljama. Te bodo lahko uporabljali za obolele z mrso in drugimi nevarnimi okužbami, tudi s covidom-19.

Center je po besedah državne sekretarke na zdravstvenem ministrstvu Alenke Forte, ki je sodelovala na otvoritvi, “eden najsodobnejših v Evropi. Prvič sem v tej bolnišnici, presenečena sem nad prostornostjo, njeno urejenostjo in veseli me dobro sodelovanje s koncesionarjem”.

2,5

milijona evrov lastnega denarja je SBi namenila ureditvi centra za hemodializo

Tudi SBI je ena izmed kovidnih bolnišnic v državi. Tudi ta bolnišnica si prizadeva, da bi bilo zaradi obravnave okuženih krnjenje zdravljenja vseh drugih vrst bolezni čim manjše.

Novi prostori ustrezajo najsodobnejšim strokovnim standardom, omenja tudi strokovni direktor Dušan Deisinger. “SBI, ki zaposluje 900 ljudi, skrbi za 125.000 prebivalcev obalno-kraškega območja, ki gravitirajo k nam, hkrati prihajajo tudi bolniki z drugih območij in iz tujine.”

36 let v začasnih prostorih

Da je ta dejavnost nujno potrebovala ustreznejše prostore, pravi njena vodja Maja Mrevlje in dodaja: “Začetki hemodialize segajo v leto 1975, v prostore takratnega oddelka v Ankaranu. Pred 36 kleti se je preselila pod skupno streho, a v začasne prostore s tremi bolniškimi sobami. Tam smo ostali utesnjeni kar 36 let. Zato smo novih prostorov zares veseli.“

Na leto opravijo približno 8500 dializ pri kroničnih bolnikih, ob tem še od 400 do 500 tako imenovanih akutnih dializ. “Za hemodializo povprašujejo poleti tudi bolniki od drugod in iz tujine, a smo jih zaradi prostorske stiske približno polovico morali odkloniti.”

Nove pridobitve so veseli tudi bolniki. Predsednik zveze društev ledvičnih bolnikov Slovenije Milan Osterc omenja, “da je pomembno, v kakšnih pogojih so deležni zdravljenja, saj v njih prebijejo desetino svojega časa”.


Najbolj brano