Nizozemska princesa bi se lahko poročila z žensko in vseeno postala kraljica

Član nizozemske kraljeve družine se lahko poroči z osebo istega spola, ne da bi se moral odpovedati pravici do prestola, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v pismu parlamentu zapisal nizozemski premier Mark Rutte, ki je poudaril, da gre za “povsem hipotetično vprašanje”.

Nizozemska prestolonaslednica Catharina-Amalia  (levo) bi   se 
lahko poročila z osebo istega spola, ne da bi se moral odpovedati 
pravici do prestola.  Foto: Profimedia
Nizozemska prestolonaslednica Catharina-Amalia (levo) bi se lahko poročila z osebo istega spola, ne da bi se moral odpovedati pravici do prestola.  Foto: Profimedia

AMSTERDAM > To pomeni, da bi se lahko 17-letna prestolonaslednica Catharina-Amalia poročila z moškim ali žensko in še vedno postala naslednja kraljica, ne glede na izbiro partnerja oziroma partnerke.

O osebnem življenju nizozemske princese, ki je najstarejši otrok kralja Willema-Alexandra, je sicer znanega zelo malo. Premier Mark Rutte je zato v pismu poudaril, da gre za “povsem hipotetično vprašanje”.

V nedavno izdani knjigi o princesi Amaliji, ki bo decembra dopolnila 18 let, je bilo namreč navedeno, da bi se morala odpovedati prestolu, če bi se poročila z žensko.

To je spodbudilo poslance, da so od predsednika vlade Rutteja zahtevali pojasnila. “Vlada meni, da se prestolonaslednik lahko poroči z osebo istega spola,” je zapisano v njegovem torkovem odgovoru.

Na Nizozemskem mora poroko prestolonaslednika odobriti parlament, saj brez tega soglasja princ oziroma princesa ne more zasesti prestola, še poroča dpa.

Vendar pa je še vedno nerazjasnjen status morebitnih otrok iz potencialne istospolne kraljevske poroke, saj nizozemska ustava določa, da je dedovanje strogo vezano na dedno poreklo.

Leta 2000 je takratni premier Wim Kok izjavil, da se bo moral princ odpovedati prestolu, če se bo poročil z moškim, zgolj leto pozneje pa je Nizozemska kot prva država na svetu istospolnim partnerjem odobrila pravico do poroke.


Najbolj brano