Junijska utopitev enajstletnega dečka v Soči je bila nesreča

Novogoriški kriminalisti so pred dnevi sklenili preiskavo junijske utopitve 11-letnega domačega kajakaša v Soči. Kot so sporočili, “niso ugotovili elementov uradno pregonljivih kaznivih dejanj oziroma so tujo krivdo izključili”. Šlo naj bi za splet nesrečnih okoliščin oziroma nesrečo. O tem so obvestili tudi novogoriško tožilstvo.

Za leseni kol, ki je bil zagozden ob skali, se je 11-letnik zataknil s 
kajakaško varovalno opremo, kar je bilo zanj usodno. Foto: Ana Cukijati
Za leseni kol, ki je bil zagozden ob skali, se je 11-letnik zataknil s kajakaško varovalno opremo, kar je bilo zanj usodno. Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA > Po treh mesecih od tragičnega dogodka na kajakaški progi v Solkanu so z novogoriške policijske uprave sporočili, da so njihovi kriminalisti sklenili obsežno preiskavo nesrečnega dogodka, v katerem je življenje izgubil 11-letni domačin. Kriminalistično preiskavo, ki jo je sicer usmerjalo novogoriško tožilstvo, so zaključili konec septembra, pri tem pa “niso ugotovili elementov uradno pregonljivih kaznivih dejanj oziroma so tujo krivdo izključili,” je povedal tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave Dean Božnik. Šlo naj bi torej za nesrečen splet okoliščin oziroma za nesrečo, ki je 23. junija pretresla mnoge.

Da je šlo za splet nesrečnih okoliščin, ki se ne dogajajo pogosto, so takoj po tragičnem dogodku potrdili tudi predstavniki vseh služb, ki so sodelovale pri reševanju.

V reševalni akciji 11-letnega domačina so sodelovali novogoriški gasilci, policisti, potapljači in občinska enota HRI, reševalci pa so dečka nato skoraj dve uri oživljali. (foto: Leo Caharija)

Usoden je bil lesen kol

Zgodilo se je na predzadnji dan minulega šolskega leta, ko so bili učenci z mislimi že skoraj na počitnicah. Okoli 16.30 je 11-letni domačin po treningu za evropski pokal v slalomu za mlajše kategorije ECA junior cups s prijatelji odložil svoj kajak in zaplaval v reki. Kot so ugotovili novogoriški kriminalisti, je bil 11-letni Kromberčan del skupine otrok, ki je po zaključenem organiziranem treningu še zaplavala po kajakaški progi približno sto metrov navzdol. Izstopili so na levi breg Soče. Opremljeni so bili s čeladami in reševalnimi jopiči. Ko je 11-letni domačin priplaval do večje skale, za katero so navadno izstopali, se je z oblačili zataknil za večji lesen kol, ki je zagozden ob skali. Ker je bil zaradi toka tedaj kol pod vodo, ga deček ni mogel videti. Otrok se je skušal iz nastale situacije rešiti, vendar ga je močan rečni tok po nekaj minutah premagal in ga potisnil pod gladino vode.

Poklicali so na pomoč in poleg policistov in kriminalistov so se pripeljali tudi novogoriški poklicni gasilci s potapljači, reševalci novogoriškega zdravstvenega doma in člani enote za hitre intervencije civilne zaščite (HRI) Mestne občine Nova Gorica, ki so se nemudoma vključili v reševanje dečka ob strugi reke Soče pod kajakaškim centrom v smeri Italije.

Dečka so oživljali skoraj dve uri

“Ne vem, zakaj so plavali proti tej skali, saj so vedeli, da je tisti kol tam. Fantje so vsak dan tu, poznajo progo, reko,” se je po dogodku spraševal Novogoričan, dolgoletni kopalec v Soči v Solkanu, ki je prvi pomagal dečka spraviti iz vode. “Vračal sem se s kopanja, ko je za mano pritekel deček in povedal, da se je eden od njegovih prijateljev zataknil za lesen kol ob skali. Prosil me je, naj jim pomagam,” je med drugim povedal. Takoj je stekel pomagat, a je bil tok vode tako močan, da dečka nikakor niso mogli izvleči od tam. Naposled se je osvobodil, tok ga je odnesel naprej. “Zaplaval sem za njim in ga nekaj sto metrov, že pri meji z Italijo, ujel ter ga predal na obalo reševalcem.” Ti so skupaj z zdravnico novogoriškega zdravstvenega doma in člani enote HRI dečka oživljali skoraj dve uri, vendar žal neuspešno. V intervencijo se je vključila tudi državna enota za psihološko pomoč.

Nekaj ur pred junijsko nesrečo so nad starim jezom v Solkanu namestili jeklenico z opozorilnimi tablami, da je kopanje na tem območju smrtno nevarno, za kar je poskrbela občina, potapljači Društva za podvodne dejavnosti (DPD) Soča pa so nekaj dni za tem odstranili lesen kol izpod skale, ki je bil usoden za 11-letnega domačina.


Najbolj brano