Misija GREMO ima podporo vlade

Deset vodilnih dobaviteljev slovenske avtomobilske industrije in predsednik vlade Janez Janša s štirimi ministri so danes v Hidrii enotno ocenili, da je misija GREMO - GREen MObility strateška prioriteta države. Delovni pogovor o sodelovanju so uvedli z ogledom razstave izdelkov, ki spremembo v smeri zelene digitalizirane mobilnosti že nakazujejo.

Deset jedrnih podjetij avtomobilske industrije je predsedniku 
Vlade RS Janezu Janši in štirim ministrom predstavilo inovativne 
rešitve za zeleno mobilnost. Foto: Saša Dragoš
Deset jedrnih podjetij avtomobilske industrije je predsedniku Vlade RS Janezu Janši in štirim ministrom predstavilo inovativne rešitve za zeleno mobilnost. Foto: Saša Dragoš

SPODNJA IDRIJA > Jedrna skupina desetih podjetij slovenske avtomobilske industrije, med njimi obe idrijski korporaciji Hidria in Kolektor, je na vlado naslovila misijo GREMO za zeleno in digitalno transformacijo. Premier Janez Janša je že ob položitvi temeljnega kamna za uvodno naložbo v tehnološki center Hidrie dal vedeti, da si lahko obetajo podporo vlade. Na današnjem srečanju vlade z direktorji avtomobilskih podjetij v Hidrii so se dogovorili, da bodo ministri oblikovali skupino, ki bo omogočila uresničevanje misije.

Grejo prebojno in v tesnem sodelovanju

Deset podjetij predstavlja okrog 70 odstotkov avtomobilske industrije v Sloveniji. Ta skupaj z 18.000 zaposlenimi ustvari deset odstotkov BDP in 20 odstotkov izvoza Slovenije. Le z 49.147 evri dodane vrednosti na zaposlenega zaostaja za povprečno v državi.

“Smo v začetni fazi mobilnosti prihodnosti. Vsa svetovna avtomobilska industrija je pred dinamično spremembo v kratkem času petih do desetih let. Zato so potrebna ogromna vlaganja finančnih, človeških, tehnično tehnoloških in drugih potencialov. Strategija desetih partnerjev za ta vlaganja predvideva tri milijarde evrov v šestih letih. Razvili bomo nove rešitve za elektromotorske pogone, baterije oziroma zalogovnike energije in ekstra lahke materiale,” je poudaril direktor Hidrie holdinga dr. Iztok Seljak.

Ker ta vlaganja ne bodo zadoščala, so skupaj oblikovali celovit pilotni projekt, misijo GREMO za podporo različnih ministrstev industriji in znanosti za umestitev Slovenije med inovacijsko naprednejše v Evropi. Danes so zanjo dobili podporo vlade.

Dodatnih 600 milijonov evrov vlaganj

Jedrna skupina načrtuje dodatnih 600 milijonov evrov vlaganj za popolno transformacijo, od tega 200 milijonov evrov vložka države. Največ, 250 milijonov evrov, bodo namenili dvigu produktivnosti s povečanjem robotizacije in avtomatizacije. 150 milijonov evrov naj bi vložili v razvoj novih inovativnih produktov in še toliko v digitalno transformacijo. Dobrih 50 milijonov evrov pa v krožno gospodarjenje z znižanjem okoljskega odtisa.

Vlada naj bi prehod olajšala tudi z ustreznejšo zakonodajo.

“Promet predstavlja 20 odstotkov izziva za znižanje izpustov CO2. Brez prehoda na drugačen način pogona ga ne bo mogoče doseči. Veseli smo vertikalnega povezovanja podjetij v projektu GREMO. V pristojnih ministrstvih bodo prihodnji teden imenovali koordinatorje, ki bodo rešili odprte dileme. Vlada pa bo do konca leta sprejela strategijo, kako pomagati vsem, ki naslavljajo brezoglično mobilnost,” je Janez Janša obljubil podporo.

Opozoril je, da utegne biti zaradi pomanjkanja trajnostne električne energije preboj v e-mobilnost daljši od začrtanega leta 2030. Slovenija, kot je poudaril, se je odločila za jedrsko energijo, a je odvisna od ravnanj Evrope in upora večjih držav tej energiji.

Dr. Seljak je dodal, da se zaveda, da jih pomanjkanje čipov v teh mesecih ustavlja, a da gre za krizo dobaviteljskih verig in ne potrošnje. “Iz prodaje petih odstotkov električnih vozil med vsemi pred covidom, je ta v letošnjem prvem polletju narasla na 20 odstotkov tovrstnih vozil. Zato je naša hitra transformacija nujna,” je poudaril.

Ko bo uresničena, bo avtomobilska industrija v Sloveniji ustvarila pet milijard evrov prihodkov, zaposlovala okrog 18.000 ljudi in v povprečju segla čez 70.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega. “Z vplačili iz sedanjih 300 na 400.000 evrov davkov v proračun, bomo vložek države hitro odplačali,” je zagotovil Seljak.


Najbolj brano