Eni se veselijo, drugi si celijo rane

Arca, Way of Life, Maxi Jena, Adriatic Europa je bil vrstni red nedeljske regate v močni burji, ki so jo bili prireditelji prav zaradi močnih sunkov vetra in valov na morju prisiljeni skrajšati za razdaljo do zadnje (četrte) tekmovalne boje.

Tržačani do zadovoljni: primat Barkolane si bo leto dni lastila 
njihova Arca.  Foto: Damiano Balbi
Tržačani do zadovoljni: primat Barkolane si bo leto dni lastila njihova Arca.  Foto: Damiano Balbi

TRST > Tudi sicer je minule dni v Trstu burja prireditelje prisilila na vrsto intervencij. Dogajanje v dneh pred nedeljskim dogodkom je bilo precej okrnjeno, pa tudi sama regata je imela več zadržkov. Med preizkušnjo so pot do cilja priporočili le jadrnicam, večjim od 12 metrov, tistim iz najmanjših razredov pa niso dovolili niti na štart. Dopoldne je burja jadralcem povzročala precej težav, nekatere jadrnice so se prevrnile, druge poškodovale. Včeraj so pripadniki gasilske potapljaške enote v sodelovanju z navtičnimi izvedenci kakih pet milj pred Grljanom potegnili z morskega dna 30 metrov visok jambor jadrnice, ene od udeleženk nedeljske regate. Posredovanje je bilo dolgo in zapleteno, odstranitev jambora pa nujna, ker bi lahko njegova prisotnost v morju bila nevarna za druga plovila. Jadrnica se je prevrnila in izgubila jambor malo po startu regate. Večina favoriziranih jadrnic je nagajanje Eola prestala, a ne brez prask.

Slovenska Way of Life je zanesljivo vodila na prvih dveh oznakah regatnega polja, od končne zmage pa jo je oddaljila okvara na jadrnici. Gašper Vinčec je po končani preizkušnji povedal: “Bili smo drugi, to je dejstvo. A še enkrat smo dokazali, kako dobra in pogumna ekipa smo. Ko se nam je pripona, ki drži glavno jadro, iztaknila, smo s popravilom v ekstremnih razmerah res veliko tvegali. Letošnje Barkolane je konec, načrte pa že usmerjamo v prihodnost.

Pomembna uigranost posadke

“Za zmago je bilo odločilnih več faktorjev. Posadka je na krovu preživela skupaj veliko ur, prejadrali smo na tisoče milj. Smo uigrana ekipa, kar je bilo v takih vetrovnih razmerah zelo pomembno. Mirno in brez napak smo tudi obračali pri vsaki boji, k sreči pa nismo imeli nobenih okvar. Regata sploh ni bila enostavna. Na prvi stranici smo sicer padli v vetrovno luknjo, nato pa smo spet poprijeli in se stalno približevali Slovencem in ob njihovi okvari tudi nadaljevali brez težav.” je povedal krmar prvouvrščene Arce Furio Benussi.

S tretjeuvrščene Maxi Jene MM je Miloš Radonjić sporočil: “Z rezultatom smo seveda zelo zadovoljni, saj je naša jadrnica bolj primerna za zelo lahek veter. Odločilno je bilo, da nismo silili z velikimi prednjimi jadri in smo se raje odločili za manjša. Po prvi boji smo bili peti, na zadnji stranici pa smo ugnali še nekatere konkurente. Na prvi dve jadrnici se nismo ozirali, mislili pa smo predvsem na nas same, saj so bile razmere na vodi ekstremne.”


Najbolj brano