Oljčnega olja ne bo niti za tretjino običajne letine

Letošnji pridelek oljčnega olja bo pičel, saj ga bo manj kot tretjina običajne letine, je temeljno sporočilo ob današnjem tradicionalnem neuradnem začetku oljkarske sezone na Belvederju, kjer je predstavnikom oljkarskih občin Oljko županov pomagal obirati minister za kmetijstvo dr. Jože Podgoršek.

V imenitni družbi županov in predstavnikov diplomatskega zbora 
je bil prva “baliga” današnjega tradicionalnega obiranja Oljke 
županov, oljke zaupanja minister dr. Jože Podgoršek. Foto: Tomaž Primožic/FPA
V imenitni družbi županov in predstavnikov diplomatskega zbora je bil prva “baliga” današnjega tradicionalnega obiranja Oljke županov, oljke zaupanja minister dr. Jože Podgoršek. Foto: Tomaž Primožic/FPA

BELVEDERE > Oljke letos zorijo nekoliko bolj zgodaj, zlasti tam, kjer so drevesa slabše naložena zaradi vremenskih razmer v rasni dobi ter bolezni in škodljivcev. “Pridelka bo kar 70 odstotkov manj kot v povprečnih letinah,” je na strokovnem srečanju ob robu obiranja Oljke županov, oljke povezovanja, povedala mag. Urška Klančar, specialistka za oljkarstvo v KGZ Nova Gorica. “Vreme je bilo letos ekstremno,” je poudarila med razčlenjevanjem dejavnikov v sezoni in spomnila na zelo visoke temperature konec februarja in izjemno nizke v začetku aprila. “Najbolje se je ohranila istrska belica, najtemeljiteje se je otrebil leccino,” je povedala in poudarila, da so med posameznimi legami velikanske razlike. Tako kot minister dr. Jože Podgoršek je oljkarje, ki imajo zelo oskubljene oljčnike, napotila k prijavi škode, saj je država pripravila sveženj pomoči. Minister je sicer pohvalil panogo in poudaril, da država za javno službo na področju oljkarstva vsako let namenja več denarja.

Na slabo sezono se bodo odzvale tudi istrske občine. “Na kolegiju županov istrskih občin smo sklenili, da bomo subvencionirali certificiranje oljkarjem, ki imajo za svoje ekstra deviško oljčno olje Zaščiteno označbo porekla,” je pojasnil izolski župan Danilo Markočič. Da je ta oznaka na oljčnem olju zanesljivo zagotovilo porekla in pristnosti, kar bo letos še pomembneje, pa je poudaril Elvin Klobas, predsednik Društva oljkarjev Slovenske Istre, ki je bil z Markočičem gostitelj dogodka. Ob ministru Podgoršku jima je uspelo nanj pritegniti koprskega in dolinskega župana, Aleša Bržana in Sandyja Kluna, nekaj podžupanov bližnjih občin, veleposlanike Rusije, Češke in Romunije ter začasno odpravnico poslov ZDA. V prihodnjih dneh bodo oživeli številni primorski oljčniki, a prav velikega veselja skorajda nikjer ne bo.

30

0dstotkov običajne letine bo po ocenah strokovnjakov letošnji pridelek oljk

Danilo Markočič

župan Občine Izola

“Na kolegiju županov istrskih občino smo sklenili, da bomo subvencionirali certificiranje oljkarjem, ki imajo za svoje ekstra deviško oljčno olje Zaščiteno označbo porekla.”


Najbolj brano