Očitno še vedno drži, da je v slogi moč

Enajste nagrade tantadruj so šle v četrtek zvečer na odru SNG Nova Gorica v roke ustvarjalcev Jugoslavija, moja dežela, igralki Marjuti Slamič in ekipi predstave Čudovita, ki je žirijo prepričala s songi. Težka koronska sezona je obrodila več presežkov, a najdaljše, stoječe ovacije je požel letošnji prejemnik tantadruja za življenjsko delo, igralec Ivo Barišič.

Tantadruje za dosežke v minuli sezoni so prejeli Marjuta Slamič, 
Jure Karas in  Joži Šalej ter  Blaž Popovski v imenu soustvarjalcev 
predstave Jugoslavija, moja dežela.   Foto: SNG Nova Gorica/Klub Zagon
Tantadruje za dosežke v minuli sezoni so prejeli Marjuta Slamič, Jure Karas in Joži Šalej ter Blaž Popovski v imenu soustvarjalcev predstave Jugoslavija, moja dežela.  Foto: SNG Nova Gorica/Klub Zagon

NOVA GORICA > Kar 20 predstav minule sezone so ocenjevali Ivana Zajc, Gojmir Lešnjak Gojc in Andraž Gombač. Slednji je na podelitvi poudaril, da si marsikdo iz novogoriškega, tržaškega in koprskega gledališča zasluži nagrado, sploh ob delu v zaostrenih, s smiselnimi in nesmiselnimi ukrepi nabitih družbenih razmerah. “Ne pozabimo niti na zunanje sodelavce, tako imenovane svobodnjake, ki zdaj bolj kot kdaj prej čutijo ostre robove te tako imenovane svobode,” je opozoril. Žirija si je nekatere predstave - kakor gledalci - ogledala prek spleta, a zares videla šele v živo.

“Šele po sprejetih odločitvah pa smo opazili, da so vse tri nagrajene predstave koprodukcijske, ena celo plod mednarodnega sodelovanja (potemtakem pa morda res drži, da je v slogi moč), Opazili smo tudi, da so vse tri nastale po besedilih domačih piscev, za povrh delno do pretežno mladih, v najboljših letih. To naj nam vliva upanje,” je v imenu žirije sklenil Gombač.

Jugoslavija v malem

Na odru SNG Nova Gorica, kjer so podelitev pod režisersko taktirko Mihe Nemca povezovali Medeja Novak, Jure Kopušar in Žiga Udir, je tantadruja za predstavo v celoti prejela Jugoslavija, moja dežela, koprodukcija gledališč iz Kopra in bosanskega Prijedora, uprizoritev dramatizacije romana Gorana Vojnovića v režiji Marka Misirače. “Predstava je pravzaprav podobna Jugoslaviji: je tako duhovita in živahna kakor tudi mračna in strašna. Je pa razlika: jugoslovanski politiki pred tridesetimi in več leti žal niso sodelovali, kakor danes znajo gledališki kolegi,” je v utemeljitvi zapisala žirija. Predstava, ki pridno žanje nagrade od Jajca do Nove Gorice, je na kar dolgi poti do premiere naletela na več težav, od organizacijskih do koronskih. “Ampak ustvarjalci smo se dobro ujeli in zdaj na odru uživamo,” je dejal Blaž Popovski, ki igra glavno vlogo in je v imenu celotne ekipe tudi prevzel nagrado. “Ko smo jo ustvarjali, sem ugotavljal, da bo to predstava, ki bo vabila množice in v kateri se bo prepoznal marsikdo, obenem pa bomo z njo mlajšim pokazali, kakšna je bila Jugoslavija,” dodaja soigralec Igor Štamulak. “Zanimiva je tudi, ker je večjezična, res nekakšna Jugoslavija v malem.”

Avtentičnost in živost

“Nagrada me je presenetila, saj je predstava timska. Moja Bogdana za svojim štedilnikom resda največ skuha, ampak to nikakor ni predstava enega igralca ali igralke,” nam je zaupala Marjuta Slamič po prejemu tantadruja za vlogo “samozavestne, strastne, radožive, obenem pa s sabo pomirjene” Bogdane v predstavi jerebika, štrudelj, ples pa še kaj, koprodukciji SNG Nova Gorica in Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana, ki jo je režiral Jure Novak. V drami Ajdovke Simone Semenič nagrajenka zelo rada igra, tembolj ker govori v svojem narečju. Kar je opazila tudi žirija, ki je utemeljitev sklenila tako: “Igralka iz Ajdovščine je kolegice in kolege med vajami tudi popeljala do pravilne izgovarjave narečja, ki uprizoritvi daje avtentičnost in živost.”

Tantadruja za posebne dosežke pa so prejeli vsi, ki so soustvarjali songe v Čudoviti, koprodukciji SSG Trst in SiTi teatra: avtor Jure Karas, pianist Joži Šalej in igralci Vesna Pernarčič, Urška Bradaškja, Tina Gunzek, Franko Korošec in Primož Forte. “Osamljeni, tako ali drugače ranjeni se postopoma razkrivajo v vse burnejših dialogih, predvsem pa s songi. Vanje že spočetka beži prismuknjena protagonistka, zatem pa prav glasba tudi drugim omogoča izpovedi, ki so še duhovitejše, ker se oglašajo v prepoznavnih melodijah,” piše v utemeljitvi. “Vsaka nagrada je super. Lepo je, ko ti povedo, da dobro delaš,” je po podelitvi dejal Jure Karas. “Fajn je tudi, da sem jo prevzel z Jožijem Šalejem, saj sva že večkrat sodelovala. Očitno sva dober dvojec.”

A v Novo Gorico je v četrtek marsikdo prišel, da bi se poklonil tantadrujcu - igralcu Ivu Barišiču. Nagrado za življenjsko delo mu je izročila Ingrid Kašca Bucik, o tem, kako je še posebej rada v goriški teater zahajala, ko je bil med igralci Barišič, pa je že med uvodnim nagovorom dejala Vesna Jurca Tadel z ministrstva za kulturo. Stoječe ovacije “za Iva” so nagrado le še malce požlahtnile.


Najbolj brano