Manjšine so vrednota

“Manjšine predstavljajo različnost in ta različnost je vrednota, ne problem, “ je poudaril Bojan Brezigar, dolgoletni urednik Primorskega dnevnika na petkovi podelitvi priznanj novinarjem manjšinskih dnevnikov in novinarjem večinskih medijev, ki pišejo o manjšinah. Direktorji in odgovorni uredniki tiskanih medijev evropskih manjšin so se zbrali v Trstu na rednem kongresu zveze Midas.

Prejemniki nagrad za novinarsko delo o manjšinah (z leve): Paulo 
Rumiz, Katharine Brunner, Emese Ibosova in Abel Gallardo Soto, v 
sredini pa  Walburga Habsburg Douglas. 

 Foto: Marica Uršič Zupan
Prejemniki nagrad za novinarsko delo o manjšinah (z leve): Paulo Rumiz, Katharine Brunner, Emese Ibosova in Abel Gallardo Soto, v sredini pa Walburga Habsburg Douglas.  Foto: Marica Uršič Zupan

TRST > Na skupščino zveze dnevnikov v jezikih manjšin Midas, ki jo je Primorski dnevnik gostil v Narodnem domu v Trstu, so prišli predstavniki dnevnikov, ki izhajajo v italijanščini na Hrvaškem, v nemščini v Italiji in na Danskem, v danščini in lužiški srbščini v Nemčiji, v švedščini na Finskem, v katalonščini in baskovščini v Španiji, v madžarščini na Slovaškem, v Romuniji in v Srbiji oziroma Vojvodini, v poljščini na Češkem ter seveda v slovenščini v Italiji.

Na skupščini so se novcinarji pogovarjali predvsem o tem, kako so preživeli pandemijo. Veliko težav je bilo skupnih: delo od doma in posledične tehnološke težave, upad prodaje zaradi zapiranja prodajnih mest, težave pri stikih z naročniki. Različni so bili odzivi vlad - nekateri dnevniki so zaradi državnih pomoči lansko leto zaključili s poslovnim uspehom, druge je epidemija pahnila globlje v rdeče številke.

“Sovražnost proti manjšinam se je med pandemijo povečala. Prav tako ne moremo spregledati dejstva, da se je v napetih družbenih razmerah povečala negativna nastrojenost proti novinarjem in medijem,” je uvodoma poudaril odgovorni urednik Primorskega dnevnika Igor Devetak. “Če hočeš igrati violino, je najbolje biti v Avstriji, če hočeš izdajati časopis pa v Nemčiji ali Skandinaviji. Španija ni dober kraj za ta posel. Med pandemijo smo samo covidu vsak dan namenili 14 strani. In čeprav smo izkusili 30-odstotni padec prodaje in drastični upad oglaševanja, smo na drugi strani zabeležili veliko rast obiskovalcev naše spletne strani,” je izkušnje strnil urednik katalonskega dnevnika Regio7 Marc Marcè Casaponsa.

Podelitev nagrad je bila sklepno dejanje skupščine. Ker lani skupščine zaradi epidemije ni bilo, so letos podelili nagrade tudi za lani. Nagrado Otto von Habsburg za leto 2020 je prejel tržaški novinar in pisatelj Paolo Rumiz, ki je velik del svoje poklicne poti posvetil meji, v “večinskih” dnevnikih Il Piccolo in La Repubblica pa vprašanjem raznolikosti, tudi v povezavi z manjšinami. Nagrado mu je izročila Walburga Habsburg Douglas, hči avstrijsko-nemškega politika in pisatelja Otta von Habsburga.

Letošnjo nagrado Otta von Habsburga pa je prejela avstrijska novinarka Katharine Brunner za poročanje o stoletnici koroškega plebiscita, s katerim je osvetlila tudi odnose med nemško govorečo in slovensko govorečo skupnostjo na Koroškem ter pričakovanja Slovencev glede rabe slovenskega jezika, ki je še daleč od zgledne. Nagrado za novinarje manjšinskih dnevnikov za leto 2020 je prejela Emese Ibosova, novinarka madžarskega dnevnika na Slovaškem Uj Szo, letošnjo nagrado pa Abel Gallardo Soto, novinar katalonskega dnevnika Regio7, ki je pisal o poučevanju katalonščine za priseljence.


Najbolj brano