Na Ajdovskem bi zgradili naselje s hišami za 50.000 evrov

Potem ko je več slovenskih občin pilotnemu projektu Inštituta Back To The Village Hiša za mlade družine dalo košarico, mu je kot prva v Sloveniji podporo izrazila Občina Ajdovščina. Župan Tadej Beočanin je včeraj z direktorjem inštituta Ernestom Škrjancem podpisal pismo o nameri in verjame, da bo projekt uspel. V občini bi zgradili naselje do 50 montažnih hiš po končni ceni približno 50.000 evrov za hišo.

Tako  bi bilo videti naselje z montažnimi hišami po dostopnih 
cenah. Foto: Institur Back To The Village
Tako bi bilo videti naselje z montažnimi hišami po dostopnih cenah. Foto: Institur Back To The Village

AJDOVŠČINA > Projekt Hiša za mlade družine Inštituta Back To The Village je v zadnjih tednih po Sloveniji dvignil kar nekaj prahu. Kot je na predstavitvi v Ajdovščini povedal direktor inštituta Ernest Škrjanec, neprofitni projekt Back To The Village predvideva naselje z do 50 montažnimi hišami v velikosti do 70 kvadratnih metrov, ki so namenjene mladim in mladim družinam po dostopni ceni. To po izračunih, ki so jih pripravili v inštitutu, pomeni približno 50.000 evrov za hišo.

Naselje bi lahko zgradili že v dobrem letu

“Dobili smo več kot 40 predračunskih ponudb in zagotavljamo, da gre skozi. Mlada družina lahko za to ceno pride do pasivne hiše kakovostne gradnje,” je obljubil Škrjanec in napovedal, da ima projekt vse možnosti, da uspe, za razliko od projekta TV obnove briške vasi Slapnik, kjer je tudi sodeloval.

Če se bodo uresničile optimistične napovedi, ki sta jih ob današnjem podpisu pisma o nameri za medsebojno pomoč pri uresničitvi pilotnega projekta izrekla z županom Tadejem Beočaninom, bi lahko prvo tovrstno naselje v Sloveniji v ajdovski občini zgradili v dobrem letu.

Ajdovski župan Tadej Beočanin in direktor Inštituta Back To The Village Ernest Škrjanec ob podpisu pisma o nameri (foto: Alenka Tratnik)

“S pismom o nameri se je občina zavezala, da bo skupaj z Inštitutom Back To The Village hitro in učinkovito poiskala rešitve, da bo projekt izvedljiv. Izvedljiv pa bo, če se bodo vsi, ki bodo v njem sodelovali, odpovedali pretiranemu profitu. Mi vidimo realno možnost, da uspe. Ali se lahko odvije ali ne, pa bomo bolj jasno vedeli v nekaj mesecih,” je še dodal župan.

Možnih šest lokacij

Lokacija še ni izbrana, je povedal, kot možne jih vidijo vsaj šest. V prvem koraku mora občina pridobiti lastništvo, saj vsa od potencialnih zemljišč niso v njeni lasti. Naslednji korak je komunalna ureditev območja, za katero bi, tudi s pomočjo države in razpisov EU poskrbela občina. Inštitut bo poskrbel za dokumentacijo, po besedah direktorja Škrjanca pa se že pogovarja s sponzorji za sofinanciranje gradnje naselja.

Ajdovski župan v projektu vidi dobrodošel ukrep za zagotavljanje stanovanj mladim in mladim družinam po dostopnih cenah, kar je, kot je še poudaril, ena od prednostnih nalog občine na področju stanovanjske politike.

Manj izseljevanja

Pobude so veseli tudi v Mladinskem svetu Ajdovščina. “To se nam zdi super priložnost in upamo, da bo projekt uspel. Če se uresniči, bodo imeli mladi več možnosti, da si tu ustvarijo dom. S tem bomo zmanjšali izseljevanje. Upamo pa, da bodo pri projektu upoštevali tudi želje mladih,” je povedal predsednik MSA Lan Žvanut.


Najbolj brano