Smejalni plin: družini pokojnega bodo plačali odškodnino

Del zgodbe v zadevi smejalni plin se je danes zaključil s sodno poravnavo. Svojci pokojnega delavca iz Kanala, ki so v pravdnem postopku tožili šempetrsko bolnišnico, zavarovalnico Triglav ter družbi Kolektor Koling in Elita I. B., so sklenili dogovor, da jim štiri tožene družbe plačajo odškodnino, njena višina pa ostaja tajna. V kazenski zadevi obtožba še ni pravnomočna.

Danes so svojci pokojnega delavca iz Kanala sklenili sodno 
poravnavo s šempetrsko bolnišnico, zavarovalnico Triglav ter 
družbama Kolektor Koling in Elita I. B.  Foto: Leo Caharija
Danes so svojci pokojnega delavca iz Kanala sklenili sodno poravnavo s šempetrsko bolnišnico, zavarovalnico Triglav ter družbama Kolektor Koling in Elita I. B.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Kot so zatrdili v šempetrski splošni bolnišnici, so zaradi zadeve smejalni plin prejeli eno civilno tožbo. Vložila jo je družina tedaj 52-letnega delavca iz Kanala, ki so ga sredi marca leta 2016 pripeljali na šempetrsko urgenco iz Anhovega, kjer se je poškodoval v delovni nesreči. Čeprav poškodbe niso bile hude, pa je bilo zdravljenje na novem urgentnem oddelku šempetrske bolnišnice zanj zaradi smejalnega plina usodno.

Sodna poravnava je uspela

Najprej je družina pokojnega delavca skupaj z odvetniki iz odvetniške družbe Verstovšek vložila tožbo proti Zavarovalnici Triglav, pri kateri je imela bolnišnica zavarovano odgovornost v višini 22.500 evrov za zavarovalni primer (za vse oškodovance). Zavarovalnica je nato izplačala celotno zavarovalno vsoto, kar se je razdelilo na vse štiri oškodovance. “To pa ne zadostuje za plačilo vseh odškodnin, zato preostanek terjamo od vseh odgovornih oseb,” je maja za Primorske novice povedal odvetnik Boštjan Verstovšek.

Tožbo zoper šempetrsko bolnišnico, Kolektor Koling, Zavarovalnico Triglav (ker je imel Kolektor pri njej zavarovano civilno odgovornost) in družbo Elita I. B. iz Sežane so vložili 19. februarja leta 2019, danes pa so na razpisanem pripravljalnem naroku sklenili sodno poravnavo. Njena vsebina je zapečatena, zato višina odškodnine, ki jo bodo svojci pokojnega delavca prejeli, ni znana. Pokojnikova žena je sicer zahtevala plačilo odškodnine v višini 32.841 evrov, otroka in pokojnikova mati pa po 25.000 evrov.

Obtožba še vedno ni pravnomočna

V kazenski zadevi pa obtožnica zoper šest oseb še vedno ni pravnomočna. Novogoriško tožilstvo je po dolgi preiskavi, v kateri je pridobilo tudi eno izvedensko mnenje, konec februarja na novogoriško okrožno sodišče vložilo obtožbo, v kateri petim obtoženim očita povzročitev nevarnosti pri gradbeni dejavnosti, enemu pa povzročitev splošne nevarnosti.

Šesterica obdolženih se je spomladi seznanila z očitki iz obtožbe, s svojimi odvetniki pa so vsi vložili ugovore. Na novogoriškem okrožnem sodišču so potrdili, da bo o ugovorih zoper obtožbo izvenrazpravni senat odločil v naslednjih tednih. Med obdolženimi naj ne bi bilo nobene pravne osebe oziroma podjetja.

Smejalni plin je ogrozil več življenj

Primer je pred petimi leti, ko so odkrili usodno napako, dvignil precej prahu. Da je šlo pri opremljanju novih prostorov urgence nekaj hudo narobe, se je pokazalo na najbolj tragičen način sredi marca leta 2016, ko so na urgenco pripeljali poškodovanega delavca. Njegove poškodbe niso bile usodne, ampak je bil zanj smrtonosen smejalni plin, ki so mu ga v reanimacijski sobi dovajali namesto kisika. To sta potrdila sodna obdukcija in izvedensko mnenje. Izvedenec je med drugim ugotovil, da naj bi zaradi zamenjave cevi umrla še dva bolnika, ogrožena pa naj bi bila življenja še štirih pacientov.

Novogoriški kriminalisti so odkrili številne napake, ki so se zgodile med opremljanjem nove urgence. Delavec, ki je bil zadolžen za priključitev cevi za kisik in smejalni plin, tega ni storil, prav tako ni opravil testiranj. Namesto njega sta njegovo delo opravila druga dva osumljena, ki tega ne bi smela. Eden od osumljenih naj bi nato ponaredil listino, povezano s testiranji, drugi pa jo je uporabil kot pristno, četudi ni bila.


Najbolj brano