Vikend za dobrojedce

Ta konec tedna bodo na Primorskem kar trije odmevni kulinarični dogodki: Gorica gosti tradicionalne Okuse na meji, v Kopru bodo s Sladko Istro na svoj račun prišli ljubitelji slaščic, karavana Odprte kuhne pa se bo jutri prvič ustavila v Vipavi.

Utrinek z ene od prejšnjih izvedb Okusov na meji v Gorici.
Utrinek z ene od prejšnjih izvedb Okusov na meji v Gorici. 

Včeraj so se na več koncih v Gorici začeli Gusti Off, kot so organizatorji letos poimenovali tradicionalno in izjemno priljubljeno prireditev Gusti di Frontiera oziroma Okusi na meji. S prireditvijo so začeli takoj po vstopu Slovenije v EU, v dobrih petnajstih letih pa je čezmejni dogodek postal velikanski mednarodni gastronomski festival, ki ga je v zadnjih letih obiskalo tudi prek pol milijona obiskovalcev z vseh koncev sveta. Letos so ponudnike omejili na približno 60 stojnic na treh prizoriščih in na srednjeevropske države ter Francijo. Danes in jutri bodo prizorišča na Travniku, kjer se predstavlja Slovenija, na Trgu Cesare Battisti, v Ljudskem vrtu ter v ulicah Rim in Crispi, odprta do dveh ponoči, v nedeljo jih bodo zaprli ob 23. uri. Prizorišča so ograjena, vstop je možen zgolj z izpolnjevanjem pogoja PCT, ko je dosežena predvidena kvota obiskovalcev, je treba počakati pred vrati. Pijačo in hrano je mogoče uživati le sede. Te omejitve pa ne veljajo v celoti za goriške ponudnike, ki bodo pred svojimi lokali razširili poslovanje.

Po Kopru in Novi Gorici se je med postojanke Odprte kuhne - kulinarične tržnice z jedmi z vsega sveta, ki se je po slovenskih mestih dobro prijela - vpisala tudi Vipava. Na Glavnem trgu se bo jutri med 11. in 21. uro predstavila pestra paleta kulinaričnih ponudnikov, ki bodo poleg domačih dobrot ponudili tudi nekaj specialitet iz vsega sveta. Poleg tega bodo organizirani tudi vodeni ogledi po vipavskih mostovih, in sicer ob 15. in 17. uri.

Za sladek zaključek poletja pa bodo jutri in v nedeljo poskrbeli v Kopru. Tradicionalni mednarodni festival sladic Sladka Istra bo oba dneva med 9. in 19. uro gostil Titov trg. Predstavilo se bo približno 50 ponudnikov sladkih izdelkov, društev, vinarjev ... Vstop na prireditev bo prost, obiskovalci pa bodo lahko z degustacijskimi kupončki, ki jih bo možno kupiti na sami prireditvi, na stojnicah okušali najrazličnejše sladke izdelke ponudnikov iz slovenske Istre.


Najbolj brano