(Ne)varni, nedosegljivi in vsestransko razdeljeni

Če bo epidemija covida-19 še dolgo trajala, bo Slovenijo razneslo od toliko “strokovnjakov”, ki o tem vse vedo. Vse slabše se nam piše tudi zaradi skokovitega naraščanja vseh vrst drugih bolnikov, ki ostajajo nezdravljeni, saj ne pridejo do zdravnika, ker ne uspejo priklicati ambulante, nazaj jih ne pokličejo in se ne morejo naročiti. Zdaj nekatere odvrača od naročila še odlok: ker niso P ali C, smejo k zdravniku le, ko pridobijo T. Nov vladni kamenček v mozaiku prenagljenega odločanja, ki poglablja razcepljenost ljudi. Na veselje vlade, ki tako še laže počne, kar se ji zahoče.

Že več kot leto mnogi, ki se vse slabše počutijo, težko pridejo do zdravnika ali pa sploh ne. Tudi v osnovnem zdravstvu se moraš najaviti po telefonu. Mnogi zaman vsak dan kličejo nenehno zasedeno številko ambulante in izjemna sreča je, kadar dobijo zvezo. Prava tombola pa je, če te iz ambulante (kjer se na telefonu izpisujejo številke, ki zveze niso dobile) pokličejo nazaj! A v kovidnem času moraš medicinski sestri obširno pojasnjevati, kaj te muči in pogosto nato le-ta kar sama določi, da ti ni treba že naslednje dni k zdravniku in te odslovi, naj si v lekarni kupiš lekadol, kapljice, kremo ...

Gre za način dopovedovanja in spoštljiv odnos vlade ter najvidnejših politikov do prebivalstva. Naša vlada je pravo nasprotje francoski, belgijski, nemški ... Čeprav je padla na izpitu, vztraja pri istem vzorcu in istih sodelavcih, ki še naprej javno nastopajo.

Bodo te medicinske sestre - delajo seveda po navodilih zdravnikov v teh ambulantah - kdaj tudi osebno odgovarjale, ko se bo takim bolnikom že kmalu hudo poslabšalo zdravstveno stanje in ne bodo zdravljeni? Se kdo od teh zdravnikov, ki so zaklenjeni v ambulante, zamisli nad tem, kako zelo so nedostopni in da s tem povzročajo škodo obolelim prebivalcem? Priznati moramo, da niso vsi takšni. Pri nekaterih si tudi v kovidnih časih bolniki dnevno podajajo kljuko. A kot drugod, je kovid tudi v zdravstvu naplavil dobre in slabe strokovnjake, pridne in lene, skrbne in malomarne ... A vsi prejemajo podobne plače, nekateri leni in malomarni celo višje od pridnih in skrbnih.

Zadnje vladne zaostritve s PCT pogoji poslej nekatere bolnike od obiska zdravnikov dodatno odvračajo. Le zakaj se naša vlada ne zgleduje po dobrih vzorih, kakršni so Belgija, Francija, Nemčija. Tako je francoski premier Emmanuel Macron francoskim državljanom že veliko pred uvedbo vljudno in obširno pojasnil, zakaj so nujni PCT ukrepi in zakaj bo obvezno cepljenje za nekatere skupine poklicev. Res je nato Francijo zajel val protestov, a hkrati je skokovito poskočilo število cepljenih in precepljenost je zdaj izjemno visoka! Pri nas pa vlada raje na dopisnih sejah čez noč in ob koncih tedna sprejema vedno nove odloke z zaostritvami, tudi takimi, ki potrebujejo po oceni pravnikov zakon, ker odlok ne zadošča. A kaj, ko je vlada vse bolj gluha za vsa strokovna mnenja in niti lastnih svetovalcev ne posluša.

Povrnimo se k pogoju T. Znano je, da je hitro testiranje s paličico v nos (še vedno ni znano, zakaj ni enakovreden tudi test sline) zelo neprijetno. Zato je tega mnoge strah in se testu raje izognejo, čeprav vedo, da bi morali na pregled k zdravniku zaradi slabega počutja. Ker so ti testi tudi za bolnike samoplačniški, je za mnoge cena 12 evrov previsoka. Zagotovo za tiste, ki imajo le 300 evrov pokojnine. A vlada tega, da imamo veliko revnih upokojencev, noče poznati in raje denar razmetava za druge, tudi sumljive posle, kjer služijo znanci in prijatelji.

Že res, da bi se tudi vsi revni upokojenci in delavci doslej že lahko cepili, kar je brezplačno in koristno. A olja na ogenj prilivajo po svoje že anticepilci, ki ustvarjajo različne teorije, skregane z znanstvenimi dejstvi. Vendar dandanes ni “in” poslušati znanstvenike, ki so v očeh anticepilcev, enako kot cepljeni, za Luno, naivni, ovce, poskusni zajčki ... Toliko teorij zarot in umnih razlag, kot jih izumljajo ti “strokovnjaki”, si niti starosta filmskih grozljivk Alfred Hitchcock za časa svojega življenja ni uspel izmisliti, čeprav je imel bujno domišljijo in je tlakoval pot tej zvrsti filmske umetnosti.

Zakaj je Slovenija po stopnji precepljenosti daleč za Belgijo, Francijo in še nekaterimi razvitimi evropskimi državami? Gre za način dopovedovanja in spoštljiv odnos vlade ter najvidnejših politikov do prebivalstva. Naša vlada je pravo nasprotje francoski, belgijski, nemški ... A kljub temu da je padla na izpitu, vztraja pri istem vzorcu in z istimi sodelavci, ki še naprej javno nastopajo. Tudi zato rase skupina neprepričanih (anticepilci so le njen delček) v cepljenje in tudi zato je odstotek cepljenih skromen. Še slabši je bil pred najnovejšimi PCT zaostritvami, ki nekaterim zdaj grozijo celo z izgubo službe ... Ko pa bi ta odlok, ki ni zakon, padel na ustavnem sodišču, si vlada ne bo pripisala krivde za takšen novi pogrom in nove, zanjo in za nas vse neprijetne posledice, ki bi utegnile slediti.

Pa že vrabci čivkajo, da se je odpor do ukrepov in te vlade začel pojavljati, ko se je v javnosti prvič pojavil Kacin, čeprav ves čas promovira potrebne in koristne varnostne ukrepe. A žal se je v kolektivni spomin vtisnil z žuganjem, zastraševanjem in ukazovanjem. Pridruževali so se mu prav tako nespretni Beovićeva, Krek, Logarjeva, Poklukar, Koritnik ... Izkazuje se, da nihče od njih ne uživa velikega zaupanja ljudi, pa tudi velikega ugleda ne (več). Njihov način komuniciranja vzbuja zavračanje, odpor, nasprotovanje. Kar škodi njim in vsem v državi.


Preberite še


Najbolj brano