Število covid postelj višajo postopoma

Izolska bolnišnica je do konca julija ustvarila 1,6 milijona evrov izgube, ki je posledica covida-19 in zato krčenja rednega dela. Ker se epidemija razrašča, so 6. septembra po nalogu države spet odprli covid oddelek in mu v ponedeljek dodali še štiri postelje za intenzivno terapijo.

Zaradi zagotavljanja zdravljenja okuženih bolnikov na kovidnem 
oddelku in zato krčenja rednega dela je letos izolska bolnišnica 
zašla v rdeče številke.   Foto: Tomaž Primožič/FPA
Zaradi zagotavljanja zdravljenja okuženih bolnikov na kovidnem oddelku in zato krčenja rednega dela je letos izolska bolnišnica zašla v rdeče številke.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > Svet Splošne bolnišnice Izola (SBI) se je s temi podatki in s predvidenimi novimi investicijami v prihodnje seznanil včeraj. Kot je poročal direktor Radivoj Nardin, je 1,6 milijona evrov visoka izguba v prvih sedmih mesecih letos posledica krčenja obsega rednega dela zaradi covida-19. Program so uspeli izvesti le v 80 odstotkih. Zaradi epidemije so morali celotno delo prilagajati zdravljenju bolnikov s hujšim potekom okužbe na covid oddelku, kamor so morali zdravstvene delavce premeščati iz vseh drugih dejavnosti. “Če se bodo razmere z okužbami kmalu izboljšale in upamo, da se bodo, bo poslovanje spet kmalu pozitivno, kot je bilo že tudi vmes, ko je epidemija občutno pojenjala,” dodaja.

Zdaj njihov covid oddelek obsega 20 postelj, ki so jim v ponedeljek dodali še štiri za intenzivno terapijo. Po potrebi in na zahtevo zdravstvenega ministrstva ter državnega načrta bodo število postelj še širili in bo zato treba krčiti delo ambulant, izvedbo operacij in preiskav. V zaostrenih razmerah naj bi SBI nudila približno 50 kovidnih postelj.

Razhajanje glede cene

Izolska bolnišnica in ministrstvo za zdravje se še pogajata o stvarni ceni oskrbe in zdravljenja bolnika s covidom-19. V bolnišnici so izračunali, da ta znaša za vsakega bolnika 6800 evrov, zdravstveno ministrstvo ji za to ponuja 2800 evrov. Kako bi se lahko uskladili, v bolnišnici ne navajajo.

Za sanacijo izgube zaradi covida-19 je država bolnišnicam obljubila finančno pomoč. Predsednik sveta SBI Aldo Brundala poudarja, da ministrstvo razume razmere, da pa ni edino, ki odloča. Še zlasti ne, ko gre za določanje cene oskrbe kovidnega bolnika, kjer je partner tudi ZZZS. Se pa lahko zdaj SBI pohvali z dobrimi zalogami zaščitne opreme in pripomočkov.

Vlada je v parlament poslala predlog približno dve milijardi težkega zakona o naložbah o zagotavljanju denarja za investicije v zdravstvo v naslednjem desetletju. Gre za evropski in državni proračunski denar. Od tega je SBI odobrila deset milijonov evrov. Denar bo med drugim SBI namenila dograditvi prostorov za infekcijski oddelek, ki ga bo umestila na vrh stavbe, za kar bo treba nadzidati še eno nadstropje. “Med nujnimi nalogami v tej, 40 let stari stavbi, je tudi prenova oddelka za intenzivno nego,” opozarja Nardin.


Najbolj brano