Že štiri mesece čaka na pokojnino

“Kako naj človek štiri mesece preživi brez pokojnine,” je zgrožen upokojeni trnovski gostilničar Peter Urbančič – Mate, ki je konec maja zaprl s. p. Prepričan, da ima pokojninsko zavarovanje urejeno, je bil neprijetno presenečen, ko je ob obisku zdravnika moral pregled plačati. Sodu pa je izbilo dno, ko po treh mesecih še vedno ni dobil nakazane pokojnine. Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) pojasnjujejo, da je podobnih primerov kar nekaj.

 Upokojeni trnovski gostilničar Peter Urbančič – Mate, ki je konec 
maja zaprl s.p., že skoraj štiri mesece čaka na pokojnino. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Upokojeni trnovski gostilničar Peter Urbančič – Mate, ki je konec maja zaprl s.p., že skoraj štiri mesece čaka na pokojnino. Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > Nekdanji trnovski gostilničar Peter Urbančič – Mate je konec maja na Ajpesovi izpostavi v Postojni zaprl svojo obrt posredništva pri prodaji, ki jo je ohranil po upokojitvi pred 16 leti, in želel ponovno aktivirati svojo starostno pokojnino. “Na Ajpesu v Postojni so mi rekli, da bodo oni uredili vse papirje in spremembe sporočili na davčno, socialno in na banko. Jaz se potem nisem več ukvarjal s tem,” je povedal Urbančič.

Zdravniški pregled je moral plačati

Ko je nato v juniju obiskal zdravnika, pa je presenečen izvedel, da nima urejenega zdravstvenega zavarovanja, zato je moral pregled plačati. “Odšel sem na center za socialno delo, kjer so mi pomagali urediti zdravstveno zavarovanje. Povprašali so tudi na Zpiz, vendar so jim od tam odgovorili, da ne smejo izdati imena uradnika, ki vodi primer,” je sosledje dogodkov opisal Urbančič.

Ko gre za ponovno aktivacijo starostne pokojnine, mora upravičenec ponovno izpolniti zahtevek za upokojitev, na podlagi katerega mu Zpiz izda odločbo o upokojitvi.

Ni izpolnil pravega obrazca

V začetku julija, ko ni dobil nakazane pokojnine, je poklical na Zpiz v Koper, kjer mu je, kot trdi, uslužbenec zagotovil, da zadevo rešujejo. Ker pa po enem mesecu nakazila pokojnine še vedno ni bilo, je poklical še na sedež pokojninskega zavoda v Ljubljano. “Šele takrat mi je prijazna uslužbenka razložila, da moram izpolniti enak obrazec, kot da se na novo upokojujem. Obrazec mi je tudi poslala po pošti,” je pripoved zaključil Urbančič, ki je vlogo tudi izpolnil in konec avgusta po treh mesecih prejel odločbo Zpiza o upokojitvi in pravici do izplačila pokojnine.

“Skoraj štiri mesece sem bil brez pokojnine, nihče pa mi ni znal pojasniti, zakaj to tako dolgo traja. Sprašujem jih, kako naj upokojenec preživi štiri mesece brez pokojnine,” je zgrožen Urbančič, ki je prepričan, da se mu je v postopku zgodila krivica. “Ko sem odprl s. p. in so mi penzijo vzeli, so mi takoj poslali odločbo, zdaj, ko sem sam zaprl obrt in bi mi pokojnino morali vrniti, pa ni bilo od nikoder nobenega glasu.”

Peter Urbančič - Mate

upokojeni gostilničar

“Skoraj štiri mesece sem bil brez pokojnine, nihče pa mi ni znal pojasniti, zakaj to tako dolgo traja. Sprašujem jih, kako naj upokojenec preživi štiri mesece brez pokojnine.”

Podobnih primerov je veliko

Na Zpizu so nam povedali, da je podobnih primerov, kot je Urbančičev, kar nekaj. “To se kar pogosto dogaja v primerih, ko gre za reaktivacije pokojnin. Predvidevam, da je gospod ob zaprtju s.p.-ja na Ajpesu uredil in izpolnil le odjavo iz pokojninskega in invalidskega ter zdravstvenega zavarovanja in smatral, da je vse uredil, ni pa oddal zahtevka za starostno pokojnino na Zpiz,” je pojasnila Jadranka Briški iz sektorja za izvajanje pokojninskih zavarovanj.

Ko gre za ponovno aktivacijo starostne pokojnine, kot je bilo v Urbančičevem primeru, mora namreč upravičenec ponovno izpolniti zahtevek za upokojitev, na podlagi katerega mu Zpiz izda odločbo o upokojitvi. “Upravičenec bo nakazilo pokojnine prejel v roku treh tednov od izdaje odločbe, za izredna nakazila, ko gre za poračun zapadlih pokojnin, pa imamo določene tri datume v mesecu,” je še povedala Jadranka Briški.


Najbolj brano