Zdravstveni dom Koper z novimi ambulantami v Zelenem parku 2

V Zdravstvenem domu Koper so v prostorih kompleksa Zeleni park 2, kjer že deluje razvojna ambulanta, včeraj odprli še ambulante fizioterapije, antikoagulantno ambulanto, ultrazvok, dispanzer za ženske, Zdravstveno vzgojni center in Center za duševno zdravje odraslih.

 Foto: Tomaž Primožic/FPA
Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Zdravstveni dom Koper (ZD) je tako v poslovno-stanovanjskem objektu Zeleni park 2 na Pristaniški ulici najel dodatnih 1800 kvadratnih metrov površin za izvajanje svoje dejavnosti. V novih prostorih bo delalo 39 zaposlenih, od tega je osem novih zaposlitev v okviru Centra za duševno zdravje odraslih.

Štirinajst zaposlenih pa tam dela že dve leti, odkar so odprli razvojno ambulanto oziroma center za zgodnjo obravnavo otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Izkušnje z najetimi prostori so dobre, zaposleni in uporabniki so zadovoljni, v podzemni garaži je dovolj parkirnih prostorov, z dvigalom pa je mogoče dostopati neposredno do ambulant.

21.000

evrov na mesec v MO Koper plačujejo za najem novih prostorov ZD Koper

Sodobni in svetli prostori bodo omogočali boljše delovne pogoje, poudarja župan Aleš Bržan. (Foto: Tomaž Primožič/FPA)

Več storitev združenih na enem mestu

“Sodobni in svetli prostori bodo omogočali boljše delovne pogoje za zdravstveno osebje, hkrati pa višjo kakovost in večjo dostopnost storitev za uporabnike, od zdravstvene nege in pomoči, do strokovnega posvetovanja in preventivnih programov. Prostori so v mestnem središču, v bližini so številna parkirna mesta, več storitev je združenih na enem mestu, kar tudi sicer pomeni manj korakov do celovite zdravstvene oskrbe,” meni koprski župan Aleš Bržan.

ZD Koper je v objektu Zeleni park 2 pridobil dodatnih 1800 kvadratnih metrov površin za izvajanje svoje dejavnosti. (Foto: Tomaž Primožič/FPA)

Direktor ZD Koper Igor Hrvatin je zadovoljen, da je župan Bržan držal besedo, ko sta pred dvema letoma na tej lokaciji odprla razvojno ambulanto. “Takrat sva oba pogledovala k še nezasedenim prostorom in rekel sem mu, da bi bilo res odlično, če bi jih lahko pridobili za naše dejavnosti, saj se soočamo z veliko prostorsko stisko. Rekel mi je, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da se bo to zgodilo. Res sem vesel, da mu je to uspelo, saj smo občanom zdaj zagotovili kakovostnejšo zdravstveno oskrbo,” pravi Hrvatin.

Dodaja, da so nove prostore potrebovali tudi zaradi nevarnosti stika zdravih pacientov s potencialno kužnimi pacienti, ki prihajajo na covid točke. Zato so si prizadevali ločiti preventivo od kurative. Sicer pa se Hrvatinu zdi zelo pomembno, da so na novi lokaciji združili tudi dve ginekološki ambulanti, kar pomeni, da bodo v času bolniških odsotnosti ali dopustov pacientko obravnavali že tam in jim ne bo treba iskati ordinacij na drugih lokacijah. “Prav tako me zelo veseli, da smo uspeli pridobiti program Centra za duševno zdravje odraslih. Želeli in obetali smo si tudi odobritev regijskega programa za dejavnost centra za duševno zdravje otrok, a ga še nismo uspeli pridobiti. Smo pa prostore za to dejavnost tukaj že predvideli, tako da je vse pripravljeno,” se nadeja Hrvatin.

Nove prostore so si z zanimanjem ogledali tudi zdravstveni delavci. (Foto: Tomaž Primožič/FPA)

Strokovna direktorica koprskega ZD Ljubica Kolander Bizjak pravi, da je Center za duševno zdravje odraslih izjemna pridobitev tudi za paciente, saj bodo na eni lokaciji deležni celovite timske obravnave. Sicer pa tudi ona poudarja pomen združevanja ordinacij na enem mestu, ker to predstavlja boljše logistične pogoje, kar zadeva nadomeščanja, pa tudi boljšo strokovno obravnavo.

V prihodnje zdravstveni center za Barko

Bržan se strinja, da je stavbo ZD v Dellavalejevi ulici v središču mesta povozil čas, saj je njena lokacija zaradi slabe dostopnosti povsem neprimerna. Tudi zato se v občini dogovarjajo, da bi programe iz tega zdravstvenega doma in tistega na Bonifiki združili na enotni lokaciji na območju za poslovnim objektom Barka.

Po Bržanovih napovedih bi tam v prihodnjih letih uredili sodoben zdravstveni center. Pravi, da tehtajo dve različici. V občini sicer navijajo za hitrejšo rešitev, ki bi jo predstavljala selitev dejavnosti ZD v izpraznjene prostore finančne uprave v objektu Barka. “Ker se ministrstvo za notranje zadeve zanima za odkup prostorov ZD na Bonifiki, kjer bi združili njihov center, bi morda z državo lahko dosegli dogovor o sofinanciranju nakupa prostorov v Barki. Z arhitektom smo že preverili in ugotovili, da bi bili primerni za umestitev zdravstvene dejavnosti,” pojasnjuje Bržan. Dodaja, da se o tem že intenzivno pogovarjajo, zato se nadeja, da bo kmalu znana odločitev.

Drugo rešitev pa predstavlja novogradnja ob bodoči parkirni hiši, ki so jo začeli graditi za Barko. Bržan ne izključuje, da bi za ta namen prodali stavbo zdravstvenega doma v središču Kopra.


Najbolj brano