Z Artbusom na premiero

Po dveh okrnjenih sezonah se gledališke hiše soočajo z vprašanjem, kako k vpisu abonmajev in nakupu vstopnic znova privabiti nekdanje abonente in obiskovalce. V Gledališču Koper so se zato v želji, da občinstvo spet napolni gledališki dvorani, povezali s Turistično agencijo Maona iz Pirana ter imetnikom premiernega abonmaja ponudili brezplačen avtobusni prevoz iz Pirana in Izole do koprskega gledališča in nazaj, ki ga sponzorira podjetje Entertainment d.o.o..

Polona Senčar Foto: UBALD TRNKOCZY
Polona Senčar Foto: UBALD TRNKOCZY

Kaj je dodana vrednost, ki jo v primerjavi z drugimi prevozniki lahko abonentom in obiskovalcem Gledališča Koper ponudi prevoz v vaši organizaciji?

“Na prvem mestu zagotovo povezava izbranih prireditev v obalnih mestih z Artbusom (k projektu so pristopili številni organizatorji prireditev na Obali), obveščanje zainteresiranih obiskovalcev o prireditvah in urah odhoda na prizorišča ter nenazadnje - usposobljen vodnik oz. vodnica, ki bosta obiskovalce med prevozom seznanila z vsebino in koristnimi informacijami o dogodku. S tako organiziranim skupinskim prevozom bomo prispevali k ekološki ozaveščenosti; uporabniki pa se bodo izognili stroškom parkirnine in stresu ob iskanju parkirnih mest. In končno, z brezplačnim prevozom želimo pridobiti nove uporabnike umetnosti in kulture ter jo - kar je pomembno za naš nadaljnji obstoj - podpreti v še večjem številu.”

Organiziran skupinski prevoz na gledališke predstave, koncerte in razstave je pri nas že ustaljena in dobro sprejeta praksa, manj pogosto pa se zgodi, da se ta ali ona turistična agencija ukvarja izključno s kulturnim turizmom, tudi gledališkim. Zakaj prav vaša?

“Vse od odprtja agencije smo tesno povezani s prireditvami in gledališčem ter ohranjanjem kulturne dediščine (zato ime Maona). Spodbujamo razvoj kulture v Sloveniji in odkrivamo svet, ki nam pomaga bolje spoznati sebe in kulturo. V Clubu Maona smo kar 15 let prirejali tedenske glasbene dogodke s svetovno uveljavljenimi slovenskimi in tujimi izvajalci. Organizirali smo odmevne likovne razstave, bili sponzorji in meceni mladim umetnikom, podpirali smo izdajo knjig in glasbenih zgoščenk. V sodelovanju s SNG Opera in balet Ljubljana so nas naša potovanja pogosto vodila po najbolj znanih odrih sveta: od New Yorka do Sankt Peterburga, od Budimpešte do Münchna in Dunaja, od Benetk do Vicenze in Verone ter še in še. Že dobri dve desetletji organiziramo oglede gledaliških predstav na Brionih - Gledališče Ulysses, pod strokovnim vodstvom pa smo obiskali številna historična gledališča v Vicenzi, Sabbioneti, Benetkah, Mantovi, Parmi, Bologni, Münchnu, Bayreuthu … Na našem zadnjem potovanju nas je osebno sprejel direktor Burgtheatra na Dunaju, gospod Martin Kušej.”

Je zanimanja za tovrstne ekskurzije v slovenskem Primorju dovolj? Kdo se zanje zanima - posamezniki ali skupine, ki se s to ali ono vejo umetnosti ukvarjajo poklicno ali tudi ljubitelji?

“Ciljamo na tiste, ki nimajo lastnega prevoza, starejše in mlajšo populacijo, ter na vse, ki se zavedajo praktičnosti in so ekološko ozaveščeni.”

Boste za abonente Gledališča Koper organizirali prevoze le na premierne uprizoritve v koprskem gledališču ali tudi na druge umetniške prireditve v slovenski Istri in morda še dlje?

“V ta projekt si želimo vključiti vse organizatorje prireditev. Dogovor smo sklenili že z Gledališčem Koper, Avditorijem Portorož, Obalnimi galerijami Piran, KUD Karol Pahor in Društvom Prijateljev zakladov Sv. Jurija. Artbus bi omogočal tudi oglede likovnih predstav, koncertov, predavanj in drugih prireditev.”

So do brezplačnega prevoza upravičeni tudi tisti obiskovalci koprskega gledališča, ki bodo kupili premierno vstopnico za posamezno uprizoritev?

“Seveda, vsi so dobrodošli.”

Prvi potniki se bodo v Portorož in Piran ter nazaj odpeljali že jutri. Kaj si bodo lahko tam ogledali?

“V Portorožu, točneje v nekdanjem skladišču soli Monfort, si bodo ob 17. uri ogledali razstavo slik iz cikla Exodus umetnika Safeta Zeca, ob 19. uri pa v Gledališču Tartini Piran uprizoritev Premišljevanja cikla Objemi. Iz Kopra se bodo odpeljali ob 16.15, iz Izole ob 16.30 in iz Lucije ob 16.45. Upam, da se bodo razstave in predstave udeležili v čim večjem številu.”

Jim bo zagotovljeno tudi strokovno vodstvo po razstavi?

“Z veseljem bomo vodili po razstavi.”


Preberite še


Najbolj brano