Čas za ženski princip ... v sezoni negotovih časov

Sezona, ki je pred vami, je nekoliko netipična. Netipična sezona za negotove čase. Netipična iz več razlogov. V trenutku, ko to pišem, nas mediji zasuvajo z nasprotujočimi si informacijami o ponovnem zapiranju javnega življenja v zimskem času in zagotovili, da se to nikakor ne bo zgodilo - in to po sezoni, ko smo bili za javnost zaprti več kot 200 dni.

SNG Nova Gorica pred pričetkom nove gledališke sezone Foto: David Verlič
SNG Nova Gorica pred pričetkom nove gledališke sezone Foto: David Verlič

Vprašanj je več kot odgovorov. Bomo sezono lahko izpeljali terminsko? Finančno? Bomo abonentom lahko zagotovili vse, kar smo jim obljubili? Ne vemo. Zagotovo pa se bomo potrudili. V zadnjih dveh letih nam je to nekako uspelo.

Sezona je netipična tudi z vsebinskega vidika. V preteklih letih sem se namreč izogibal rdeči niti, ki bi navzven in za potrebe prodajnih sloganov povezovala sezono v navidezno celoto. Letos sem to spremenil.

“Časi so negotovi, negotovi za vse nas. Nekaj pa je gotovo. Gledališča brez občinstva ni, abonenti pa so njegov glavni steber. Zato vas vabim, da se negotovosti navkljub odločite ostati v naši družbi.”

Marko Bratuš, Umetniški vodja SNG Nova Gorica

Predstave prihajajoče sezone se bodo precej podrobno ukvarjale s človekovim čustvenim in psihičnim stanjem, kar je sicer bolj značilno za liriko kot za dramatiko, vendar je kritični odrski razmislek o našem odnosu do sebe in do sveta, ki nas obkroža v teh nepredvidljivih in stresnih trenutkih, nujen. S tega vidika bi sezono lahko poimenovali sezona mentalne higiene.

Poleg tega bodo predstave večinoma režirale ženske, kar je prav tako odmik od splošne prakse tako slovenskih kot tujih gledališč, kjer režiserke - v večinoma moškem svetu - najpogosteje le izpolnjujejo minimalno kvoto. S tem seveda ne želim podajati nikakršne sodbe o kakovosti posameznih gledaliških ustvarjalcev, želel pa bi opozoriti na dejstvo, da tudi v gledaliških krogih, ki precej bolj spoštujejo enakopravnost in drugačnost, nikakor ne podpiramo besed z dejanji. Kar je vsekakor vredno kakšne razprave. S tega vidika bi lahko sezono označili kot sezono režiserk in ženskega pogleda na svet.

Tema dvema rdečima nitma pa se kot zunanja okoliščina priključuje še tretja. Letošnja sezona je zadnja sezona, ki sva jo zastavila z direktorico Majo Jerman Bratec. Od jeseni bo imelo gledališče novo vodstvo. Žal v tem trenutku še ni jasno, v katero smer bo zaplula barka, vendar bo do sprememb zagotovo prišlo. V tem duhu bi lahko prihajajočo sezono označil tudi za svojo poslovilno.

Časi so negotovi, negotovi za vse nas. Nekaj pa je gotovo. Gledališča brez občinstva ni, abonenti pa so njegov glavni steber. Zato vas vabim, da se negotovosti navkljub odločite ostati v naši družbi. Bodisi v Novi Gorici, Kopru, Trstu ali kjerkoli drugod po Sloveniji. Gledališča smo namreč tu za vas - in le skupaj nam bo uspelo prebroditi tudi vse prihajajoče viharje.

Marko Bratuš, umetniški vodja SNG Nova Gorica


Preberite še


Najbolj brano